Skåne

Fyrtiotalister kan bara nyårsdricka hälften så mycket som sina barn

När 2017 ska firas in bör fyrtiotalister bara dricka hälften så mycket som sina barn. Mousserande vin skyndar på berusningen. ”Fett har effekten att upptaget av alkohol blir lite långsammare”, säger professor Sven Andréasson.

Champagne är en klassisk nyårsdryck.Bild: Ove Jonsson
Ett nytt år ska snart firas in, för många med alkohol.
Alkoholen, vare sig den dricks i budgetform eller är dyr och mousserande från champagnedistriktet, ska i kroppen förvandlas till koldioxid och vatten.
På vägen dit passerar alkoholen stadiet acetaldehyd. Det är därför många mår dåligt på nyårsdagen.
– All berusning är förgiftning, även om vi i vissa fall upplever att det är en förgiftning på ett trevligt sätt, säger Sven Andréasson, överläkare på beroendecentrum i Stockholm och professor i socialmedicin.
– Acetaldehyd är väldigt giftigt. Många av alkoholens skador, allt från cancer till hudbesvär, orsakas av acetaldehyd.
Champagne eller mousserande vin är den dryck som starkast associeras med nyår.
– Dricker man mousserande så är upptaget av alkohol något snabbare. Dessutom brukar man ofta dricka mousserande på fastande mage, före middagen. Då rusar alkoholen upp i hjärnan, säger Sven Andréasson.
Han rekommenderar nyårsfirare att varva alkohol med andra drycker. Kanske vatten, eller kaffe.
Professor Sven Andréasson.Bild: Privat
Finns det mat som dämpar alkoholens effekter?
– Fett har effekten att upptaget av alkohol blir lite långsammare. Äter man en fettrik måltid så tar det längre tid för magsäcken att suga upp alkoholen.
Mår den som äter en fet nyårsaftonsmiddag bättre på nyårsdagen?
– Jag vet inte. Egentligen tror jag att den totala mängd alkohol som man har konsumerat är avgörande. Men om man får en hästspark genom att dricka för mycket för fort så har det effekter. Min tro är att det ställer till en röra som tar längre tid att stabilisera än om man dricker lugnare.
Finns det sätt att kurera baksmälla. Många försöker med pizza?
– Det fungerar inte. Det går inte att behandla. Många har vätskeunderskott. Därför är det bra att dricka mycket, annat än alkohol. Mot huvudvärk kan vanliga värktabletter ge en symptomatisk lindring.
Kebabpizza - för många en typisk nyårsdagsmiddag.Bild: Henrik Rosenqvist
Spelar det någon roll för bakfyllan om man bara dricker en sorts alkohol eller om man blandar?
– Nej. Men den som kombinerar dricker oftast mer. Det här är nog mest en kvantitativ fråga.
Vad är en lagom alkoholkonsumtion?
– Det handlar om hur mycket man väger, kön och och ålder. De allmänna rekommendationerna riktar sig till medelålders personer. Där visar man att friska, normalviktiga män kan dricka fjorton mindre vinglas i veckan. Efter fjorton glas ser man ökade skador i befolkningsstudier. För kvinnor är gränsen nio glas i veckan.
Var går ålderströskeln när man ska dricka mindre?
– Är man över 70 år så får man nog halvera konsumtionen. De länder som har åldersdifferentierade rekommendationer halverar och sätter sju glas för män och fem för kvinnor. Det är efter 70 år, säger Sven Andréasson.
Vilken takt är lämplig att hålla i drickandet?
– Ett glas varannan timme. Där någonstans ligger vår biologiska kapacitet. Dricker man ett glas i timmen så minskar man i alla fall besvären. Många tycker det är väldigt svårt att sitta och suga på en öl i en hel timme. Men det är dit man bör sträva.
Läs alla artiklar om: Nyår
Gå till toppen