Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös humorliv drömmer om internationell ståupphelg, humorverkstad och ett Malmö-Seinfeld

En improvisationsteaterscen. En mångkulturell ståuppsatsning. En fullt utrustad humorverkstad. En internationell ståupphelg. Och varför inte ett Seinfeld eller Nilecity i Malmöversion? Dygnet Runts idéverkstad "Malmö drömmer" ger sig idag in i Malmös humorvärld.

I dagens avsnitt: drömmar om att det i Malmö ska skapas retroversioner av kända tv-serier såsom "Seinfeld".Bild: Columbia
För att ge 2017 en kreativ och inspirerande start har Dygnet Runt bjudit in Malmös kulturvärld till en idéverkstad där vi har bett ett antal inbjudna personer att drömma fram en satsning inom just deras bransch. I tolv avsnitt kommer vi att få höra om idéer inom film, musik, spel, mode, arkitektur, litteratur, scenkonst, serier, konst, medier, krog och humor Det kommer att bli en resa mellan högt och lågt, sannolikt och osannolikt, skrytsamt och blygsamt. Dygnet Runt hoppas att idéverkstaden leder till att nya samarbeten startar och fler idéer blir genomförda. Kanske av dig som läser detta …
I dagens avsnitt gäller det humor och frågan till några i Malmös humorliv löd: ”Om du får önska dig en humorsatsning i Malmö under 2017 – hur skulle den se ut?”
Elin Nordén.

Idé: En mångkulturell ståupp-satsning

Elin Nordén, ståuppkomiker:
Jag skulle vilja se en mångkulturell standupsatsning där man kan få se standup på många olika språk som är representerade i Malmös befolkning. Humor är ju svårt att översätta mellan språk ibland, olika referenser går förlorade. Därför skulle det vara spännande att kunna göra en mångspråkig standupfestival där alla möjliga nationaliteter fick chans att uppleva humor på sitt hemspråk. Och svenska skulle naturligtvis också vara ett av de språken.
Erik Börén.Bild: Mårten Svemark

Idé: En humorverkstad med all utrustning

Erik Börén, ståuppkomiker och arrangör av Humorfalangen:
Jag hade önskat mig en humorverkstad som kunde öppna upp för att mer humor sprids från Malmö. I den lokalen skulle finnas vettig ljud- och tv-utrustning, så att folk skulle kunna producera sketcher, podcasts, pilotavsnitt med mera. Det skulle också finnas möjlighet till replokaler och skrivarverkstäder för att kreativiteten ska blomma, både i text och bild. Till lokalen skulle en öppen scen finnas för att bedriva standup, improvisationsteater, revyer med mera. Vi vet redan att det produceras mycket humor från Malmö, men det hade varit kul om det fanns en mötesplats som gör att människor från alla komiska hörn i staden kan träffas och berika varandra, men också öppna upp för nya utövare.
Amelie Nörgaard.Bild: Andreas Hillergren

Idé: En ny scen för humorutbyte

Amelie Nörgaard, manusförfattare, programledare och skådespelare:
Jag önskar mig en lättillgänglig plattform för gränsöverskridande humorutbyte. Gamla, unga, medelålders, nya Malmöbor, gamla Malmöbor, etablerade komiker, nya komiker eller någon som bara vill skoja för en kväll. Sketcher, dans, standup, teater, performance – ett tillåtande ställe med oändlig takhöjd. Kanske på en scen, på en båt, i en källare, på en fritidsgård, ett ålderdomshem eller ett lastbilsflak och på internet? Sommarscen Malmö är ett lysande exempel på hur scenkonst kan nå ut brett. Det kanske går att låna lite från det framgångskonceptet? Många som syns och hörs har vuxit upp med liknande humorreferenser, men i Malmö lär det finnas människor som bär på okända humorskatter i vartenda hörn. Dessa vill jag gärna ta del av.
Danny Pedersen.Bild: Anna Wahlgren

Idé: En internationell ståupphelg

Danny Pedersen, youtubekomiker i Arga skånska män:
Jag önskar mig en internationell stand-up-helg 2017. Det hade suttit som spiken i kistan. Malmö Live är ett bra tillhåll i min mening, nu med nyöppnade Saluhallen som granne dessutom. Jag har ju en önskan om att snart få se Chris D’elia. Det kanske blir nästa år i Malmö? Casper de Vries, André Wickström och Sarah Silverman är också välkomna och så ser jag gärna uppträdanden från stora som små från vår Malmö-scen.
Lena Frisk.Bild: Peter Frennesson

Idé: Malmö Teen Comedy Week och Malmö Comedy Fest

Lena Frisk, ståuppkomiker och grundare av humorklubben Mack:
1. Malmö Teen Comedy Week. Ett samarbete mellan Malmö Stad och Mack om en humorsatsning bland ungdomar i särskilt utsatta områden. Det ska innehålla både ståuppkurser och ståuppscen i närområdet.
2. Malmö Comedy Fest. Ett dygn fyllt av Malmöproducerad humor på till exempel Moriska Paviljongen, med både etablerade komiker och helt nya talanger. Ungefär som Gallerinatten, fast utan så mycket vin …
Magnus Erlandsson.Bild: Privat.

Idé: Ett nytt Extra Allt till Operan

Magnus Erlandsson, humorproducent och journalist:
2003 drogs ett humorprojekt igång i Malmö som gick under namnet Extra Allt. Syftet var att fösa ihop ett gäng oetablerade och energiska komiker i staden och låta dem göra en humorföreställning ihop. Chokladfabriken hade just dragit igång och ställde en scen och teknik till förfogande. Ett tjugotal personer hörsammade inviten och undertecknad var en av dem. Andra var Simon Svensson, Jesper Rönndahl, Sissela Benn, Emma Hansson Löfgren och Fritte Fritzson och Marcus Johansson som efter detta drog igång standup-klubben Oslipat som numera är en humorinstitution. Allt och alla okänt då. Det fina i kråksången var att kända komiker fick nys om om föreställningarna och ställde upp gratis på ett skojigt hörn (Johan Glans och Sven Melander var två av dem). På så sätt revs barriärer mellan dem som livnärde sig på humor och dem som uppfattade det som en svåruppnåelig dröm. Så långt gott nog, men det var först när Dan Zethraeus på SVT kom in i bilden som det riktigt tog skruv. Hans idé var att göra en Extra Allt de luxe där man plockade godbitarna ur scenshowen till en humorserie på TV. Sagt blev gjort och ytterligare en barriär revs. För många av oss var det nämligen som att kliva in på kungens slott att få äntra SVT:s studio och spela in sketcher med professionella team.
Nog med nostalgi. Det var 13 år sedan och det är dags att förnya framgångskonceptet. Mitt förslag är att Malmö stad ställer en lämplig scen, teknik och producent till förfogande så att nya guldkorn kan vaskas fram ur humorbäcken. Och som grande final föreslår jag ett par best of-föreställningar i slutet av året på Malmö Opera där man involverar operans personal i föreställningen så att världar möts. Det kommer alltid nåt positivt ur knasiga samarbeten. Ta in Jonas Nydesjö som kapellmästare – han passar perfekt för detta – och utse en producent på Malmö Opera som har tät kontakt med Malmös stads producent under året. Så för att travestera en Bröderna Marx-film: 2017 hoppas jag på en Galen kväll på operan.
Nathalie Cécile.Bild: Lars Brundin

Idé: En klubb för improvisationsteater

Nathalie Cécile, ståuppkomiker och arrangör av ståuppklubben Ståupp Bit Ihop:
Det hade varit roligt med en klubb där man kunde se improteater regelbundet. Det finns duktiga improvisatörer i Malmö, men inte en klar plats för olika föreställningar. Så jag skulle vilja att det under 2017 fanns någonstans där man kunde få se både teatersport och långimpro, men även andra format och experiment. Impro är väldigt bra för att göra humor av aktuella händelser och svåra saker på ett lättsamt vis. En sådan klubb eller teater hade ju också gjort att vi fått ännu fler duktiga improvisatörer.
Jag drömmer också lite om en ståuppklubb som inspireras av litteratur. Föreställningarna skulle kunna kretsa kring specifika verk eller om man skulle samsas med andra scenframträdanden som författarmöten och uppläsanden. Komikerna skulle kunna uppträda som litterära karaktärer, kanske bearbeta olika genrer. Allt hade kunnat vara olika från gång till gång. Man skulle till och med kunna göra som min klubbfru Anna Hultman en gång föreslog: att varje komiker tolkar en dikt. Ståupp passar verkligen till att vara nischat och hittills så är det Oslipat med sina temakvällar som varit närmast.
Marcus Johansson.Bild: Privat

Idé: Fler produktionsbolag inom humor

Marcus Johansson, grundare av ståuppklubben Oslipat:
Malmös humorvärld mår redan bra, fast jag hade gärna sett att det fanns fler produktionsbolag som satsade på humor. Som läget är nu så är det lätt att talangen flyttar till Stockholm för att försörja sig. Men jag har svårt att se vilken slags satsning som ska till för att bryta Stockholmsdominansen.
En mer konkret sak som jag hoppas sker snart är att Blå båten får permanent alkoholtillstånd. Den lokalen har stor potential att betyda mycket för Malmös humorliv, men allt blir lättare om publiken också kan ta en öl där.
Brita Björs.Bild: Ingemar D Kristiansen

Idé: Ett Seinfeld eller Nilecity i Malmöversion

Brita Björs, musiker och medlem i musikhumorduon The Erotica Project:
Jag blev väldigt nyfiken när Teatr Weimar satte upp "Vänner säsong 2, avsnitt 7" i höstas. Tyvärr så misslyckades mina försök att ta mig dit på grund av livet som aldrig hinner med. Jag grät inte över det – jag har ju faktiskt aldrig gillat ”Vänner”. Men jag älskar idén. Jag tänker att det här retroskämtandet känns som en lustfylld nisch att exploatera. Hur kul är gammal humor egentligen? Vad håller? Vad känns daterat? Kan man uppdatera en humorshow så den känns samtida men ändå ha kvar nostalgikänslan? Också inspirerad av PotatoPotatos koncept "Lite billigare lite sämre" så tycker jag att nån i Malmö kunde damma av gamla klassiker och göra uppdaterad, retrospektiv scenkonst-humor av till exempel ”Varan-TV”, ”Absolutely fabulous”, ”The Office”, ”Big bang theory”, ”Mia & Klara”, ”Black books”, ”Arrested development”, ”Seinfeld”, ”NileCity”. Det skulle kunna bli så bra. Det skulle kunna bli så dåligt. Det skulle kunna bli så nördigt. Jag håller tummarna.
Gunnar Bernstrup.Bild: Lars Dareberg

Idé: Statyn "Vem kan man lita på"?

Gunnar Bernstrup, författare och komiker. Gjorde programmen ”Byteskomik” och ”Uppåt väggarna” med Stellan Sundahl på 70- och 80-talet:
En öppnare, vänligare stad och värld är något att ständigt längta efter. Tror inte att staden, vare sig Malmö, Lund eller Eslöv, ensam kan åstadkomma sådant. Ingen idé att kommunala politiker ombeds berätta roliga historier i fullmäktige. Det gäller bara att ta humor på allvar och ge plats. Öppenhet för vänligt tossiga idéer – som musakrogar i gatunivå – hjälper upp. Fast när jag tänker efter: varför inte resa en staty i papier mache av en man med frack och ett glas champagne i handen framför Victoriateatern? Den skulle heta ”Vem kan man lita på?”. Det vore roligt!
Angelica Cisalli.

Idé: Hitta scener i Rosengård och Kroksbäck

Angelica Cisalli, programledare på Din Gata och ståuppare:
När man ser på vilka humorklubbar som finns i Malmö så finns nästan allt på Möllan. Publiken ser oftast likadan ut och så även komikerna, vilket är otroligt tröttsamt. Jag tycker att det hade vart roligt om ett gäng komiker åkte på en miniturné eller en minifestival i Malmö som inte är inom Möllan, Lilla Torg, Västra Hamnen. Varför inte hitta scener på Rosengård, Holma, Krocksbäck exempelvis? Så fort det handlar om ett event i dessa områden så har det med musik att göra. Men humorn då? Humorn är också till för alla. Varför inte satsa på en publik som kanske inte har sett en stå-upp-show live innan, snarare än hippa studenter från Malmö Högskola som redan har sett allt? Om vi sprider Malmös standupscen över hela Malmö stad så kan det faktiskt bidra till att inspirera nya talanger att skapa humor och att det i framtiden ger en mer nyanserad bransch.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen