Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Ljus framtid för svensk ekonomi

Inköpschefsindex – som ger en bild av konjunkturläget – är nu rekordhögt. Uppgången håller i sig, spår Nicole Bångstad, analytiker på Swedbank. – Behov av nyanställning inom tjänstesektorn växer, säger hon.

Tillverkningsindustrin avslutade 2016 på topp. Inköpschefsindex steg till 60,1 under december. Arkivbild.Bild: Marcus Ericsson/TT
Den starka konjunkturen i Sverige ser ut att hålla i sig under flera år framöver, enligt Nicole Bångstad, junior ekonom i makroanalysgruppen på Swedbank.
Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin – en temperaturmätare av konjunkturläget – steg från 57,3 i november till 60,1 i december, enligt Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf. Så högt som över 60 har inte index klättrat sedan 2011.
Nicole Bångstad betonar att siffrorna kan förändras månadsvis och därför ska tolkas med viss försiktighet.
– Svenskt inköpschefsindex har gått starkt under året som gått och delindex för produktion och orderingång har stått för den främsta uppgången. Industrins inköpschefer anger ett fortsatt växande behov av nyanställning och den planerade produktionen ligger på rekordhöga nivåer. Sysselsättningen på arbetsmarknaden ser bara ut att bli starkare, speciellt inom tjänstesektorn, och inte specifikt för industrin, säger Nicole Bångstad till TT.
Däremot finns en risk för att den starka konjunkturen försvagas igen, varnar hon.
– Ökningen av sysselsättningen riskerar att stanna av på grund av en tudelad arbetsmarknad där nyanlända har svårt att ta sig in. Vi ser också ökande matchningsproblem inom flera branscher, som byggindustrin.
Även om farhågorna för en ekonomisk kris som direkt följd av brexit och valet i USA kom på skam utgör många viktiga politiska val i Europa under det kommande året en riskfaktor även för svensk konjunktur framöver, betonar Nicole Bångstad, som tror att kulmen för ett högt inköpschefsindex nu är nådd.
– Även om vi kommer att ligga kvar på höga nivåer börjar vi nå toppen nu, säger hon.

FAKTA: Högsta utfallet på fem år

Den svenska industrin gick starkt i december.
Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg från 57,3 i november till 60,1 i december förra året.
Tre av fem delindex nådde i december över 60. Det är första gången sedan 2011 som indexet klättrar över 60.
Delindexet för sysselsättningen steg med 2,2 indexenheter till 57,5, det högsta utfallet på fem år.
Delindex för produktion steg med hela 4,5 indexenheter till 65,0.
Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.
Nästa publicering av inköpschefsindex kommer i februari 2017.
Källa: Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf.
Gå till toppen