Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Alla talar skånska i Indien

SVT:s första stora dramasatsning 2017, "Delhis vackraste händer", utspelas på två exotiska platser – Indien och Malmö. "Hade någon sagt till mig för tjugo år sedan att det skulle komma en stor tv-serie där alla pratar skånska hade jag knappt trott på det", säger författaren Mikael Bergstrand.

Regissören Hannes Holm har gjort film av Mikael Bergstrands första bok om Indien.Bild: Emma Larsson
2007 flyttade Sydsvenskanmedarbetaren och författaren Mikael Bergstrand från Malmö till New Delhi. Hans dåvarande fru hade fått jobb som inköpschef på Ikea.
– Jag satt på en takterrass i Indien och skrev på en deckare som utspelade sig bland hemlösa i ett svinkallt Malmö. Det kändes jättekonstigt och dessutom var det inte så att förlaget skrek efter den, mina deckare hade inte gått så bra.
Varför inte gräva där man står, istället? Mikael Bergstrand började skissa på en feelgoodhistoria om kulturkrockarna han hade upplevt i Indien.
"Delhis vackraste händer" kom ut 2011, och romanen skildrar den frånskilde, MFF-tokige och arbetslöse journalisten Göran Borg som befinner sig på en nollpunkt i tillvaron, men som under en resa till Indien finner vänskap, kärlek och en ny mening med livet.
Boken gjorde först inget större avtryck. Men långsamt började ryktet sprida sig och snart sköt försäljningen i höjden – idag har den sålts i ett par hundra tusen exemplar. Mikael Bergstrand verkade ha hittat en nisch som bara väntade på att fyllas. Han kallar skämtsamt sin roman för "gubb-lit".
– Det finns chick-lit om kvinnor, och lad-lit om yngre män, Nick Hornby till exempel. Och det finns massvis av böcker om gubbar, av gubbar. Men det är ofta mer storslagna berättelser. Jag har istället en självironisk blick, och plockat fram de brister och fel som vi män har, det patetiska i att var gubbe. Det händer mycket kroppsligen. Vi blir tjockare och tappar håret, eller tappar sexlusten. En del får en existentiell kris och börjar dricka.
Redan tidigt köpte lundabolaget Anagram en option på "Delhis vackraste händer", men att den nu har blivit en tv-serie i tre timslånga avsnitt beror mycket på skådespelaren Björn Kjellman. Han läste romanen, såg i Göran Borg en väldigt bra roll för sig själv och kontaktade regissören Hannes Holm, som han hade samarbetat med många gånger förr, bland annat i "Adam & Eva" (1997).
– Jag är i en ålder då jag har tröttnat på att vänta på att bli uppbjuden. Men jag är egentligen inte så ohyggligt driftig och blev förvånad att jag kunde ringa ett samtal och att alla var med på det, säger skådespelaren.
Björn Kjellman menar också att berättelsen är intressant eftersom den inte följer en mall.
– Jag är trött på att alla svenska filmer ska pressas in i genrer. "Delhis vackraste händer" byter huvudfåra flera gånger. Det är en komedi och en romantisk komedi, men också ett drama, en reseskildring och mot slutet ett socialt reportage.
Det blev också en chans för skådespelaren att agera på skånska. Björn Kjellman är uppvuxen i Trelleborg och gick scenskolan i Malmö, där han fick lära sig att slipa bort dialekten. Han bor i Stockholm sedan trettio år.
– Det är kul för mig att lira på skånska, och på skånskengelska. Jag försökte komma nära malmöitiskan, även om jag inte gör den helt perfekt. Det är som mat för en skådespelare, man går in i en ny kropp.
Malmö, inte minst restaurang Bullen, spelar en viktig roll i "Delhis vackraste händer". Det innebar en möjlighet för regissören Hannes Holm att för första gången filma i sin nya hemstad – han bor sedan några år i Limhamn. Men den verkliga utmaningen var förstås att filma i Indien, och inspelningen i våras kom att spegla romanen.
– Två månader i värmen i en jättestad. Det var tufft, och vi fick uppleva samma saker som Göran Borg, säger Hannes Holm.
– Som att han drabbas av magsjuka, vilket drabbade Björn också. Han hade beställt stekt ägg med solsidan upp. Då fick han lägga ner arbetet några timmar.
När filmteamet skulle spela in en festscen där ölpimplande skåningar skrålar på "Guld och gröna skogar" blev folk upprörda och polisen dök upp.
– Vi drack visst öl för nära en moské. Polisen brydde sig inte så mycket om just det, men undrade ungefär "är ni dumma i huvudet – vill ni dö?".
Filmteamet bestod mestadels av indier, men Preeti, Göran Borgs kärleksobjekt, gestaltas av en brittisk skådespelare, Natasha Jayetileke.
– Det är kärleksscener och lite avklätt, och vi fick rådet att det skulle bli svårt med en indisk skådespelare. Men när vi sen såg indiska filmer på hotellet så gick de mycket längre än vad vi gör, säger Hannes Holm.
Kulturkrockar och fördomar – just vad romanen mycket handlar om. På senare år har flera indiska gruppvåldtäkter upprört hela världen, men Mikael Bergstrand menar att man också missar att fallen upprör indierna lika mycket.
– Det är hemskt, men om det hade hänt i Kina så hade vi kanske inte ens fått reda på det. Indien har en fri press, folk demonstrerar, och det har varit ett enormt fokus på kvinnofrågor de senaste åren. Det har hänt mycket.
Författaren har fortsatt att sprida kunskaper om landet genom turistresor i Göran Borgs fotspår, och genom två uppföljare, "Dimma över Darjeeling" och "Gurun i Pomonadalen". Det är möjligt att även de blir tv-serier, men just nu är Hannes Holm upptagen med filmen om Ted Gärdestad, med Adam Pålsson i huvudrollen, som spelas in i Trollhättan till våren.
Björn Kjellman? Han ska åter igen göra en lång resa söderut från Stockholm. Imorgon, nyårsafton, är han konferencier på Malmö Operas nyårskonsert.
Första delen av "Delhis vackraste händer" sänds i SVT1 på nyårsdagen, klockan 21.
Gå till toppen