Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter fyra månader har han lärt sig norrländska och att älska snö

Här är en oväntad nyårshälsning — från polishunden Devil. Efter bara fyra månader i Skellefteå begriper han nu norrländska, har lärt sig att älska snö och att dra barn i pulka.

Polishunden Devil har lärt sig att älska snö.Bild: Privat
Att ta avsked kan vara jobbigt och det var med vemod som kändishunden Devil lämnade Lundapolisen efter fem år. Kanske var det ännu svårare för husse, polis-Linus, som tvingades säga hej och tack till Devil när nya arbetsuppgifter kallade.
Läs också Hundpsykologen: Så hjälper du din hund genom nyårssmällandet
Desto gladare blev polisinspektör Åsa Isaksson i Skellefteå, Devils nya matte som länge letat efter en stabil fyrbent kollega. När Sydsvenskan når henne är Devil tillfälligt uttråkad av mattes febrila nyårsstökande hemma i Skellefteå.
– Schjoo. Han står här breevi mig och bare hänger. Han vill nog ut, säger Åsa Isaksson på klingande norrländska.
Begriper Devil vad du säger? Att schjoo betyder ja?
– Schjoo, jag tror faktiskt det. Han tycks förstå. Han bodd ju som liten på försvarsmaktens avelsstation i Sollefteå, säger Åsa Isaksson.
I september flög hon till Skåne för att träna och lära känna Devil i tre dagar. Ekipaget for sedan norrut och nu har Devil Sveriges fyra nordligaste län som arbetsplats: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.
– Omställningen har gått jättebra. Han är en kille som är nöjd i den han är. Bare man bryr sig om honom.
Har han hunnit fångat några tjuvar?
– Vi har nog int så många här uppe som ni har där nere. Och så gjorde han sig illa i en tass innan han for upp. Men nu är vi på gång igen. Han har deltagit i några insatser och har vari me och spårat tjuvar. Det tog en månad innan han var uppkörd.
Uppkörd?
– Schjoo, han och jag måste kunna läsa varandra och det gick fort. Vi tränar spår, föremålssök, räddningssök, lydnad och skyddssök. Vi fick godkänt av en instruktör i Ume. Devil är en väldigt tacksam hund.
Du verkar glad för honom.
– Jag har ju sökt efter en hund så länge. Det är en enorm brist på hundar med de kvalitéer som vi söker så vi blev glada. Devil är sju år och även om vi får färre år med honom än om han hade varit yngre, så är det en ynnest att få vara med honom. Vi är tillsammans dygnet runt.
Vad tycker han om snön?
– Vi fick nästan en meter i november och då for han ut, åt snö och tumlade runt. Han drog min dotter i pulka till skolan. Så snart tassen har läkt ska jag åka skidor med honom.
Du vet väl att Devil gillar cheeseburgare...
– Schjoo, och han fick en när han var godkänd för tjänst. Men vi funderar på att övergå till belöningsben, med tanke på hans ålder. Jag vill ju att han ska vara fräsch så länge som möjligt.
Gå till toppen