Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oklart om islamkritisk lärare kan få jobba igen

Lunds kommun tar till sig av JK:s kritik om den avstängde läraren, men kan inte svara på om läraren skulle vara välkommen tillbaka.

I går berättade Sydsvenskan om att Justitiekanslern kritiserat Lunds kommun för att en lärare stängts av på grund av kritiska Twitterkommentarer om asylsökande och islam.
Enligt skolan stod lärarens värdegrund i strid med den svenska skolans. Den uppfattningen delades vare sig av läraren eller JK. Justitiekanslern underkände kommunens resonemang med hänvisning till den grundlagsskyddade yttrandefriheten.
Det var i december förra året som runt 30 elever på en skola i Lunds kommun vände sig till rektorn.
– Några elever hade hittat vikariens twitterkonto med rasistiska uttalanden och det blev starka reaktioner. Vi tyckte också att det var oförenligt med vår värdegrund. Det fanns inget annat att göra som vi såg det då, säger skoldirektör Mats Jönsson.
På vilket sätt var twitterkommentarerna rasistiska?
– Vi hade ett antal som, om jag minns rätt, sedan togs bort från Twitter. Jag minns inte exakt hur de var formulerade men det fanns ett antal sådana om nyanlända elever.
Mats Jönsson säger att det inte handlade om namngiva elever utan generella kommentarer.
Läraren stängdes av med lön och slutade sedan när vikariatet gick ut. Han förnekar själv att han skulle ha tagit bort några kommentarer.
– Jag har inte raderat några twitterkommentarer. Jag skickade 6 000 av dem till JK, säger läraren.
Bland twitter-kommentarerna som Lunds kommun skickade med i sitt svar till JK finns följande - som fortfarande finns kvar på Twitter:
"Risken med #asylsökande på bussar är inte att de kommer att ta din #bulle utan att vissa kommer att mörda dig av religiösa skäl."
"Det finns inga lediga invandrartejejer som svenska killar kan bjuda på middag utan att bli hedersmördade."
"Man borde snarare sätta taggtråd runt asylboenden med taggarna inåt & låsa in #asylsökande med oklara brottsregister."
"Islam är farligt, men man får inte glömma den gula faran, d.v.s. kineserna."
Mats Jönsson har inte hunnit ta ställning till om JK-kritiken föranleder nya rutiner för skolorna.
– Svårt att säga. Varje sådant här tillfälle är unikt och man måste göra bedömning utifrån det. Vi måste tänka in att yttrandefriheten är stor och vi behöver ta hänsyn till det. I detta fallet tycker JK att vi gick för långt. Det är klart det är en lärdom, men vi måste fortfarande bedöma utifrån barnens bästa i varje tillfälle, säger Mats Jönsson.
Beslutet om avstängning togs med hänvisning till skollagen men JK tyckte att kommunen verkade ha dålig koll på grundlagen. Mats Jönsson kan inte svara på om skolpersonalen behöver utbildning i yttrandefrihet och tryckfrihet.
– Jag tror det är svårt att utbilda i en sådan fråga, men vi kommer givetvis informera personal om att vi vid denna händelse fick kritik för de val vi gjorde. Vi var flera involverade i bedömningen: det var rektorn, skolområdeschef och jag som försökte hjälpas åt. Efter JK:s beslut ska vi fundera igen över hur vi ska göra i fortsättningen.
Efter kritiken från JK kan Mats Jönsson inte svara på om mannen skulle vara välkommen tillbaka till skolan.
– Det är svårt svara på. Det handlar också om hur man tror att en lärare har förutsättningar att jobba i en organisation där man blivit avstängd.
Det finns ingen kommunal policy för vilka åsikter lärare får ha privat.
– Hur olämplig en lärare får lov att vara är en bedömning som måste göras från tillfälle till tillfälle.
Lärarens arbetsinsats ifrågasattes aldrig av skolan.
– Det som fällde avgörandet var tweetsen och det var dem vi bedömde, säger Mats Jönsson.
Gå till toppen