Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gemensam aftonbön resultat av påvebesöket

Från januari 2017 håller Svenska kyrkan och katolska kyrkan gemensam kvällsbön i Lund varannan vecka. Beslutet är en följd av påvebesöket.

Johan Lindén, kyrkoherde i S:t Thomas katolska församling, och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand pratade om den gemensamma kvällsbönen när de träffades i S:t Thomas katolska kyrka på fredagseftermiddagen.Bild: Sandra Henningsson
Vem var det som kom på idén om gemensamma kvällsböner? Varifrån kom initiativet? Johan Lindén, kyrkoherde i S:t Thomas katolska församling, och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand från Svenska kyrkan tittar på varandra.
– Från oss, säger de nästan samtidigt.
Tanken uppstod under påvebesöket, när representanter för de två kyrkorna träffades mer än vanligt, och som en följd av den ekumeniska gudstjänst som hölls i Domkyrkan, säger Lena Sjöstrand.
Under gudstjänsten skrev påven Franciskus och Lutherska världsförbundets ordförande biskop Munib Younan under ett dokument där katoliker och lutheraner förbinder sig att "hantera framtida situationer i enhetens, inte splittringens, perspektiv".
– Samlingen och steget vi tog i gemenskap har betytt mycket, och många har uttryckt glädje för det. Sedan vet vi ju inte hur många som också väljer att delta i den gemensamma bönen, men vi hoppas på god uppslutning, säger Lena Sjöstrand.
– Jag tror att det blir en bra uppslutning i början, sedan kommer det att sjunka. Det brukar det att göra. Men det som är otroligt viktigt är kontinuiteten, säger Johan Lindén.
Att katoliker och lutheraner ber tillsammans är i sig inget nytt. Det nya är att de två kyrkorna i Lund nu under fasta former varannan lördag ska hålla gemensam kvällsbön – en gång i månaden i Domkyrkan, en gång i S:t Thomas katolska kyrka.
– Det tror jag är unikt, säger Johan Lindén.
– Och den här formen vi har valt är bra, för man kan vara tusen och man kan vara två. Även om man är få på plats så infogas man i en större gemenskap, säger Lena Sjöstrand.
Den första gemensamma kvällsbönen ska hållas i Domkyrkan lördagen den 21 januari klockan 18. Andra gången blir två veckor senare i S:t Thomas katolska kyrka. Schemat är satt fram till sommaren, men tanken är att de gemensamma bönerna ska fortsätta också efter sommaruppehållet.
– De här ska inte bli någon sluten klubb, alla är välkomna och liturgin är alltid öppen för alla, säger Johan Lindén.
Gå till toppen