Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös krogliv drömmer om streetfood-marknad, flytande kanalrestaurang och omakase

En restaurang där två matkulturer möts varje månad. Ett Copenhagen Street Food i Malmö. En omakase sushibar. Och en flytande sommarrestaurang i kanalen. Dygnet Runts idéverkstad "Malmö drömmer" ger sig idag ut på krogen.

I dagens avsnitt: drömmar om en malmöitisk version av Copenhagen Street Food.Bild: Emma Larsson
För att ge 2017 en kreativ och inspirerande start har Dygnet Runt bjudit in Malmös kulturvärld till en idéverkstad där vi har bett ett antal inbjudna personer att drömma fram en satsning inom just deras bransch. I tolv avsnitt kommer vi att få höra om idéer inom film, musik, spel, mode, arkitektur, litteratur, scenkonst, serier, konst, medier, krog och humor Det kommer att bli en resa mellan högt och lågt, sannolikt och osannolikt, skrytsamt och blygsamt. Dygnet Runt hoppas att idéverkstaden leder till att nya samarbeten startar och fler idéer blir genomförda. Kanske av dig som läser detta …
I dagens avsnitt gäller det restauranger och frågan till några i Malmös krogliv löd: ”Om du får önska dig en restaurangsatsning i Malmö under 2017 – hur skulle den se ut?”
Magnus Svensson.Bild: Jeff Flindt

Idé: En street food-marknad à la Copenhagen Street Food

Magnus Svensson, delägare och medgrundare av Brewdog Sweden som i år startade öl- och korvrestaurangen Brewdog Bar på Baltzarsgatan:
Jag vill se en stor, härlig plats som satsar helhjärtat på street food. Den ska ligga i en gammal rustik industrilokal nära vattnet, men ändå inne i stadskärnan. Inspirationen kommer direkt från Copenhagen Street Food som är ett helt ljuvligt ställe, men som tyvärr ska stänga inom kort på grund av byggnationsplaner där de idag huserar.
Tänk en stor hangar eller liknande av industriell karaktär där Malmö Stad i samarbete med en entreprenör erbjuder foodtrucks uppställningsplats över vintern. Detta tillsammans med en massa härliga småproducenter som lagar mat på sina lokala produkter från hela vårt härliga Skåne.
Ett serveringstillstånd för hela lokalen är ett måste då det ska finnas en handfull duktiga lokala bryggerier representerade på plats så att man kan ta sig en öl från Brekeriet eller Remmarlöv Gårdsbryggeri till sin banh mi och sätta sig antingen utomhus på sommaren på den avslappnade uteserveringen, eller egentligen varsomhelst det finns sittplats inomhus.
Det ska vara lite opolerat, lite rökigt, myllrigt och såklart helt fantastisk stämning. Varje företag får stanna i 3-6 månader för att etablera sitt, kanske nystartade, varumärke eller testa sin matidé för att sedan överlåta platsen till nästa hungriga och kreativa person eller företag.
Jennie Walldén.Bild: David Bergström

Idé: En omakase sushibar i Pontus Johanssons regi

Jennie Walldén, vinnare i Sveriges Mästerkock 2013 och ägare till koreanska restaurangen Namu:
Sushi har blivit något av snabbmat i Sverige och i min erfarenhet är det sällan man hittar högkvalitativ sushi här. Därför äter jag sällan sushi till vardags eftersom jag oftast blir besviken. Men jag älskar bra sushi. Jag efterlyser sushi där mycket kärlek lagts på riset – det är ju basen för sushin. Det ska vara både krämigt, fast, man ska känna kornen, syrligt, sött och umamistinnt. Jag önskar mig sushi där fisken inte är fryst lax och crabstick utan där man använder sig av de bästa råvaror och tillagar med mycket omtanke. Och det finns redan i Malmö hos Pontus Johansson på Saiko, men jag önskar mig en twist.
Jag drömmer om en liten intim sushibar här i Malmö där sushin serveras omakase, dvs kockens val i flera serveringar, där man serverar en sushibit åt gången. Bästa kvalitet och bästa möjliga smak. Så klart ska Pontus Johansson stå bakom den. Jag tänker mig en liten, japanskt inredd lokal där alla gäster sitter kring en disk som går runt själva köket där Pontus lagar sushin inför sina gäster. Max 12–16 sittplatser skulle jag tro får plats och man kan även dricka sake av olika slag och så klart isskumstoppad japansk öl. Så klart har man flera sittningar per kväll så många får njuta av den fantastiska maten. Kanske en enkel bar i anslutning där man kan hänga före och efter sin delikata premiumsushimiddag.
Sen skulle jag önska att det fanns en rikligt bra indisk restaurang, såsom man kan finna många i London. Riktigt god, smakrik och kryddig indisk mat med genuina rätter på bästa lokala råvaror. Kanske med lille Bollywood-glamour i inredning och känsla.
Joel Lindqvist.Bild: Emma Larsson

Idé: En restaurang där två matkulturer möts under en månad

Joel Lindqvist, dessertmästare och ägare till Mat & Chokladstudion på Amiralsgatan:
En restaurangsatsning som jag gärna hade sett i Malmö är en sorts smältdeleg av kreativitet och olika kök där kockar från olika länder och kulturer möts och lagar varandras mat under en månads tid för att sedan bytas ut mot två andra kök och kulturer.
Tänk er nynordisk mat möter persisk mat i form av en unik avsmakningsmeny som bara gick att äta under en månad. För att sedan avlösas av mexikansk mat som möter tysk mat eller kinesisk mat versus engelsk pubmat. Vilka spännande smaker som skulle födas och vilka härliga band som skulle knytas mellan kockar, restauranger, kulturer och gäster. Man blir ju aldrig fullärd inom detta yrket och detta hade varit väldigt nyttigt tror jag! Tänk också vilken härlig variation av gäster som hade besökt restaurangen.
Anna Berghe.Bild: Johan Sundell

Idé: Matfestival, marknadsföring och politiska pop-up-middagar

Anna Berghe, krogkritiker på Metro och mateventarrangör i Till Bords:
1. Spisa Malmö. En större och bredare satsning där regelbunden matfestival likt Smorgasburg i NY eller Kødbyens matmarknad i Köpenhamn ligger till grund för inspiration. En festival på våren eller sommaren samt en höstbaserad. Vi har precis invigt en kanonfin ny saluhall men det finns fler mindre producenter inom mat, dryck och annan skapande näring i stan som även de behöver få nå ut. En möjlighet för stadens fantastiska kreativa själar att synas för en bredare publik. Här använder man med fördel alla de ytor som tyvärr mest står tomma. Nobeltorget, Davidshallstorg, Värnhemstorget, Fridhemstorget med flera. Våra vackra parker med generösa utrymmen skulle även fungera utmärkt.
2. Digitalisera mera. Bredare förbättrad digital satsning för den kulinariska turismen i Malmö och Skåne. Vi lever i en region där vi kan stoltsera med ett fantastiskt utbud från jord till bord. Från producent till konsument. Efter än större uppmärksammande i internationella medier och sajter under de senaste åren är både Malmö samt övriga Skåne på riktigt god väg att placera sig som en av de främre besöksmålen i Norden. En bredare digital satsning, förslagsvis en informationsplattform är av största behov. Det är nästan lite pinsamt hur vår stad idag marknadsför ur ett internationellt perspektiv.
3. Politisk pop-up. Hur stark är egentligen vår tillit till våra politiker? Vem tar beslut om vad i vår stad? Ett val stundar inom loppet av två år. En god satsning vore pop-up-middagar där medborgarna äter gemensam middag med en eller fler lokalpolitiker för att få möjligheten att ställa frågor och få svar. Lokala duktiga krögare involveras. Ett mjukare och dessutom godare sätt att stärka relation mellan folk och folkvalda.
Peter Svanberg.Bild: Emma Larsson

Idé: En riktigt bra, men enkel fiskrestaurang

Peter Svanberg, grundare av glassbutiken Köld:
Jag skullle vilja se lite fler smala men djupa restauranger som riktar in sig på någon råvara som man gör mycket med. Jag saknar en bra fiskrestaurang i Malmö. Nu kan man åka utmed kusten på sommarhalvåret och hitta små ställen som säljer sill och annan fisk i olika former, men det finns ingen restaurang i Malmö som gör det. Antingen finns det en "fin" fiskkrog som säljer en fin tallrik piggvar för 300-400 kronor, eller så finns det en liten krog som i baren säljer fish’n’chips som smakar flottigt. Jag vill ha en krog som serverar sillfrossa med riktigt bra tyskt/danskt rågbröd, nystekta fiskfiléer som bara steks raskt på beställning i smör i en panna och serveras med en citronskiva och lite dillsmör, potatis eller andra rotfrukter, goda majonnäser och såser. Köp en filé till för några kronor om du vill ha mera – kommer på 5 minuter. Riktiga fiskburgare, både laxburgare och på vit fisk i gott briochebröd med tillbehör. Fiskefrikadeller som i Danmark. Fisksoppor, pastejer, fiskröror på det som blir över, både att beställa till bords eller ta med hem, så håller man kostnaderna på hyfsad nivå. Det ska inte vara vita dukar och levande ljus, utan festligt, folkligt och fullsatt. Till det goda öl och vinsorter som passar.
I San Francisco finns ett ställe som bara serverar ett tjugotal olika korvar. Man kan få sauerkraut eller french fries som tillbehör, det finns många goda ölsorter att välja på, och ett stort bord med pickles och olika senaps- och tomatsåsvarianter. Det vore också kul.
Eva Gustafsson.Bild: Håkan Röjder

Idé: En självförsörjande restaurang på Grimsbygatan

Eva Gustafsson, ägare till Moccasin Vin & Kaerlighet på Fersens väg:
Vad sägs om en ny restaurang i något av de gamla fina magasinen på Grimsbygatan. Den ska var uppdelad i små, olika delar som ändå sitter ihop: en klassisk restaurangdel, en festvåning, en delikatessbar som kan fungera både som butik, bistro och bar, samt en klubbdel med scen för livemusik.
Restaurangen ska vara så självförsörjande som möjligt och därför ska man skapa en odlingsbar yta i anslutning. Naturligtvis bör det finnas ett stort växthus, kanske kan göra om en del av magasinet så att man även under vinterhalvåret har tillgång till färska grönsaker. Allt komposterbart avfall från verksamheten går naturligtvis tillbaks till odlingen.
Eftersom hela verksamheten bygger på hållbarhet och rättvisetänk borde olika företag vilja hjälpa till. Kanske Eon kan hjälpa till med solpaneler som genererar elen, Alnarp kan hjälpa till att anlägga odlingen, någon entreprenör tar hand om renoveringen både utvändigt och invändigt och Malmö Stad vad gäller lärlingar och praktikanter men också lärare/mentorer. Kul om man kunde hjälpas åt med att starta en blomstrande verksamhet i en gammal fast ny del av Malmö.
Christian Kruse.

Idé: En hotellbar med riktigt bra personal

Christian Kruse, bartender och grundare av nya Care/Of Cocktail Bar på Fiskehamnspromenaden:
Jag skulle önska mig en hotellbar med en twist. Kanske är det något hotell som ändå har tänkt renovera några rum. Blås då hela våningen och gör en salong – stoppa in ett piano, ha öppet riktigt sent, håll ljudnivån nere så att man kan föra dialog. Håll köket öppet till sista stund och sätt personalen i stiliga uniformer men utan att göra det pretentiöst.
Men framför allt så önskar jag mig att de som satsar inser att den bästa av satsningar inte är bättre än den personal som ska upprätthålla dem. Så om en satsning 2017 innebär att försöka hitta sagda personal två veckor innan öppning då klarar sig Malmö fint med nuvarande utbud. Men om ni verkligen vill uppfylla min önskan – ta då en tur till London, Paris eller annan kulturell huvudstad och ragga den bästa personalen med ett erbjudande de inte har råd att tacka nej till. Ni har nämligen inte råd att låta bli.
Sandra Mastio.Bild: Emma Larsson

Idé: Vinbar och äkta italiensk restaurang

Sandra Mastio, vinnare av ”Sveriges mästerkock” 2015, kokboksförfattare och grundare av Malmös första pop-up-hemmapizzeria:
Jag hade gärna sett fler vinbarer i den nya centrumdelen av Malmö, mellan Lilla Torg och Malmö Live/Saluhallen. En avslappnad vinbar i stil med L'enoteca, där jag trivs väldigt bra, men med ännu fler smårätter. Jag gillar att gå från ställe till ställe och älskar hur det skapar ett levande gatuliv när många gör det på kvällarna.
Sen önskar jag mig en italiensk restaurang såklart. Papi på Saluhallen gör riktigt bra mat från hjärtat, men jag vill kunna ta med mina svärföräldrar ut en lördagkväll och förflytta dem till Italien genom maten och särskilt atmosfären. Enkelt, enkelt, enkelt, både i maten och i inredningen. Du vet, udda stolar och lysrör! Där maten är vad den är. Inget pynt, inga krångligheter. Ingen meny om 10 sidor utan där du får det som är bäst just nu. Där pastan lagas på minuten och ingen ber om ursäkt för att risotton tar 20 minuter eftersom jag förväntar mig inget annat än det. Där jag kan hitta rätter som trippa alla romana och cacio e pepe. Och billigt vin i glaskaraffer som jag dricker ur duralexglas.
Per-Anders Jörgensen.

Idé: En modern svensk husmansrestaurang utan twist

Per-Anders Jörgensen, chefredaktör för Fool Magazine
Den mest fruktade frågan från utländska vänner på Malmöbesök är ”Jag vill gärna äta riktig svensk mat – vart ska jag gå”. I Wien serverar många gasthaus klassisk österrikisk mat, från wienerschnitzel till tafelspitz. I italienska Modena serveras tortellini in brodo och i Singapore njuter man av en äkta laksa från ett hawker-stånd. Tradition utan trend. Här är vi förvisade till – Ikea. Den svenska husmanskosten mår inte bra. Traditionell svensk mat har blivit något vi reserverat för jul, påsk och midsommar. Mamma Scans köttbullar, Abbas sill och en smörgårstårta i ett förvirrat ögonblick. Vi äter riktig svensk husmanskost marginellt oftare än vi går i kyrkan. Och med samma entusiasm.
Traditionell svensk mat hjälpte oss att överleva. Den var aldrig fest- eller finmat. Idag svälter ingen och vi kan välja bort. Vi väljer istället det som är mer lättlagat, exotiskt och mer i takt med tiden, det som Tina och ICA bestämmer.
I Tore Wretmans ”Svensk husmanskost” från 1967 finns alla recepten men
klassisk svensk gastronomi befinner sig i ett vakuum. Få bryr sig. Den förknippas med fett och frossa när vi egentligen bara behöver moderna portionsstorlekar och lite mer grönsaksfokus.
Jag önskar mig en modern svensk restaurang utan twist, innan det är för sent och vi förvisat vårt matarv till gastronomins Skansen. För Sverige, i framtiden med family style sill, medwurst, kåldolmar, smörgåstårta och Janssons frestelse med naggande god snaps därtill.
Zeenath HasanBild: Lars Brundin

Idé: Testplats för småskaliga restauranger

Zeenath Hasan, grundare av Rude Food som vill motverka matsvinnet och lagar mat av varor som annars skulle ha kastats:
Vi behöver bryta upp för att överleva. Restaurangbranschen har de senaste femtio åren fungerat som en brygga till all massproducerad mat. Om vi förändrar restaurangkonceptet så kan vi komma till bukt med obalansen och skapa nya spännande vanor. Ta med dig det du vill, betala det du kan och sätt själv ihop det. Det är några vägar framåt. Vi behöver testa mer. Restaurangbranschen är en bra grogrund för passionerade nykomlingar, men tyvärr är bristande erfarenhet en viktig anledning till att så många nya krafter misslyckas. Jag skulle vilja se en ny infrastruktur för samarbeten i Malmö där man kan stötta småskaliga föregångare så att de får skapa prototyper och testa sina koncept innan de bestämmer sig för att lansera sina idéer.
David KallósBild: Mårten Svemark

Idé: En flytande sommarrestaurang i kanalen

David Kallós, krögare på Värdshuset Röda Nejlikan och tidigare Brogatan:
På ett flytande trädäck i kanalen skulle det finnas en sommarrestaurang av hög klass. Den skulle vara ambitiös med bra viner och vita dukar på borden och ett vackert tygtak. Iinga plastbestick och inget kaffe i pappmuggar. Antingen kunde den ligga längs stråket från centralen till Slussplan, intill spåren, ungefär mitt för Bastion Uppsala men mot roddklubben till. Eller så vid Södra Promenaden öster om Paulibron. Det måste vara stort och inte alls kännas provisoriskt, men också på något sätt gammeldags tidlöst. Det skulle vara helt naturligt om män i plommonstop med upprullade skjortärmar satt i skuggan och drack pilsner.
Kristin Heinonen.Bild: Fredrik Norrlid

Idé: En Amazon Go-app för lokala matmarknader

Kristin Heinonen, digital strateg och co-founder till House of Ada:
De bästa idéerna föds i mötet mellan olika branscher. Både mat- och startupvärlden i Malmö låter tala om sig internationellt och det vore spännande med ett samarbete dem emellan. Jag skulle t ex gärna se en digital lösning som gör det superenkelt att handla lokala råvaror och stötta lokala mataktörer. Varför inte en Amazon Go-liknande app för Malmö saluhall eller Bondens marknad? Att kunna handla utan att köa eller njuta en god lunch där betalningen dras automatiskt via mobilen när du passerar ut genom dörren, det skulle skulle sätta Malmö ännu mer på kartan som en av världens mest innovativa regioner.
Jeffrey Scott Brown.Bild: Lars Brundin

Idé: En lokal hantverksöl-krog och nya restauranger på Norra Grängesbergsgatan

Jeffrey Scott Brown, ägare till bryggeriet South Plains Brewing Company och grundare av hantverksölsfestivalen Hoppapalooza:
2017 är dags för Norra Grängesbergsgatan att ta nästa steg. Den ska inte gentrifieras, men vi ska hitta sätt att hylla den bredd av kultur som finns här och samtidigt ge egenmakt till arbetslösa invandrare. På Norra Grängesbergsgatan vill jag se en eller två nya restauranger, en kvartersbar, ett kaffeställe och en eller två konsertscener där man kan lyssna på all fantastisk musik som skapas här i gatans replokaler på kvällarna. Jag vill också se en krog, byggd i återvinningsbart material, som bara serverar lokala hantverksöl, kombucha, cider, hantverkswhisky, suröl och extrema ale-öl. Det ska inte finnas några importerade eller massproducerade ölsorter alls. Många svenska pubar serverar öl från hela världen, men det pratas lite om vilken miljöpåverkan de har.
Charlotta Sernerup.Bild: Simon Bendroth

Idé: Lyxig vegetarisk och hälsosam restaurang med drinkar på kvällstid

Charlotta Sernerup, ägare till Lotta Love Açaibar på Davidshallsgatan:
Jag skulle vilja se ett Farmacy-inspirerat ställe i Malmö. Farmacy finns i London och är en resturang och kafé som har öppet för frukost, lunch, middag och även lite senare inpå kvällarna för goda drinkar. Allting de serverar är växtbaserat. Så vegetariskt, glutenfritt och hälsosam mat. Miljön på deras ställe bara osar hälsa och välmående. Mycket växter, fina träbord och tallrikar i stengods.. Deras tankesätt är att maten är ens medicin, vilket det ju faktiskt är.
Det finns en stor scen i Malmö för vegetarianer, veganer och hälsomedvetna, men tyvärr nästan inga renodlade vegetariska och veganska ställen. De som finns tycker jag inte håller jättehög standard, tyvärr. Det hade behövs ett lite lyxigare alternativ, som inte bara är rawfood, dit man även kan gå en fredagkväll och dricka goda drinkar. Kanske en ny utmaning för Tareq Taylor?
Anton Daag.Bild: David Bergström.

Idé: Innovativ korvrestaurang och teatermenyer

Anton Daag, projektledare för Barnens Bästa Bord:
Blickar vi tillbaka det senaste året och åren har den något nedsvärtade snabbmaten fått en renässans. Vi har sett fish & chipsen resa sig från askan, likaså hamburgaren och mackornas återkomst. Den ”nya” snabbmaten har en större eftertanke både etiskt och smakmässigt och har kittlat våra gommar mer än tidigare föregångare.
Dock har inte den fantastiska korven gjort samma resa. Med dåtidens arbetar-Malmö och dagens Malmö är detta staden som tar tillbaka korven. Det finns något både elegant och oädelt med korven som gör den så speciell. Jag skulle vilja se en krögare servera en korvbricka med mindre versioner av den ”korv med bröd” vi vanligtvis tänker oss idag. Med genomtänkta innovativa kombinationer i både smak och textur – såklart på bra råvaror – med tillhörande dryckespaket. Ta tillbaka hantverket - låt korvkulturen komma!
För mig är Malmö staden som gått från dans-mecka till mat-mecka. Större delen går idag ut och umgås kring en bit mat och ett glas gott. Vi går även ut och upplever mer kultur som konserter, vernissager och teateruppsättningar i alla dess slag. Vi har medvetna konsumenter och med det medvetna producenter. Inför stundande föreställningar så har jag saknat uttalade teatermenyer. En restaurang med en meny som serveras lite tidigare på dagen, allt för att förlänga och komplettera det stundande evenemanget.
Faduma Haji Hashi.Bild: Privat

Idé: En afrikansk foodcourt

Faduma Haji Hashi, grundare av restaurangen Roots of Africa:
Jag skulle vilja se en afrikansk foodcourt i Malmö. Eller åtminstone fler autentiska afrikanska restauranger. Tänk er att Väst möter Öst och Norr möter Syd och tillsammans blir de oslagbara. Det är synd att det afrikanska köket inte riktigt hunnit etablera sig helt i vårt mångkulturella Malmö. Vi vet redan att mat från Mellanöstern och Asien dominerar i staden och det gör de med all rätt då även deras mat smakar ljuvligt, men det är dags för något nytt. Okej, man behöver inte slå till med en hel foodcourt direkt, men lite olika afrikanska pop-up-restauranger lite här och var behövs verkligen. Det finns så mycket potential inom det afrikanska köket och det finns inga gränser. Matlagning handlar inte om att röra i grytorna utan snarare ett sätt att kommunicera och umgås. Genom flera autentiska afrikanska restauranger så skapar man en varm harmonisk mötesplats där mångfalden briljerar.
Marco Manieri.Bild: Julia Lindemalm

Idé: En riktig italiensk osteria

Marco Manieri, kokboksförfattare och tävlande i ”Sveriges mästerkock”:
Det har inte funnits en bra italiensk restaurang i Malmö så länge jag kan minnas och det är helt obegripligt. Osteria betyder ungefär värdshus, och har blivit en term man använder för att beskriva restauranger av lite enklare snitt men som håller hög klass på mat och vin. En typisk modern osteria har en kort meny som varieras regelbundet. Rätterna är enkla och utan krusiduller. Ofta med ett visst mått av improvisation, men djupt rotade i traditionell matlagning och följer säsongerna. Med tanke på den enorma trenden av krogar som just fokuserar på växlande menyer med fokus på råvara i säsong är det ännu märkligare att ingen plockat upp det italienska köket som alltid fokuserat på detta.
I städer som Köpenhamn och Berlin finns ett stort utbud i denna kategori. Vissa arbetar med à la carte och andra med avsmakningsmeny, men de har alla det gemensamt att rätterna hela tiden byts ut så man kan återkomma ofta utan att tröttna. Vinkällaren fungerar på samma sätt, de har intressanta viner från små producenter men köper bara in små partier så att utbudet varierar från gång till annan.
Med några få undantag – olivolja och parmesan till exempel – går det utmärkt att utgå från närodlade, närfiskade och närslaktade råvaror. Det blir självklart svårare med vinet, men det är ju detsamma för alla restauranger. För att en sådan krog ska fungera krävs dock en kock som är väl förtrogen med den italienska traditionen, antingen någon med italienska rötter eller någon som bott och arbetat en längre tid i Italien. Det där förföriskt enkla kräver nämligen en oerhörd fingertoppskänsla som inte går att skaffa sig utifrån. Med tanke på den ekonomiska situationen i Italien borde det inte vara omöjligt att locka hit rätt person. Och då skulle garanterat många göra osterian till sitt vardagsrum.
Edith Salminen.Bild: Privat.

Idé: Helvegetarisk restaurang med ätbara blommor och örtbäddar

Edith Salminen, gastronom och matkulturspecialist som jobbar med nya Gro’Up på Spånehusvägen:
2017 vill jag se en hundraprocentigt vegetarisk restaurang i Malmö som sätter ribban riktigt högt när det gäller professionalism i gastronomi, råvaror, hållbarhet, service och upplevelsen. Jag vill bli bemött av vertikala odlingar på väggen, inne och ute. Jag vill se en högbädd med örter och ätbara blommor på bakgården. Jag vill höra om ett cirkulärt system för matavfall. Jag vill veta mer om bonden de anställt för att jobba med dem. Denna krog ska inte fokusera på hälsa och mindfulness som många vegetariska krogar gör. Inget fel med det, men det ska inte vara för en liten nisch av människor. Maten ska vara så underbart läckert att ingen saknar köttet. Det ska vara opretentiöst, transparent, inkluderande och involverande. Jag vill bli inspirerad till att både äta och laga mera vegetariskt. Jag vill få tips och pepp. Jag vill kunna få svar på mina svåraste frågor. Jag vill se lokala grönsaker året runt. Det ska fermenteras, torkas, saltas och syltas. Restaurangen ska provocera lite och få mig att tänka. Det ska tilltala en civilekonom lika mycket som en matnörd som mig. Blir det för mycket att be om att få se hydroponics där också?
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen