Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny stor tv-dramasatsning på gång om Malmös undre värld – förhandlar med streamingjätte

En tv-serie som blandar ”The Wire”, ”Gomorra” och Malmö håller på att utvecklas av Malmöfilmaren Manuel Concha och två filmbolag. Nu pågår förhandlingar med en av världens största streamingtjänster om rättigheterna.

Manuel Concha.Bild: Carolina Romare
När Dygnet Runt drog igång sin julserie ”Malmö drömmer” för en vecka sedan så bestod den allra första önskningen i det första avsnittet av att filmaren Stefan Berg önskade sig en satsning på en dramaserie i tv om de gängkriminella och deras familjer i tv. Vad han inte visste då var att en sådan tv-serie redan håller på att utvecklas i Malmö.
Malmöfilmaren Manuel Concha har gjort sig ett namn genom långfilmen ”Manana” och novellfilmen ”Batter” som nu håller på att omvandlas till långfilmen ”Den enda vägen” med premiär i vår.
Men redan nu är han på gång med nästa projekt där han tillsammans med ett danskt och ett svenskt filmbolag håller på att utveckla en tv-serie om Malmö.
– Jag strävar efter att göra en blandning av ”The Wire” och ”Gomorra” i Malmö, säger Manuel Concha och syftar på den amerikanska tv-serien om kriminaliteten i Baltimore och den italienska tv-serien om den napoletanska maffian.
Just nu är de i förhandlingar med en av världens största streamingtjänster om att skapa tv-serien direkt för dem.
– Ja, de har visat intresse, men vi får se var det landar, säger Manuel Concha.
Men Manuel Concha vill inte säga att det handlar om gangsterliv i Malmö, utan om folk som lever lite utanför samhället.
– Den handlar inte om gangsters, för det är inte ord som jag använder. Jag ser dem som individer och människor. Alla har inte haft samma förutsättningar i Malmö. Är man uppvuxen i en viss del av Malmö så blir man lätt dömd på förhand. Då är det lätt att fortsätta i det spåret, säger Manuel Concha.
– Jag vill inte göra en tv-serie som glorifierar våldet, men jag vill visa hur det ser ut på riktigt. Det här är människor som också betalar räkningar och sitter där med sina dosor. Tjejerna i den här världen är också djupt involverade i kriminaliteten, även om de inte är huvudmisstänkta.
Han berättar att när han skrev utkastet för tre år sedan så kallade han det ”Babel Malmö” för att det liknade berättarstrukturen i filmen ”Babel”.
– Det ska handla om helt olika människor vars öden möts i en enda gryta i slutet, säger Manuel Concha.
Flera författare har varit involverade i manusprocessen och serien har fått utvecklingsstöd, så Manuel Concha känner sig trygg med att projektet kommer att bli av även om det är en lång bit kvar.
Men innan dess blir det stor biopremiär i vår för Manuel Conchas långfilm ”Den enda vägen”.
– Det är en film om två bröder som blir beskjutna när de sitter i sin bil och alla tror att de är kriminella, men längre in i filmen förstår vi att det är en ensam gärningsman som skjuter folk med invandrarbakgrund. Det är en film om ett Sverige 2017. Om två bröder, deras öde och deras väg tillbaka. Hur långt är de beredda att gå? säger Manuel Concha.
Dygnet Runt skrev om filmen redan i somras och nu är det klart att filmen får biopremiär runtom i Sverige den 7 april. Världspremiären äger rum på Göteborgs filmfestival i januari.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen