Lomma

Direktbuss till Malmö riskerar dras in – 500 skrev på protestlista

Skånetrafiken vill att direktbussen mellan Bjärred och Malmö ska ta svängen förbi Lomma. Men planerna på längre restid fick pendlarna från Bjärred att ilskna till.

Dispyten gäller busslinje 134, som startar vid Center Syd i Löddeköpinge, kör vidare genom Bjärred för att sedan svänga ut på motorvägen och gasa på in till Södervärn i Malmö. Turen från Bjärred centrum in till Malmö tar ungefär en halvtimme.
Nu vill Skånetrafiken att 134:an istället ska åka hela vägen ner till Lomma för att plocka upp passagerare, innan det bär av mot Malmö. För pendlarna från Bjärred skulle det innebära en betydlig förlängning av pendlingstiden.
– Jag pendlar med buss 134 från Bjärred till jobbet i Malmö varje dag. Det nya förslaget innebär en försämring, både för mig och för Bjärred, säger Annika Isell.
När hon fick höra talas om Skånetrafikens planer bestämde hon sig därför för att starta ett upprop för att få stopp på linjeändringen.
En namninsamling startades på internet och på kort tid har 448 personer från Bjärred och Löddeköpinge skrivit under. Insamlingen har nu lämnats in till Skånetrafiken och Annika Isell hoppas att protesten ger effekt.
– Det här är helt enkelt dålig planering för Bjärred. Samhället är ungefär lika stort som Lomma. De får pågatåg och vi förlorar vår direktlänk in till Malmö, säger Annika Isell.
Nästan 500 personer skrev under namninsamlingen för att bevara busslinje 134 mellan Lödde och Malmö.Bild: Johanna M Karlsson
Håkan Kristiansson är affärsutvecklare på Skånetrafiken och har tagit del av namninsamlingen.
Enligt honom handlar förändringen av 134:ans rutt om att man vill samla de linjer som går söderut längs kusten för att på så sätt kunna erbjuda fler avgångar.
– Idag finns ett antal bussar som går från Löddeköpinge och ner mot Malmö. En del går snabbare än andra och vissa har bara några få avgångar på vardagar. Det blir rörigt, och vi vill kunna erbjuda ett bättre utbud för alla, säger Håkan Kristiansson.
Förslaget till linjeändringen ett resultat av en utredning som Skånetrafiken genomfört och som ännu inte är helt färdigställd.
– Ingenting är helt spikat. Jag tror att det skulle bli bra om bussen kan gå via Lomma. Då förenklar vi pendlingen för många samtidigt som vi knyter ihop och skapar en bra förbindelse mellan Lomma och Bjärred. Men om Bjärredsborna nu är negativa så får vi ha med det i beräkningarna, säger Håkan Kristiansson.

FAKTA

Skånetrafikens plan är att buss 134 ska gå från Löddeköpinge, via Bjärred och Lomma in till Malmö.
Från Lomma ska bussen köra via en ny ramp ut på motorvägen.
Rampen har ännu inte börjat byggas, så linjeändringen kan bli aktuell först i september 2018.
Vill du läsa fler nyheter från Lomma kommun? Gilla "Här i Lomma" på Facebook.
Gå till toppen