Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalle Lind: Det gamla Sverige finns kvar – uteserveringarna i Malmö är reglerade

I december presenterade tekniska nämnden äntligen sitt nya regelverk för Malmö stads uteserveringar. Vi som frekventerar dem har länge suttit som på nålar, bitande våra naglar, andäktigt inväntande ett svar på den alltid lika aktuella frågan: vad ska de nu hitta på att förbjuda?

Vi kan nu pusta ut. Förbudsfetischister och krångelentusiaster har fått sitt lystmäte stillat. I Sydsvenskan kan vi läsa att uteserveringarna inte längre får ha stolar i metall, stolar i plast eller stolar i vitt.
Vidare: förbud mot ”trädäck, trätrallar, mattor och liknande”. I vanlig ordning ser man framför sig hur de högst ärade ledamöterna av tekniska nämnden har blundat, bläddrat i en SAOL och sen låtit fingret stanna på slumpvisa ord. ”Okej gubbar, vi har metall, vi har vitt, vi har trädäck. Ska vi kasta in ett förbud mot plast också så det syns att vi har jobbat?”
Satirpodden Lilla Drevet var snabbt framme och gav människorna bakom regelverket priset för Årets sossar. Har utmärkelsen kommit till pristagarnas kännedom har de troligen tagit det som en hedersbetygelse.
De som känner oro över vart Sverige är på väg kan vara lugna. Sverige står och stampar på exakt samma fläck som förut. Det Gamla Sverige lever. Det Sverige där nykterhetsförordningar en gång bestämde att högst 2,5 centiliter vit sprit fick blandas med minst 20 centiliter alkoholfri dryck före klockan 15.00.
Det Sverige där glass och korv inte fick serveras ur samma lucka i samma kiosk. Det Sverige som verkade efter principen att om något existerar så måste det också regleras.
Den principen är på intet vis död. Finns en företeelse så bör man genast tillsätta en kommitté av folkvalda som nogsamt överväger hur mycket av den företeelsen som kan tillåtas. Vill någon servera andra människor mat och dryck måste antalet tänkbara färger på det möblemang vid vilken maten och drycken serveras först begränsas.
En enda företeelse behöver alldeles uppenbart inga begränsningar alls: fastställandet av begränsningar för andra människor.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen