Staffanstorp

Yxmördade sin man – nu döms kvinnan till fängelse

Hon slog sin man med yxa och hammare, sen startade hon en brand vid hans skadade kropp. Nu döms frun till 16 års fängelse för mord.

Rättegång vid Hjärups-mordet.Bild: Sandra Henningsson
Det var en eftermiddag i januari som SOS fick larmsamtalet från den 47-åriga kvinnan. Hysteriskt skrikande och gråtande berättade hon att hennes man var skadad och att förrådet han befann sig i stod i lågor.
När hennes barnen och grannarna kom till mordplatsen låg hon hulkande på asfalten. Nu döms den 47-åriga kvinnan för att själv ha begått mordet på mannen hon var gift med och som var pappa till hennes tre barn.
Läs mer:Barnens vittnesmål var svåra för mamman
På morddagen hade den 53-årige mannen druckit och var omtöcknad. Enligt åklagaren gav kvinnan också honom sömtabletter, innan han gick och la sig på en solstol i förrådet för att vila. Den äldre sonen lämnade hemmet för att handla och de andra två barnen var på sina rum. Kvinnan gick då till attack mot mannen och högg honom med yxa.
Den 47-åriga kvinnan har hela tiden nekat till mordet men har under förhör presenterat ett tydligt motiv.Bild: Patrick Persson
Enligt åklagaren startade hon sen branden i förrådet, tog av sig sina blodiga kläder och ringde sos. Men när elden slocknade och mannen visade sig vara vid liv gick hon åter till attack, med en hammare. Även de kläder hon hade på sig vid gripandet var blodiga.
Läs mer:Mordet i Hjärup: Misstänkta hustrun stoppade granne från att släcka branden
Tingsrätten kan inte slå fast precis när våldet har skett i förhållande till branden men anser att den enda rimliga förklaringen är att kvinnan har attackerat mannen vid två tillfällen och bytt kläder däremellan.
Det anser också att det bara är den person som utfört mordet som kan ha anlagt branden.
Kvinnan har hela tiden nekat till mordet. Men hon har i förhör presenterat ett tydligt motiv. Hon har beskrivit sin man som en kontrollerande tyrann som psykisk misshandlade henne och barnen. Hon har förklarat att hennes liv var som ett fängelse.
Läs mer:Mordmisstänkt kvinna beskriver sitt äktenskap som ett fängelse
Åklagaren har också visat på att kvinnan haft stora skulder och att hon vid mannens dödsfall skulle få till gång till betydliga summor. Om hon däremot valde att skilja sig skulle hon på grund av ett äktenskapsförord stå ensam med alla skulderna.
Läs mer:Vid ett dödsfall ärvde hon allt – vid en skilsmässa blev skulderna hennes lott
Tingsrätten skriver i domen att alla i familjen kände till att mannen brukade vila i förrådet på eftermiddagarna. Men eftersom familjen levde isolerat så kan det inte ha varit allmänt känt. Det tyder på att någon i familjen är gärningspersonen och av olika omständigheter anser tingsrätten inte att det kan vara barnen.
Tingsrätten anser också att de blodiga kläderna och motivet talar för att kvinnan begått brottet.
De anser att det är bevisat att kvinnan mördat sin man genom att slå honom med en yxa och en hammare och dömer henne för mord.
De friar henne från åtalet om grov mordbrand. Detta eftersom branden varit kort och troligen har slocknat av sig själv. Det har inte funnits någon spridningsrisk och inte någon fara för annan.
Tingsrätten i Lund dömer kvinnan till 16 års fängelse.
– Det är inte en dom i linje med vad min klient berättat, så det är självklart en besvikelse, säger Thomas Olsson.
Huruvida de kommer att överklaga är inte bestämt än, de har tre veckor på sig.
Här kan du läsa all vår rapportering om mordet i Hjärup.
Läs alla artiklar om: Mordet i Hjärup
Gå till toppen