Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

”Sjukvården kan inte göra som bankerna”

Skåne ska bli ”bäst i Sverige” på e-hälsa. Det är den rödgröna regionledningens vision. I företagsvärlden pågår en snabb utveckling av hälsotjänster och appar, men ute på vårdcentraler och sjukhusmottagningar går det med små steg.

– Väldigt mycket handlar om att vårdens personal behöver se "här finns fördelar för oss". Annars får de digitala tjänsterna aldrig brett genomslag, säger Monika Kraft, som är regional programchef i Region Skåne.
Många vanliga vårdsökande har liten nätvana och är ovilliga att själva sitta och scrolla i kalendrar för att boka tider. De vill ringa och få en tid, och betala i en kassa.
– Många pekar på hur snabbt bankernas tjänster digitaliserats, och hur bra det gick. Men privata företag kan styra beteenden genom att införa kostnader för pappersbesked och personlig hantering - så kan och bör vi inte göra som offentlig verksamhet.
Monika Kraft, regional programchef i Region SkåneBild: Pressbild
En tredjedel av Skånes invånare har någon gång använt Region Skånes digitala tjänster. 2017 ska det stora "e-hälsolyftet" ske.
Skåningar kan räkna med att möta kampanjer för att logga in till sin vårdcentral via 1177.se och alla vårdcentraler förväntas ha ett basutbud av e-tjänster, bland annat för att om- och avboka tider och förnya recept.
Högsta prioritet är ett brett genomförande av digital tidbokning. Såhär ser målen ut i södra och västra Skåne (sjukvårdsförvaltningarna Sus och Sund):
• Alla vårdcentraler ska erbjuda tidbokning via sajten 1177.se redan vid detta årsskiftet. Under 2017 ska det finnas fler tider att välja på, idag läggs bara ett fåtal ut.
• Digital tidbokning på specialistmottagningar på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund, på Helsingborgs lasarett och inom psykiatrin under 2017, plus andra tjänster som ombokning och avbokning av tider.
• På fyra sjukhusmottagningar i Malmö och Lund testas självincheckning i vår via en terminal, som på flygplatser. I sommar ska en app blir klar för incheckning, och om tekniken fungerar ska detta spridas. (Sus)
• Provsvar ska kunna skickas digitalt (Sund)
• Pilotprojekt med videosamtal med läkare/sjuksköterskor pågår och rådgivning via nätet kan möjligen komma igång.
Det finns bromsklossar för en effektiv digitalisering i vården. Ersättningsystemet till vårdcentralerna är till exempel konstruerat så att de snarast förlorar på att inte ta emot fysiska besök.
Värst är kanske att primärvården och sjukhusvården har olika elektroniska journalsystem som inte talar med varandra. Upphandlingen av ett gemensamt journalsystem för Region Skåne blir inte klar förrän tidigast hösten 2017.
– Det hindrar jättemycket, det gamla arvet med mängder av system drar ner effektiviteten och påverkar arbetsmiljön negativt, säger Monika Kraft.
Den rödgröna regionledningen satsade 200 miljoner kronor i budgeten för 2017 på e-hälsa. På sikt väntas tekniken spara stora pengar för Region Skåne. En ny politisk e-hälsodelegation har tillsatts, där nya regionrådet Dolores Öhman (MP) får ansvaret.
I vår ska särskilda "e-hälsocoacher" hjälpa vårdpersonalen över hela Skåne med arbetssätt och se till att det finns supportfunktioner.
– Annars kan det lätt blir så att sjuksköterskor på vårdcentralerna måste ägna mycket tid åt teknikosäkra patienter, säger Monika Kraft.
Viktigt för att elektroniska tjänster ska få genomslag är att patienterna gillar dem, och tycker de är lätta att använda.
– Kanske ska vi regionalt ha "spetspatienter" med i arbetet, personer som har täta kontakter med vården och som kan ha bra synpunkter, resonerar Monika Kraft.

Fakta: E-hälsa och m-hälsa

E-hälsa. Användning av informations- och kommunikationsteknik för att förbättra förebyggande hälsoarbete, diagnos och behandling.
M-hälsa. Ingår i e-hälsa, men används specifikt om användning av mobiltelefoner, läsplattor och appar för arbete kring patienter, självdiagnosticering och hälsoövervakning.
1177.se. Nationell hälsosajt som drivs av alla landsting, med möjlighet att logga in till sina egna regionala e-tjänster via bank-id.
Gå till toppen