Staffanstorp

Färre butiker säljer raketer till nyår

Allt fler butikskedjor slutar sälja fyrverkerier av hänsyn till djur och natur. I Lomma, Kävlinge och Staffanstorp är det få butiker som fortfarande säljer.

– Vi har inte sålt på över tio år. Det var kunderna som inte tyckte att vi skulle sälja, så vi lyssnade på opinionen. Jag tror alla livsmedelsbutiker i Staffanstorp slutade samtidigt, säger Lars Roslund på Ica Supermarket i Staffanstorp.
Bland många av butikskedjorna som återfinns ute i de tre kommunerna har flera helt slutat upp med försäljningen. Senast ut är Bauhaus, med butik i bland annat Löddeköpinge, som från och med i år drar in raketerna från sitt sortiment.
För den som ändå vill se raketer på nyår ordnar vissa kommuner officiella nyårsfiranden med fyrverkerier, bland annat Malmö. Men något sådant firande finns varken i Kävlinge, Lomma eller Staffanstorp. Där får medborgarna själva hitta en butik som säljer raketer och ordna sitt eget färgglada firande.

Kommer du att köpa fyrverkerier till nyår?

Karin Losell, Staffanstorp: ”Jag har alltid gjort det tidigare, men jag funderar på att avstå i år. Vi ska fira i Malmö och där kommer mina små ändå inte att märkas för det är så mycket annat. Jag är tvehågsen egentligen, det är onödigt att smälla upp så mycket pengar, men jag gillar det också.”
Lasse Holmström och den nio veckor gamla tiken Sazzy.
Lasse Holmström, Staffanstorp: ”Jag har inte köpt fyrverkerier på evigheters evighet. Det är fint att titta på, men det är synd att de inte slutar sälja de som smäller så högt, de som skrämmer människor och djur. Vi får försöka hålla oss inomhus när det är som mest.”
Emelie Nilsson, Staffanstorp: ”Nej det är inte jätteintressant för mig. Jag tycker mest det brukar vara männen som är intresserade av det. Det ska vara fyrverkerier på nyår, men det är inte värt att lägga pengar på det.”
Mikael Andersson, Staffanstorp: ”Ja det blir något litet i alla fall. Det är viktigt att det sker under rätt former, utan för mycket alkohol inblandat. Om kommunen skulle ordna det istället så skulle det var okej för mig. Jag gör det mest för barnen, jag tycker inte det är särskilt kul att skjuta upp raketer.”
Läs alla artiklar om: Nyår
Gå till toppen