Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Raketkaos har blivit tradition

En film från nyårsfirandet på Möllevångstorget i Malmö får många att tappa andan: Raketer skjuts mot människor, hus och bilar. Situationen i Malmö är långt ifrån unik. Runt om i landet har det kommit in larm om fyrverkeriattacker.

Bild: Patrick Persson
På Möllevångstorget i Malmö har detta de senaste åren blivit tradition, berättar Mathias Nilsson, polisens insatschef för nyårskommenderingen i Malmö.
– Det skjuts mer längs med marken än uppåt, så att säga.
TT: Hur tacklar polisen det?
– Det är svårt just vid tolvslaget för oss att agera. Det är oerhört mycket folk, det smälls oerhört mycket. Vi själva blir också måltavlor med våra bilar och uniformer, säger Mathias Nilsson.
Bild: Patrick Persson
Läs också Polisen: ovanligt lugn nyårshelg i Malmö
Polisen hade gott om resurser under nyårsnatten, men ingen greps för framkallande av fara för annan. Mathias Nilsson har svårt att se att en ännu större polisinsats skulle hjälpa i det läget, men konstaterar att han hört många Malmöbor säga att raketskjutandet borde förbjudas helt och hållet.
Jash Doweyko-Jurkowski, som gjort den film från torget som nu sprids i sociala medier, beskriver händelsen och det traditionella nyårsfirandet som sker på Möllevångstorget varje år.
– Nyårsfirandet har blivit ökänt för just det kaotiska och att folk skjuter fyrverkerier hej vilt. Folk är beredda mer eller mindre på vad som ska ske. Det var stundtals panikartat men överlag en god stämning, säger han till TT.
Läs också Bildextra: Nyårsfirandet på Möllevångstorget
Bild: Patrick Persson
De flesta skjuter upp mot skyn, men sedan finns det vissa individer som skjuter in mot folkmassan. I filmen syns hur en kvinna får in fyrverkerisplitter innanför sina skor. Hon bränner sig på foten och trillar omkull.
Jash Doweyko-Jurkowski tror att det är en fråga om uppfostran.
– Jag blev uppfostrad att respektera mina medmänniskor och allt som har en stubin. Vi lärde oss väldigt tidigt att man inte beter sig hur som helst. Ögon, ansikte, händer är väldigt utsatta.
Bild: Patrick Persson
Hans film från firandet har lett till reaktioner och kommentarer i bland annat sociala medier.
– Ärlig talat blev jag lite förskräckt av att se hur mycket hat folk kommenterade med på den här videon, säger Jash Doweyko-Jurkowski.
Själv upplevde han att stämningen var bra på platsen.
– Folk var på festligt humör, trots det kaotiska, säger han.
Han hoppas att filmen inte ska bidra till att fyrverkerier förbjuds för privatpersoner.
– Jag är en av dem som inte tror att förbud gör saken bättre. De som vill få tag på fyrverkerier gör det ändå, trots att det är olagligt. Jag tror mer på utbildning och uppfostran, och en korrekt polisiär närvaro.
Bild: Patrick Persson
Raketfirandet i Malmö är inte unikt. Enbart i region väst kom ett femtiotal rapporter från polisen om händelser där ungdomar har skjutit raketer mot polis och räddningstjänst under utryckning, mot bostäder och kollektivtrafik. Bland annat tände ett ungdomsgäng fyrverkerier ombord på en buss i Göteborg och i Borås blev en fyraårig flicka beskjuten av fyrverkerier.
I Gävle fick polisen flera larm om allvarliga händelser med fyrverkerier under nyårshelgen. Bland annat avfyrades en raket i en butik.
Gå till toppen