Svedala

Flyktingarna vid Yddingen tvivlar på att vapenvilan i Syrien kommer att hålla

De tvivlar starkt på att Syrien är på väg mot fred, men uppskattar att vapenvilan ger andrum åt krigströtta syrier. "Det är folket som vinner på att striderna upphört", säger kocken Yahia Hleis. Vapenvilan skapar hopp bland syriska flyktingar i Sverige.

Nattfrosten ligger fortfarande bitande vit på strandängarna när det närmar sig lunchdags på flyktingförläggningen vid Yddingesjön. I matsalen samtalar tre flyktingar som alla följer utvecklingen i Syrien med spänt intresse.
Ali Alahmd, Enas Al Husari och Yahia Hleis tillbringar sina dagar på flyktingförläggningen vid Yddingen, långt från släktingarna hemma i Syrien. De är skeptiska till att den vapenvila som nu utropats verkligen kommer att hålla.Bild: Lars Brundin
Yahia Hleis, som kom till Sverige för några år sedan, arbetar numera som kock på Yddinge Strand. Enas Al Husari har levt nästan hela sitt liv i Dubai, men kan vare sig resa tillbaka dit eller hem till Damaskus. Ali Alahmd är ingenjör från Aleppo och följer dag för dag hur det går för hans hustru och elva barn – sex söner och fem döttrar – som är kvar i deras raserade hemstad.
– De lever och mår bra. Tack gode gud. Nu kan de känna sig lite säkrare. De har flyttat till nya säkrare boenden hela tiden. De har bytt bostad tre gånger på några få veckor. Jag hoppas naturligtvis att kriget snart tar slut och att det meningslösa dödandet upphör.
Enas Al Husari har sina barn med sig i Yddinge Strand, men är orolig för alla släktingar som är kvar i Damaskus.
– Jag hoppas på fred för alla. Det är en skam att människor av samma religion dödar varandra, säger hon.
Yahya Hleis följer noggrant nyhetsrapporteringen från Syrien och ser det som bekymmersamt att vapenvilan redan brutits kring de stora syriska städerna.
– Det har varit strider på flera platser. Det finns risk att det är fullt krig igen om två-tre veckor. Jag befarar att den syriska armén bara försöker utnyttja vapenvilan för att stärka sina ställningar, säger han.
Också Ali Alahmd är osäker på hur länge vapenvilan kan hålla.
– Jag vet inte. Det här är större än vad vi anar. Det är svårt att veta vad som planeras högt över våra huvuden, säger han.
Vapenvilan i Syrien har förhandlats fram av Ryssland och Turkiet i samtal med företrädare för Assad-regimen och olika rebellgrupper. Det är fortfarande tillåtet för den syriska armén och Turkiet att strida mot IS och den kurdiska YPG-gerillan. Och det är osäkert hur Hizbollah och andra Iranstödda milisgrupper förhåller sig till fredstrevarna.
Men vem är det som vinner på vapenvilan?
Alla tre är ense om att det syriska folket har mest att tjäna på att beskjutningen och bombardemangen av civila bostadsområden nu upphört. Yahia Hleis har via Internet kontakt med släktingar i Aleppo och Tartus och har av dem fått veta att livet blivit "mer normalt".
"Livet i Syrien har blivit mer normalt", berättar Yahia Hleis. Både han och Enas Al Husari oroas dock av nyhetsrapporterna om att vapenvilan redan under det första dygnet brutits vid alla de större städerna.Bild: Lars Brundin
– Vardagen har blivit tystare. Bombningarna och artilleribeskjutningarna har upphört. Människor kan röra sig. Man kan gå ut, säger han.
Enas Al Husari fyller i:
– Samtidigt är det väldigt dyrt att leva i en stad som Aleppo. Det är dyrt med bröd och andra livsmedel. Det är svårt att veta om freden är att lita på. Många bor ju i gymnastiksalar och andra samlingslokaler.
Vem är det då som förlorar på att striderna upphört?
Frågan leder till en lång diskussion på arabiska. De tre är inte helt ense om svaret. Yahia Hleis slår ut med armarna innan han på engelska sammanfattar deras diskussion:
– Som jag ser det är det Bashir al-Assad och hans armé som är förlorare. Annars hade han inte tagit det här beslutet. Annars hade han fortsatt att strida tills den siste rebellsoldaten var död.
Hur stor är då chansen att vapenvilan leder till verklig fred?
Den frågan förblir hängande i luften. Det är mycket som måste stämma för att vapenvilan inte bara ska räcka över nyår och trettonhelgen.
Det krävs att alla parter visar god vilja inför de fredssamtal som tycks vara på väg i Kazakstans huvudstad Astana.
– Bäst vore om Ryssland utövade någon slags kontroll över Bashir al-Assad. Men den Iranstödda shiamilisen har ingen kontroll över, säger Yahia Hleis.
– De shiamuslimska milissoldaterna strider bara för sin religion. De strider inte för att hjälpa syrierna eller för att skapa fred. Vi har tidigare sett i Aleppo hur iranska soldater började skjuta på civila bara en halvtimme efter det att de lovats fri lejd ur staden.
Ali Alahmd har hustru, sex söner och fem döttrar kvar hemma i Aleppo. Han tackar sin Gud för att de fortfarande är i livet och hoppas att vapenvilan på sikt ska leda till verklig fred.Bild: Lars Brundin
Tills vidare undviker de syriska flyktingarna i Yddinge strand att fira. För barnens skull har de firat både Lucia och julafton. Men det ska mycket till för att de ska fira att situationen i Syrien blivit bättre.
– Jag firar först när kriget tar slut och Bashir lämnar Syrien, säger Yahia Hleis.
– Jag firar först när alla kan återvända till ett land i fred, säger Enas Al Husari.
Ali Alahmd vill fira först när återuppbyggnaden av Syrien inleds:
– Det blir när alla syrier kan återförenas med sina familjer. Och då tänker jag inte bara på min egen familj. Jag tänker på alla syriska familjer.
Gå till toppen