Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Helena Stenkvist: 2016 – året då vi slutade rycka på axlarna

Rekordmånga mord, bilbränder och en polis i kris har varit kriminalreporterns vardag i Malmö 2016. Men det finns en ljuspunkt, de som börjat bry sig.

Rapportering kring brott är det mest lästa på nätet, varför är vi så intresserade?Bild: Hussein El-alawi
2016 har varit ett tungt år när man tittar på brottsligheten i Malmö. Rekordmånga mord, rekordmånga bilbränder och många skjutningar på öppen gata satte ordentlig press på polisen. En poliskår som inte landat i sin nya organisation och som snabbt hamnade i krisläge med för lite resurser och bristande förtroende för ledningen.
Samtidigt fick vi höra om ungdomsgäng som trakasserade affärsinnehavare, om pensionärer som inte vågade gå ut och handla mjölk på kvällarna och om knarklangare som gjorde affärer utanför en förskola mitt på dagen.
All hemskhet har ni kunnat läsa om i Sydvsenskan. Och det har ni också velat. Av de 25 mest lästa artiklarna om Malmö på nätet under 2016 handlade 15 om brott, och av de 10 mest lästa handlade 8 om brott.
Vi som arbetar med nyheter kan inte låta bli att förundras: Varför vill vi så gärna läsa om brott?
– Det är helt enkelt för att det berör existensiella frågor som vi alla brottas med, ont och gott, rätt och fel, säger Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet och som forskat på medier och brott.
Den oroliga tid vi lever i gör att vi är mer intresserade av vem som bryter mot normer och gör fel, berättar medieforskaren Ester Pollack.
Vår statistik visar att vi var mer intresserade av brott under 2016 än vi var under 2015, men kriminaljournalistik har alltid fascinerat oss.
– Det har alltid varit en viktig del av journalistiken. Men det är inte en uppåtgående spiral, det går snarare i vågor, säger Ester Pollack.
Enligt henne speglar intresset för kriminalitet hur vårt samhälle ser ut. På 60-talet skrevs det mindre om brott och mer om klassfrågor eftersom de var aktuella i samhället just då.
Varför är brott så populärt i medierna nu?
– Vi lever i en orolig och föränderlig tid som gör oss panikslagna inför vart vi är på väg. Det gör att vi också blir mer intresserade av vem som gör fel och vem som bryter mot normer. Vi blir angelägna om att hitta syndabockar, oavsett vad vi är upprörda över så är det skönt att kunna skylla på någon.
Men 2016 har också varit ett år då många inte längre kunnat rycka på axlarna åt brottsligheten. Den har krupit närmare: En utbränd bil utanför barnens förskola. Ett skott i ens kvarter. Narkotikaförsäljning mitt på ljusa dagen.
I sociala medier, vid julbordet och på fester har jag hört och haft otaliga diskussioner om Malmö. Om att inte längre känna sig trygg i centrum när man går med sina barn, om krav på skärpta lagar och om sorg över de ungdomar som hamnar i kriminalitet.
Vissa överväger att lämna staden, men för andra är det otänkbart. I stället börjar andra känslor och tankar att bubbla. Mitt bland alla tragiska rubriker om brottsligheten 2016 finns det ljuspunkter.
Joakim Chows restaurang i Oxie centrum har upprepade gånger vandaliserats.Bild: Lars Brundin
När restaurangägaren Joakim Chow under hösten hade anmält åtta attentat mot sin kroglokal vid torget i Oxie fick Oxieborna nog. De mobiliserade och samlade in pengar för att hjälpa Chow.
Demonstrationen mot våld efter att en ung tandläkare mördats 8 december.Bild: Patrick Persson
Efter mordet på en ung tandläkare i början av december samlades hundratals personer i en tyst manifestation.
När flera bilar som tillhörde romska EU-migranter vandaliserades startades en insamling till stöd för de drabbade. På ett par dagar hade de fått ihop 2500 kronor.
Fryshusetmedarbetaren Sigrun Hilmarsdottir Sigurdsson skrev ett öppet brev efter ett av morden.Bild: Lars Brundin
"Återigen har vi mist en ung människa, en ung man som hade hela livet framför sig. Han var en ung man från Rosengård som drömde om att bli något, att få ett jobb som han kunde behålla hela sitt liv, som hans föräldrar har lärt honom att det ska vara." skrev fryshusetmedarbetaren Sigrun Hilmarsdottir Sigurdsson efter mordet den 2 november då en 20-årig man sköts ihjäl på Annelundsgatan i Malmö. Hennes öppna brev delades flitigt i sociala medier.
Trots poliskris och mordvåg så är det dessa kriminalnyheter jag vill minnas 2017 och med dem i minnet har jag hopp om ett bättre år.
Gå till toppen