Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets inredningstrender – en mörk historia

Vi har tagit de första trevande stegen in på det nya året. Trendspanarna har dock jobbat i flera år med att försöka förutsäga hur vi kommer att inreda år 2017. Så här blir det:

2017 vill vi ha oljemålningar på väggarna och ljusa metaller på bordet. Bruna trädetaljer i inredningen kommer bli mer populära.Bild: Sofi Sykfont
Även om den ena experten pratar om blått och den andra om grönt – en om kork och en om mahogny, finns gemensamma nämnare i de stora rörelserna. Färger, material och objekt är alla uttryck. Bakom dessa ligger trenderna som är komplexa och svårförutsägbara.
Några grundprinciper finns dock. Det politiska och ekonomiska världsläget påverkar. En trend är också ofta en mottrend. När vi tröttnat på något letar vi efter dess motsats. Trender plockas också upp olika fort av olika grupper i samhället; det är därför det som konstaterades vara supertrendigt och bara användes av ett fåtal 2015 exempelvis är storsäljaren i varuhusen 2017.
Ett drömskt landskap kan komma på tapeten i vår. Fondtapeterna får nytt utseende 2017.Bild: Engelska tapetmagasinet
Inför 2017 är det trygghet och en längtan till natur och ursprung som dominerar trenderna. Men också verklighetsflykt. Båda tendenserna förklaras av det oroliga läget i världen med konflikter, terrordåd och hot mot miljön. Vi väljer att fly in i en fantasivärld eller stanna hemma och ”hygga” oss.
Samtidigt finns ett allt starkare engagemang för dem som lider verklig nöd. Inom inredningen märks detta i att vi väljer konsumera mindre i solidaritet med de som inte ens har ett hem, och att vi rensar och skänker bort saker.
Vilka uttryck tar sig då trenderna i inredningen 2017?
Vi kan bena ut dem i fem riktningar: konst och hantverk, kalla metaller, jord och blad, antitrend och dova färger.
Läs också Här är de dyraste bostäderna i sydvästra Skåne – kommun för kommun
Oljemålningar blir stort 2017. Likaså bruna toner och mönstrade tapeter.Bild: Sandbergs

1. Konst och hantverk

Riktningen är ett uttryck för vår längtan efter det personliga och bestående. Vi ser redan mängder av väggbonader i makramé och keramiska vaser och krukor. Under 2017 närmar sig det textila ännu mera konsten, med grova strukturer och oregelbundna former. Inom keramiken ser vi skulpturer. På väggen hänger vi oljemålningar och tapeterna får större och större mönsterbilder – även exklusiva panoramatapeter kommer.
Guld avlöses av silver då mässingstrenden lugnar ner sig. De kalla metallerna bildar dramatiska kontraster till 2017 års dova färgskala.Bild: Skultuna

2. Kalla metaller

Det låter som en smal trend, och på ett sätt är den det. Den är en typisk mottrend, där pendeln svängt från den på senare år högt älskade mässingen. Men trenden står också för något annat: lyxiga detaljer, och här finns en riktning som matchas av de dova färgerna, de stormönstrade tapeterna och de mörka träslagen: en elegant, sofistikerad ton.
Bild: Jonas Lindstrom

3. Jord och blad

Här är årets hållbarhetslinje. Dess färger, brunt och grönt, slår nu också igenom på ett mer genomgripande sätt då de appliceras på sammetssoffor, ryamattor, mörka träslag och väggbonader. De gröna växterna lever kvar, men blir mindre. Djungeln är inte längre förebilden. I stället experimenterar vi med nya odlingssätt, gärna i mindre skala. Terrarriet kan mycket väl bli året stora ”it-pryl”.

4. Antitrend

Den är vad det låter som. Vi säger nej till konsumtion, överdriven styling och uppenbara trender. Uttrycket blir både brunt och grönt som i hållbarhet och barnsligt verklighetsfrånvänt med klara färger och motiv från fiktionen med sagor och superhjältar.
En ny röd kulör för året är den djupt klarröda.Bild: Linum

5. Dova färger

De har introducerats under 2016 och kommer nu på bred front. Färgerna får nu täcka större ytor: väggar, soffor och mattor. Man färgsätter hellre ton-i-ton än enligt principen om komplementfärger. Nyast känns brunt och lila, och som ny accent en djupt klarröd färg. Det är elegant och sofistikerat. De älskade svärtade pastellerna lär vi se även under 2017, men de är definitivt på väg ut till förmån för de mörkare kulörerna.
Som med allra största sannolikhet kommer att avlösas av en ny ”ljust och fräscht”-trend om ett antal år då pendeln fått tillräcklig kraft för att svänga.
Gå till toppen