Staffanstorp

Ungdomsgäng fortsätter härja i centrum – fotbollscup nära att flyttas

Skadegörelse, bråk och misshandel. Under hela hösten har en grupp ungdomar härjat i Staffanstorps centrum. Av säkerhetsskäl skulle Bråhögscupen därför flyttas till Hjärup – men nu har det blivit ändrade planer.

Johnny Persson, cupgeneral för Bråhögscupen, är nöjd över beslutet att turneringen ska spelas i Staffanstorp.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Bråhögscupen har spelats i Bråhögshallen i nästan 40 år, så det kändes väldigt tråkigt för oss att eventuellt behöva flytta den. Men nu blir vi alltså kvar, säger Jonny Persson, cupgeneral och vice ordförande i Kyrkheddinge IF.
Det har framförallt varit på kvällar och helger som ett stökigt gäng bestående av killar i åldern 13 till 17 år har dragit runt inne i Staffanstorps centrum. De har bråkat och orsakat skadegörelse, både på biblioteket, polisstationen och Bråhögshallen.
Extra väktare har satts in för att säkerställa tryggheten för idrottshallens besökare och kommunen har samarbetat med både polis, socialtjänst och föräldrar för att få ungdomarna att sluta upp med stöket.
– Vi har sett en viss förbättring under den senaste tiden, men de här ungdomarna fortsätter i vis mån att skapa oreda. Därför kommer vi att fortsatt ha en ökad närvaro i Staffanstorp, säger kommunpolis Håkan Persson.
I nästa vecka ska den årliga Bråhögscupen gå av stapeln. Den har alltid spelats i Bråhögshallen, men på grund av den otrygghet som ungdomsgänget skapat rekommenderade kommunen fotbollsklubben och arrangören Kyrkheddinge IF att flytta evenemanget till Uppåkrahallen i Hjärup.
– Först sa vi okej, om det inte är säkert för våra besökare och spelare att komma till Staffanstorp så får vi flytta, säger Jonny Persson.
Under Bråhögscupen brukar många besökare leta sig ner till idrottshallen för att titta på fotboll.Bild: Hussein El-Alawi
Men efter att klubben besökt hallen i Hjärup och räknat lite på siffrorna så blev det klart att en flytt inte var ett alternativ. Antalet besökare skulle bli för få och intäkterna till klubben för små.
Klubben kontaktade återigen kommunen och man kom överrens om att fotbollscupen trots allt ska få spelas i Bråhögshallen. Mellan den 4 och den 8 januari kommer både juniorer och seniorer att kunna spela om vinsten i den traditionella inomhusturneringen i Staffanstorp.
– Eftersom Kyrkheddinge vill vara i hallen så kommer vi att ha möte med föreningen om vilka åtgärder som behövs för att kunna genomföra cupen på ett så bra sätt som möjligt, säger Patrik Runesson, ansvarig trygghets- och säkerhetsplanering i Staffanstorps kommun.
Enligt honom tillhör bråkstakarna inget organiserat gäng, utan gruppen består av ett antal stökiga individer som bråkar med varandra och andra som befinner sig inne i centrum.
– Vi har haft stökiga ungdomar i Staffanstorp tidigare, men det här är av en annan dignitet. De är väldigt obstinata och provokativa och beter sig på ett sätt som gör andra rädda.
– Vi kan aldrig garantera att ingenting händer, men både vi och polisen kommer att ha en starkare fysisk närvaro vid hallen än vanligt. Vi gör vad vi kan för att cupen ska kunna genomföras säkert och på samma sätt som tidigare.
På Kyrkheddinge IF fortsätter man nu med förberedelserna inför fotbollscupen. Eftersom man redan gått ut med information om flytten till Hjärup består en del av arbetet i att kontakta alla lag som ska vara med och spela och berätta att cupen återigen förlagts till Bråhögshallen.
– Det känns som ett bra beslut. Det är såklart tråkigt att den extra säkerheten ska behövas, men vi hoppas att allt ska gå bra, säger Jonny Persson.
Vill du läsa fler nyheter från Staffanstorp? Gå då in och gilla ”Här i Staffanstorp” på Facebook.
Läs alla artiklar om: Stöket i Staffanstorp
Gå till toppen