Staffanstorp

Stort antal datorer stulna från Baldersskolan – elever misstänks

Under en begränsad tid har minst 12 datorer stulits från elever på Baldersskolan i Staffanstorp. Alla stölder har skett under skoltid och polisen misstänker att ungdomar som går på skolan är skyldiga.

– Här har vi till exempel en anmälan med en dator som stulits den 5 december. Den har fösvunnit ur en väska som en elev har hängt i matsalen under lunchen, säger kommunpolis Håkan Persson.
Det är bara en av ett stort antal stölder av datorer som inträffat på Baldersskolan på kort tid. Minst 12 anmälningar har skickats in till polisen från skolledningen.
Polisen riktar nu sin uppmärksamhet mot ett antal elever som går på skolan och som misstänks ha varit inblandade i stölderna.
– Vi har några individer som vi tittar närmare på. Vi vet inte om de behåller datorerna eller säljer dem vidare, så det ska vi också undersöka, säger Håkan Persson.
Bengt Pregart är rektor på Baldersskolan och mycket besviken över det stora antalet stölder som inträffat.
– Idag kan varken elever eller lärare lämna sina datorer utan uppsikt. Inte ens under en liten stund. Och man kan inte låsa in sin dator i sitt skåp, för skåpen klipps upp, så man måste ha med sig den hela tiden. Det är katastrofalt att det har blivit på det här sättet, säger han.
När skolan kommer igång igen efter jullovet ska han återigen påminna all personal om vikten av att hålla koll på sin dator.
– Alla våra elever har skrivit på ett avtal där det står att de är ansvariga för sina datorer. Om det visar sig att man inte haft tillräckligt bra koll så får man alltså bekosta en ny själv.
– Idag måste eleverna ha en dator för att kunna hänga med i undervisningen och att köpa en ny kostar ungefär 8 000 kronor. Det är mycket pengar för en familj, säger Bengt Pregart.
Gå till toppen