Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gemensam aftonbön resultat av påvebesöket

Från januari 2017 håller Svenska kyrkan och katolska kyrkan gemensam kvällsbön i Lund varannan vecka. Beslutet är en följd av påvebesöket.

Johan Lindén, kyrkoherde i S:t Thomas katolska församling, och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand pratade om den gemensamma kvällsbönen när de träffades i S:t Thomas katolska kyrka på fredagseftermiddagen.Bild: Sandra Henningsson
Vem var det som kom på idén om gemensamma kvällsböner? Varifrån kom initiativet? Johan Lindén, kyrkoherde i S:t Thomas katolska församling, och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand från Svenska kyrkan tittar på varandra.
– Från oss, säger de nästan samtidigt.
Tanken uppstod under påvebesöket, när representanter för de två kyrkorna träffades mer än vanligt, och som en följd av den ekumeniska gudstjänst som hölls i Domkyrkan, säger Lena Sjöstrand.
Under gudstjänsten skrev påven Franciskus och Lutherska världsförbundets ordförande biskop Munib Younan under ett dokument där katoliker och lutheraner förbinder sig att "hantera framtida situationer i enhetens, inte splittringens, perspektiv".
– Samlingen och steget vi tog i gemenskap har betytt mycket, och många har uttryckt glädje för det. Sedan vet vi ju inte hur många som också väljer att delta i den gemensamma bönen, men vi hoppas på god uppslutning, säger Lena Sjöstrand.
– Jag tror att det blir en bra uppslutning i början, sedan kommer det att sjunka. Det brukar det att göra. Men det som är otroligt viktigt är kontinuiteten, säger Johan Lindén.
Att katoliker och lutheraner ber tillsammans är i sig inget nytt. Det nya är att de två kyrkorna i Lund nu under fasta former varannan lördag ska hålla gemensam kvällsbön – en gång i månaden i Domkyrkan, en gång i S:t Thomas katolska kyrka.
– Det tror jag är unikt, säger Johan Lindén.
– Och den här formen vi har valt är bra, för man kan vara tusen och man kan vara två. Även om man är få på plats så infogas man i en större gemenskap, säger Lena Sjöstrand.
Den första gemensamma kvällsbönen ska hållas i Domkyrkan lördagen den 21 januari klockan 18. Andra gången blir två veckor senare i S:t Thomas katolska kyrka. Schemat är satt fram till sommaren, men tanken är att de gemensamma bönerna ska fortsätta också efter sommaruppehållet.
– De här ska inte bli någon sluten klubb, alla är välkomna och liturgin är alltid öppen för alla, säger Johan Lindén.
Gå till toppen