Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De rullar ut julens sopor

Med en elegans som för tanken till pardans sköter Niklas Kryger och Daniel Dahl tömningen av matsopor och restavfall i Lunds historiska kvarter. På kullerstensbelagda gator svänger de in och ut med fulla kärl.

Julen betyder bättre belysning mörka morgnar, när Daniel Dahl och Niklas Kryger börjar köra sopor klockan 05.30. De äter alltid havregrynsgröt till frukost tre timmar senare.Bild: Sandra Henningsson
De kör tiotimmarspass den här veckan för att kompensera för annandagen. Mycket julpapper är det. Men många är också bortresta, det märks.
– Nästa vecka kommer boomen, när man känner att skinkan är tradig och sillen har blivit dålig, säger Daniel Dahl.
Den kalla årstiden är en fördel då nyårshelgens skaldjur ska tas om hand.
– Det är värre efter kräftskivorna i augusti, förklarar Daniel Dahl.
Nu är också tiden då studenterna tar med sig julklappar till Lund och slänger sina gamla prylar. Och så är det alla granar som människor försöker trolla bort.
Det doftar lite sötaktigt och jordigt när man först rör sig i sopbilens närhet. Efter en stund märks det inte längre.
– Jag tror vi känner allt, men hjärnan tänker nog inte så mycket på det, säger Daniel Dahl.
– Vi är inte så känsliga, säger Niklas Kryger.
Vätska skvätter och sprutar åt alla håll när vissa matsopor pressas samman.
– Vi har många klädombyten, säger Niklas Kryger, som med åren blivit allt bättre på att undvika de ofrivilliga duscharna.
”De är fina killar. Vi har alltid något att prata om”, säger Jan Clarén på Hjortgatan, en av alla Lundabor som brukar träffa Daniel Dahl och hans kollega. De har koll på att han ska gå i morgonmässan som vanligt. Andra kunder står i fönstret och vinkar.Bild: Sandra Henningsson
När människor frågar renhållningsarbetarna vad de jobbar med brukar de säga att de är sopgubbar.
Niklas Kryger är 34 år och Daniel Dahl 37. De har haft jobbet de gillar skarpt i tolv respektive femton år.
– Det är ett fritt och bra jobb. Vi har två barn var. Vi slutar klockan femton varje dag. Det blir mycket tid för familjen. Våra eftermiddagar är lite längre än de flestas, säger Niklas Kryger.
Niklas Kryger och Daniel Dahl har arbetat tillsammans i åtta år och umgås privat. ”Vi är som vilka kompisar som helst och har blivit väldigt tighta”, säger Niklas Kryger. De jobbar hårt och behöver inte så varma kläder. Sandaler med tåhätta fungerar året runt, utom när det är snö.Bild: Sandra Henningsson
Skickligt manövrerar de den stora sopbilen på de trånga gatorna. Det går som en dans med förutbestämda turer, när de rör sig från port till port.
Niklas Kryger tittar på backkamerans bildskärm som visar vad som finns bakom det enorma fordonet.
– Utan den hade vi haft olyckor. Folk går och cyklar rakt bakom, de tänker inte på faran, säger Niklas Kryger.
Det är två fysiska fenomen som tar hand om Lundabornas sopor i Lunds gamla stadskärna. De kan gå uppåt en och en halv mil i jobbet, men säckar inte ihop i soffan när de är klara. Om somrarna cyklar de ofta hem till Kävlinge tillsammans efter jobbet.
Niklas Kryger spelar handboll, fotboll och styrketränar.
– Jag har sprungit hem efteråt på under 50 minuter med ryggsäck, säger Niklas Kryger.
– Och en liter mjölk, lägger kollegan till.
Daniel Dahl höll tidigare på med kraftsporten strongman, då han bland annat drog lastbilar på ett par ton med bara ren muskelkraft. Nu tränar han hunden och lyfter lite skrot.
Vad är det konstigaste ni mött som sopgubbar?
– En död orm. Och en tant som frågade om vi kunde ta hand om hennes döda katt som hon hade i frysen, säger Daniel Dahl.
De har vant sig vid att det i restavfallet kan dyka upp allt möjligt som egentligen borde kastas på annat sätt. Brandsläckare, bilhjul och dammsugare är några exempel.
De brukar också stöta på Lunds råttor, som blivit allt mer synliga de senaste åren. Ibland har de tagit sig in i tunnorna som ska hämtas.
– De är helt otroliga, de kan gnaga sig igenom en plan plastyta. Man får inte tycka att det är jätteräligt, säger Daniel Dahl.
Det slamrar, bullrar och låter där sopkillarna drar fram över gatsten och kullersten.
En kvinna berättade att hon stördes så mycket att hon skulle flytta. Lite senare upptäckte de varann på hennes nya adress. Det fick dem alla att skratta. En tröst var att där tömmer de soporna betydligt senare.
För tolv år sedan, när Niklas Kryger började som renhållningsarbetare brukade många Lundabor visa sin uppskattning till sopgubbarna genom att sätta ut öl, whiskey eller choklad till dem:
– Det är inte lika vanligt, men det händer fortfarande.
Kullerstenar gör jobbet skumpigt i det gamla lund. Arbetsmiljön har på det hela taget blivit mycket bättre tycker Daniel Dahl och Niklas Kryger. Bland annat har de fått specialgjutna öronproppar som minskar bullret. De behövs när glöggflaskorna dumpas i restavfallet.Bild: Sandra Henningsson
I förarhytten hänger otaliga nycklar till olika soprum. En pärm är fylld med portkoder. ”När man jobbat länge har man dem i huvudet”, säger Niklas Kryger.Bild: Sandra Henningsson
Niklas Kryger rattar sopbilen. Kollegorna turas om för att skona kroppen. Fysisk träning är ett måste. När renhållningsarbetarna möter överfyllda sopkärl och råttproblem rapporterar de till kundtjänsten.Bild: Sandra Henningsson
Vill du göra Niklas Kryger och Daniel Dahl på gott humör? Undvik överfyllda kärl, skotta och halkbekämpa när det är snö och se till att de slipper trösklar och kanter.Bild: Sandra Henningsson
FAKTA

Lunds sopor

Cirka 20 anställda vid Lunds renhållningsverk hämtar hushållsavfall i Lunds kommun. Lika många samlar in returmaterial från villor och flerbostadshus.
Drygt 7 000 ton matavfall samlades in i Lund under 2015. Nästan lika mycket till tros vara möjligt att återvinna.
Från privathushållen samlades nästan 18 500 ton restavfall (brännbart hushållsavfall) in i fjol.
Gå till toppen