Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Titta in i den 100-åriga skolan som har förvandlats till bostäder

Från utdömd skolbyggnad till unika lägenheter. Magnus Stenbocksskolan i Helsingborg har genomgått sin förvandling. Inflyttningen blev framskjuten, men nu har 74 bostadsrättsinnehavare firat sin första jul i forna slöjd- och fysiksalar.

Lena Wall bor i gamla fysiksalen. Lägenheten är liten, men har stor balkong.Bild: Sven-Erik Svensson
Rivning eller upprustning?
De stora renoveringsbehoven som uppdagades på Magnus Stenbocksskolan 2004 kunde ha inneburit slutet för den nu 105 år gamla skolbyggnaden.
När eleverna hastigt fått evakueras till moduler på skolgården på grund av dåliga bjälklag och rasrisk krävdes ett beslut om framtiden.
Att det slutade med en markanvisningstävling, försäljning till Peab och ombyggnad till bostäder är de som i höst flyttat in i sina nya lägenheter nog rätt så glada över.
- Jag bodde på Tågaborg och hade gått förbi och beundrat byggnaden i många år, berättar Lena Wall.
Hon hade till och med "tjatat sig in" av ren nyfikenhet vid ett tillfälle. Men när erbjudandet om att köpa en bostad i skolan väl kom tvekade hon ändå. Nu är hon glad att hon slutligen slog till på tvåan på andra våningen med balkong mot innergården.
- Det är den minsta lägenheten i huset, men takhöjden är 3,60 och fönstren 2,40 meter höga, så rymden och ljuset gör att den känns mycket större än 50 kvadratmeter, tycker hon.
Kök, matsplats och vardagsrum i ett - men med stora fönster och högt i tak känns det inte trångt tycker Lena Wall.Bild: Sven-Erik Svensson
Att det tidigare varit skolsalar syns däremot inga spår av. Men det är många som har minnen från sin skoltid på Magnus Stenbock, och blir intresserade när Lena Wall berättar om sin nya lägenhet som hon flyttade in i den 25 oktober.
- Jag har ju inte själv någon relation till skolan eftersom jag kommer från Åstorp. Men hantverkare som varit här påstår att min lägenhet har varit fysiksalar tidigare, berättar hon.
För köparna till lägenheterna blev det en lång väntan. Vissa fick sin inflyttningsdag framflyttad två gånger och istället för april, som var första beskedet, fick de vänta till oktober.
1912 invigdes Magnus Stenbocksskolan. 2004 tvingades eleverna flytta ut i paviljonger på gården på grund av stora brister i huset. 2016 togs skolan åter i bruk - nu som bostäder.Bild: Sven-Erik Svensson
Peab, som köpte före detta Magnus Stenbocksskolan för 27,1 miljoner kronor av kommunen, visste att det fanns omfattande problem med bjälklagen i huset. Men enligt Anders Klasson, som är distriktschef på Peab bostad, var problemen ännu större än man trott.
- Det är helt omöjligt att veta i förväg, fast man har gjort alla undersökningar. Vi tvingades byta ut större delen av bjälklagen och i samband med det upptäcktes att det fanns miljöfarligt material, PAH, som vi var tvungna att ta hand om. Det gjorde att det tog längre tid än vi kunnat förutse, förklarar Anders Klasson.
Material som innehåller PAH (polyaromatiska kolväten) kan innebära ökad risk för cancer, därför var en sanering nödvändig.
Trapphusen och de stora portarna har bevarats och restaurerats.Bild: Sven-Erik Svensson
Anders Klasson beskriver Magnus Stenbocksskolan som en utmaning. Den äldsta skolbyggnaden, som invigdes 1912, är kulturskyddad utvändigt och ska bevaras, men de fick tillåtelse att sätta på balkongerna i svart smide.
- Invändigt har man velat bevara så mycket som möjligt av trapphusen. Men i övrigt är i princip allt utom några enstaka väggar rivet och uppbyggt igen.
Med Arkitektlagets hjälp har man försökt få till en så bra planlösning som möjligt, både i den äldsta skolbyggnaden och i den lite nyare delen på Bagaregatan som byggts om till "stadsradhus".
Camilla Andersson och hennes man Johan bor i en suterrängvåning som förut var slöjdsal.Bild: Sven-Erik Svensson
För Camilla och Johan Andersson gick flytten från Kristianstad till den före detta träslöjdsalen i suterrängplan. Här fick de en tvåa på 75 kvadratmeter med stor terrass i markplan, som har grävts ut in mot gården.
- Vi skulle båda fylla 50 och ville göra något nytt. Helsingborg valde vi för att det ligger vid havet, här finns ett folkliv med bra utbud och bra kommunikationer. Vi hade inga kopplingar hit, men min syster bor i Laröd.
- Magnus Stenbocksskolan hittade vi på nätet och tyckte det såg spännande ut, berättar Camilla Andersson.
Båda har fått nya jobb här i Helsingborg. Hon som förskollärare på Råå förskola och han som plattsättare.
In mot den gemensamma gården har stora markterrasser grävts ut.Bild: Sven-Erik Svensson
De tyckte priset var överkomligt, drygt 1,7 miljoner och en månadsavgift på 4 800 kronor.
- Det bästa med lägenheten är de stora dörr- och fönsterpartierna mot gården och uteplatsen, och rymden. Det gör att det inte alls känns som en källare. Och att det är nytt men ändå gammalt, lägenheterna är helt unika.
Enda utmaningen tycker hon var möbleringen, i det kombinerade kök-, mat- och vardagsrummet.
- Nu ser vi fram emot våren och sommaren på vår uteplats. Tidigare bodde vi på fjärde våningen utan hiss, med gemensam takterrass. Och när vår vuxna son kommer på besök så finns ett gästrum att hyra. Det finns även en festlokal för 30 personer, berättar Camilla Andersson.
Peabs projekt på Magnus Stenbocksskolan är fullbordat när de tre nya bostadshusen vid Hjalmar Forsbergs gata är inflyttningsklara i slutet av 2017 och början av 2018.Bild: Sven-Erik Svensson
Bredvid den gamla skolan, där gymnastiksalen och matsalen tidigare låg, pågår nu den sista delen innan Peabs byggprojekt är fullbordat. Utmed Hjalmar Forsbergs gata byggs 42 lägenheter i tre nya, fyra våningar höga, bostadshus. Under dem blir det parkeringsgarage.
- Alla lägenheterna är bokade och sålda. Inflyttningen blir i etapper, i slutet av 2017 och början på 2018, berättar Anders Klasson.
Följ Himma på Facebook:
Gå till toppen