Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös serieliv drömmer om statyer, lekplatser och serieinstitut

En jättestaty av Sara Granér. En serielekplats med inspiration från Bamse. En öppen studio för spelskapare. Och Serieinstitutet. Dygnet Runts idéverkstad "Malmö drömmer" ger sig idag in i serierna.

I dagens avsnitt: önskan om en staty av serietecknaren Sara Granér.Bild: Ingemar D Kristiansen
För att ge 2017 en kreativ och inspirerande start har Dygnet Runt bjudit in Malmös kulturvärld till en idéverkstad där vi har bett ett antal inbjudna personer att drömma fram en satsning inom just deras bransch. I tolv avsnitt kommer vi att få höra om idéer inom film, musik, spel, mode, arkitektur, litteratur, scenkonst, serier, konst, medier, krog och humor Det kommer att bli en resa mellan högt och lågt, sannolikt och osannolikt, skrytsamt och blygsamt. Dygnet Runt hoppas att idéverkstaden leder till att nya samarbeten startar och fler idéer blir genomförda. Kanske av dig som läser detta …
I dagens avsnitt gäller det serier och frågan till några i Malmös serieliv löd: ”Om du får önska dig en seriesatsning i Malmö under 2017 – hur skulle den se ut?”
Jamil Mani.Bild: Albin Brönmark

Idé: Serieskulptur, muralmålningar, serielekplatser och Malmöbiografier

Jamil Mani, verksamhetsledare för Seriefrämjandet:
Det finns många satsningar som jag skulle vilja se! Jag kan till exempel tänka mig fler serieböcker som handlar om Malmö, kanske som biografier om kända Malmöprofiler eller som utspelar sig i olika stadsmiljöer. Jag kan tänka mig muralmålningar med serier runt om i staden, som det finns i en annan känd seriestad; Bryssel. Jag kan också tänka mig lekplatser på serietema i olika stadsdelar där barn får stoja runt och leka bland olika seriefigurer!
Om jag ska nämna en sak mer konkret som det kan satsas på under 2017, skulle det vara en serieskulptur. Det vore fantastiskt att se ett konstverk för tecknade serier på en offentlig plats. Skulpturer av det här slaget finns i andra städer, till exempel utanför seriemuseet i franska Angoulême där det står en staty av seriefiguren Corto Maltese av Hugo Pratt, eller i Stockholm där det står en staty av Mr Walker (Fantomen) i Järnvägsparken. En serieskulptur skulle verkligen visa att Malmö är en seriestad!
Lisa Wool-Rim Sjöblom.Bild: Frantzdatter Photography

Idé: En öppen studio för serieskapare

Lisa Wool-Rim Sjöblom, serietecknare:
Min dröm för seriestaden Malmö är en öppen studio för serieskapare, där det finns gratis tillgång till all den utrustning man kan tänkas behöva i arbetet. Skanner, skrivare, kopiator, skärmaskin, ljusbord, screentrycksutrustning, ritbord och så vidare. Serieskolan står förvisso till serieskapares förfogande, men har man ingen tidigare koppling till skolan kanske man inte känner sig bekväm att gå dit och ta plats. Eller man kanske inte vill riskera att störa andra under deras studietid. En öppen studio skulle kunna fånga upp de serieskapare som är nya i stan, dem som inte ha råd med egen utrustning eller kanske dem som bor så trångt eller har barn och katter som klättrar på dem där hemma så att de helt enkelt behöver en kreativ tillflyktsort.
Gunnar Krantz.Bild: Lars Brundin

Idé: Ett Serieinstitut i Malmö

Gunnar Krantz, serietecknare och universitetslektor i Visuell kommunikation på Malmö högskola:
I Malmö går det numera att studera serieteckning från Kulturskolans kurser för barn till forskarnivå på Malmö Högskola. Alltfler serieskapare flyttar hit och den kritiska massan tätnar. Seriestaden Malmö börjar även ge avtryck internationellt. Denna utveckling, som till stor del skett på gräsrotsnivå och ofta av ideella krafter, har gett god utväxling. Tiden är nu mogen att gå vidare. I Stockholm finns både Svenska Filminstitutet och Barnboksinstitutet. Varför inte ett Serieinstitut i Malmö?
Coco Moodysson.Bild: Johan Karlström Andebratt

Idé: En riktigt bra seriebokhandel

Coco Moodysson, serietecknare:
Jag saknar en riktigt bra seriebokhandel i Malmö. Avdelningen för nordamerikanska självbiografiska serier ska vara störst. I kassan ska man kunna köpa tusch, reservoarpennor och papper.
Tony Cronstam.Bild: Julia Lindemalm

Idé: Seriealbum av sjundeklassare

Tony Cronstam, serietecknare:
Låt alla sjundeklassare i Malmö göra en seriesida om sitt liv, sin vardag. Samla alla bidragen och sätt ihop det till en bok som sedan skickas ut till alla politiker och sjundeklassare runtom i Malmö. Det skulle bli ett sätt för dem att göra sig hörda, och för oss andra att höra. Det här är ett projekt som bör vara återkommande, för att sedan göras i större utsträckning.
Julia Hansen.

Idé: Staty av Sara Granér och cowgirls i Pildammsparken

Julia Hansen, serietecknare:
2017 önskar jag att Malmö beställer offentlig konst från stadens serietecknare så att det syns på gatorna och i parkerna att Malmö är Sveriges seriestad. Jag fantiserar om en jättestaty av Sara Granér, Pildammsparken fylld med Karolina Bångs cowgirls och att serietecknarkollektivet Dotterbolaget får måla om hela fasaden på Malmö konsthall.
Daniel Carlsson.Bild: Privat.

Idé: Serielekplats och en ny modern Åshöjdens BK

Daniel Carlsson, ansvarig utgivare för flera serietidningar på Egmont:
Några önskningar inför 2017:
1. Seriekonst i gatumiljön. Hade kompletterat den spännande gatukonst som finns i Malmö idag och lyft fram seriekonsten.
2. En värdig arvtagare till Max Lundgren och Reijo Piippos serieversion av ”Åshöjdens BK”. Underlag och inspiration lär finnas i Sveriges fotbolls- och seriehuvudstad.
3. Lekplats med serietema. Kanske i form av Kullarna i Bamse?
Melinda Galaczy och Helga Bostršm.

Idé: En seriebokpool för Malmös skolor

Melinda Galaczy och Helga Boström, Malmölärare som i år vann seriepriset Urhunden för sitt projekt ”Serien och eleven”:
Vår önskan riktar sig till beslutsfattare i skolans värld. 2016 är det fortfarande få skolor som har tillgång till serieromaner i klassuppsättning, delvis på grund av kostnad och budget. I vårt önske-2017 har Malmö stad budgeterat för och därigenom möjliggjort en seriebokpool varifrån skolorna kan boka och låna klassuppsättningar. Då kommer alla Malmös elever att få ta del av allt vad läsning av serieromaner kan innebära. Vi, tillsammans med många andra som arbetar med serieromaner i undervisningen, har sett vilka språk- och läsutvecklande effekter läsning av serieromaner har. Detta är något som alla elever och lärare i Malmö stad måste få uppleva. Vi bistår självfallet gärna med vår kompetens vid urvalet av serieromaner till denna pool om så önskas.
Johan Kimrin.Bild: Privat

Idé: Utgåvor av fangirls och en gräsrotsadministration

Johan Kimrin, ägare och redaktör till Apart förlag:
Jag har länge hoppats på titlar som görs av fanboys och fangirls i Malmö. Inte fanzines utan riktiga utgåvor, bättre och mer initierade än det de vanliga kan ge ut. Det har alltid funnits geeks som velat mycket men som saknat något avgörande, vilket gjort att det inte lyckats fullt ut. Antingen har pengarna tagit slut, distributionen havererat eller kvaliteten i något led inte varit tillräcklig. Så historiskt sett har resultatet kanske inte alltid blivit superlyckat trots goda intentioner. Men jag tror att den tiden är förbi.
Jag är säker på att crowdfunding kommer att göra att vi får se nya grejer som tidigare varit otänkbart. Nu kan alla få sin idé finansierad om de kan visa att den är tillräckligt bra – enligt tillräckligt många.
Jag trodde faktiskt att det skulle ha hänt redan med till exempel ”Doctor Who”: att ett gäng entusiaster skulle haffa licensen och sen kickstarta en finansiering. Så att hade de inte någon i gruppen som kunde till exempel formge hade de haft råd att betala någon. Fanbasen borde vara tillräckligt stor för att man i facebookgrupper och andra nätforum skulle kunna få till det. Stockholm har Fria Ligan vars senaste kickstarter drog in över 3,7 miljoner… Den var förvisso på engelska (och inte en serie utan ett ett rollspel), men ändå! Jag skulle vilja se att något liknande uppstod i Malmö.
Ska man ta det ytterligare ett steg – från det kreativa till det som jag personligen kan tycka är lite tråkigare men nödvändigt – så tror jag att den som lyckas bygga upp en fungerande administration, distribution och teknik kring det där och har ett finger med i alla olika gräsrotsfinansierade projekt kommer bli den riktiga vinnaren på några års sikt. Helst hade jag sett att det var ett litet crew, och inte bara en person, som folk kunde vända sig till och få hjälp på olika sätt.
Natalia Batista.Bild: Peter Frennesson

Idé: Pryd Malmös husväggar med serier

Natalia Batista, serieskapare:
Malmö är känd som Sveriges främsta seriestad, men om man går runt på gatorna i Malmö är det inte riktigt så det känns. Alla som har varit i Bryssel minns de fantastiska väggmålningarna runt om i staden, av välkända och folkkära seriefigurer som lättar upp den grå vardagen på väg till jobbet. De gör hela staden till en turistattraktion, där man kan gå runt och samla på selfies med Lucky Luke eller Gaston.
Jag hade velat se en sådan seriesatsning i Malmö 2017! Där vi aktiva och talangfulla tecknare fick pryda stans gråa husväggar med våra figurer och göra Malmö till en serieturistattraktion i sig! Jag förstår att det hade inneburit ett större samarbete där Malmö Stad, fastighetsägare och serieskapare behöver mötas och alla se ett gemensamt intresse i att genomföra detta, men jag tror att det hade blivit väldigt uppskattat av såväl Malmöborna som de som besöker staden under åren som kommer. Låt oss bevisa att Malmö är Sveriges seriestad nummer ett!
Fredrik Strömberg.Bild: Janus Langhorn

Idé: Muralmålningar och serier med Malmötema

Fredrik Strömberg, redaktör för Bild & Bubbla och ordförande för Seriefrämjandet:
1. Även om vi uppnått mycket så finns en hel del som jag skulle önska för att Malmö verkligen skulle leva upp till epitetet Seriestaden. Jag skulle bland annat gärna se att vi kunde få muralmålningar, monumentala bilder av våra bästa serieskapare som skulle kunna pryda husväggar runt om i staden och hjälpa till att bygga bilden av Malmö samt med största säkerhet bli en turistattraktion i sig. Förebilder finns på olika platser i världen, inte minst i den franska seriestaden Angoulême, dit folk reser året om för att titta på en ständigt växande samling muralmålningar.
2. En annan sak som saknas är en seriebokutgivning med Malmö-tema. Vår stad har en oerhört intressant historia för att inte tala om nutid och många mycket framgångsrika och spännande serieskapare. I kombination kunde detta resultera i en intressant bokserie med såväl serier om olika historiska händelser, som skildringar av de liv som levs här och nu i vår stad. Även här finns det internationella förebilder, som bokserien som ges ut av konstmuseet Louvren, i vilken några av Frankrikes mest hyllade serieskapare har gjort serieböcker inspirerade av muséets samlingar.
3. Slutligen skulle jag gärna se en sammanhållen satsning från de stora kulturinstitutionerna i Malmö, som Konsthallen, Operan, Stadsteatern, SymfoniOrkestern med flera på serietema; att de tillsammans koordinerade ett projekt med syfte att lyfta fram serier från Malmö, gärna i kombination med andra konstformer och skapare från staden. Det görs redan en hel del på detta tema, men ofta i regi av de mindre, fristående kulturaktörerna i Malmö. En satsning från de stora institutionerna skulle ge andra möjligheter och en annan publik – och inte minst bli något helt unikt för Malmö, även med internationella mått mätt.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen