Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska pizzan en välmatad 70-åring

Grattis ”utländska pannkaka”! 2017 fyller pizzan sjuttio år i Sverige. Som alla andra år inleder vi jubelåret med den stora pizzadagen. Men det har vi inte alltid gjort. Det tog tid innan pizzan fick en plats i den svenska folksjälen.

Svenskarna älskar att äta pizza – särskilt på nyårsdagen. Då köper vi ungefär tre gånger så många pizzor som vanligt.
Pizzan har sedan länge en säker plats på topplistan, när svenska folket tillfrågas om sin favoritmat. På årets lista över våra populäraste helgrätter avancerar pizzan från sjätte till fjärde plats, enligt senaste Matrapporten.
Så har det inte alltid varit. När pizzan debuterade på en svensk krogmeny för sjuttio år sedan inleddes en svår kamp om den nordiska folksjälen. Häng med på en matbit i det historiska pizzaköket.
0. Sorternas ursprung
Seden att fylla bröd med andra råvaror finns sedan länge i alla kulturer, men den rätt vi kallar pizza föddes i Neapel. Där fick en pizza för första gången ett namn 1889, när Raffaele Esposito dekorerade en pizza med tomat, basilika och mozzarella (de italienska färgerna) och kallade den Margherita efter drottningen.
På Brandi i Neapel föddes Margherita.Bild: Thomas Löfqvist
1. Första pizzan bakas i Sverige
Kanske bakades den allra första svenska pizzan i Västerås. Dit kom 1947 trehundra italienare för att arbeta på Asea. Strax intill deras baracker öppnade en krog som hade pizza på menyn. Ingen svensk uppges ha beställt rätten.
2. Pizzan floppar på svenska krogen
Under 1947 öppnade italienaren Luciano Frati en restaurang vid Regeringsgatan i Stockholm. Tre sorters pizza fanns bland förrätterna: Napolitana, Margherita och Cacciatora. Frati blev kändiskrog men pizza ingen trendmat. Inte heller när Fratis kock Uno Jansson tog recepten med sig till Göteborg slog pizzan igenom. Snart försvann den från menyerna.
3. Pizzan drar in i svenska kokboken
I Bonniers stora kokbok från 1960 finns recept på pizza. Fyllningen består av flådda skivade tomater, sardeller, port salut, parmesan och oregano. Kokboken ger även recept på ”falsk pizza”, dekorerad efter gräddningen med ketchup och ansjovis.
4. De första svenska pizzeriorna öppnar
Under det stormiga året 1968 öppnade de första pizzeriorna i Sverige. Ingen vet idag om den i Borås var först, eller den i Västerås, i Midsommarkransen – eller på Östermalm i Stockholm där Bengt Wedholm öppnade sin pizzeria den 15 december.
Camilla Seidl vann pizza-SM 2012.
5. Pizzans fiender mobiliserar
Snabbt blev de svenska pizzeriorna fler. Vänner av svenska traditioner gick till angrepp mot ”den utländska pannkaka som presenterat sig som pizza” (Svenska Dagbladets formulering). Gamla svenska krogvanor ansågs hotade och Restaurangfacket krävde etableringskontroll. Men Sveriges Hotell- och Restaurangförbund försökte lugna stämningen:
– Pizzans guldålder är över nu, sa förbundets ordförande Jan Henrik Örtengren i Dagens Nyheter den 23 oktober 1971.
6. Ryktet om råttan i pizzan
Sommaren 1973 spred sig en historia i Stockholm om att någon vid ett pizzeriabesök hade fått ett råttben i halsen. När historien framåt hösten hade vandrat genom Sverige kände alla till någon som hade en kompis, som hade berättat att den lokale pizzabagaren hade ertappats med kylen full av flådda råttor. ”Råttan i pizzan” blev 1900-talets mest seglivade svenska folksägen.
7. Sägnerna lever vidare
Det hjälpte inte att pizzabagarna påpekade att det skulla vara både dyrare och besvärligare att få tag på råttkött än billig pizzabog. Svenskarnas misstro mot pizzafyllningen levde envist kvar. ”Kattmaten är bättre än pizzeriornas skinka” hävdade en hälsovårdsinspektör i Eskilstuna i mitten av 1980-talet. Svinskalle, benskav, blodplasma, svål – nästan alla svenskar hade hört talas om en inspektör som funnit motbjudande råvaror i pizzabagarens kök.
8. Pizzan blir svensk
Snabb, god, prisvärd och lättanpassad efter konsumentens tycke och smak – under 1900-talets avslutande decennier tog sig pizzan med hjälp av dessa egenskaper steg för steg in i svenskarnas hjärtan. Till slut fick den också en plats i de kulinariska vedugnarna, som gourmetpizza.
Vedeldat på Via Napoli, Malmö.Bild: Emma Larsson
9. Pizzan blir personlig
Allt går att lägga på en pizza, och kunden gillar att komponera. Mycket riktigt är Sveriges populäraste pizza den ”egenmodifierade”, som sajten Online Pizza uttrycker det.
Tvåa på budpizzornas topplista är en annan svensk som aldrig skulle få godkänt av Associazione Verace Pizza napoletana: kebabpizzan.
Egenmodifierad pizza.Bild: Lars Brundin
10. Pizzans bästa dag
För tusentals svenskar är pizzan årets första måltid. På nyårsdagen äter vi pizza. Varför? För att det är enkelt och vi är trötta. För att fett och kolhydrater hjälper kroppens kemi att komma i balans efter festnatten, lyder en annan förklaring.
Hur gör andra? I USA är Halloween numera ”biggest pizza day of the year”, en roll som tidigare innehafts av Super Bowl Sunday, när finalen i den amerikanska fotbollsligan spelas.
Läs mer: Pizzaresan, av Daniel Rydén och Thomas Löfqvist. Historiska Media.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen