Svedala

Glassplitter i skolkökets grytor efter raketbeskjutning – "tur att barnen har lov"

Krossade fönster, glassplitter i grytorna och stora brännmärken på golvet. Den senaste veckan har avfyrade raketer orsakat stora skador på Spångholmsskolan i Bara. "Det är rätt miserabelt", säger vaktmästaren Paul Sluga.

Förstekock Stefan Ek och vaktmästaren Daniel Larsson sanerar köket på Spångholmsskolan från glassplitter för andra gången på några dagar.Bild: Privat
På måndagsmorgonen kom Paul Sluga till jobbet på Spångholmsskolan och möttes av samma syn som flera andra dagar den senaste veckan: Två fönster till skolköket och ett till bildsalen hade krossats av raketer.
– Rätt tröstlöst. Nu får vi byta rutor och sanera hela köket – igen. Tur att barnen har lov, säger Paul Sluga.
Den senaste veckan har skolan beskjutits vid flera tillfällen. Natten mot torsdag krossades två fönster och rutorna till två terassdörrar. Tio till tjugo raketer hittades utanför.
Kvällen efter var det dags igen.
När personalen kom till jobbet på fredagen hade någon skjutit in en raket genom ett fönster till köket.
– Det var glassplitter överallt. På golvet syntes brännmärken där raketen snurrat runt. Det blir en massa onödigt jobb. Vi måste ringa in folk för att städa och kunde inte laga mat till fritidsbarnen, säger Paul Sluga.
– Det var små, små splitterbitar överallt, till och med i grytorna. Vi fick slänga en massa mat, kryddor och bröd.
Han menar ändå att det är tur i oturen att de avfyrade raketerna har gått in i lokaler där det är mycket klinkers och rostfritt stål.
– Hade raketerna gått in i ett möblerat klassrum hade skolan nog inte varit kvar med allt trä och tyg som kan ta fyr. Det är skrämmande.
Den senaste veckan har uppåt ett tiotal rutor krossats av flygande raketer.Bild: Privat
Enligt Paul Sluga har det varit mycket skadegörelse på skolan sista halvåret.
– Det är ett gäng som håller till här kvällar och helger, men det är också obehöriga som kommer in på skolan och förstör under dagtid. Det har varit mycket glaskross, klotter, nedskräpning och allmän förstörelse, säger Paul Sluga.
Kommunpolisen har också gjort besök.
– Det är mycket stök runt skolan. Jag har gjort minst tio anmälningar – och det är inte alltid man anmäler. Polisen är väl medveten om problematiken.
Han har svårt att uppskatta hur mycket skadegörelsen kostar.
– Men det blir stora summor. Att byta alla trasiga rutor kostar tusentals kronor, säger Paul Sluga.
– I fredags skojade jag med glasmästaren att sa "jag ringer dig nästa vecka". Nu känns det som ett väldigt dåligt skämt.
Gå till toppen