Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guldbaggenominerade Hanna Sköld ger sig in i en livsmedelsbutik i nästa film

Den skånska filmaren Hanna Sköld kan vinna en guldbagge för bästa regi. Men hon tycker att det känns märkligt att tävla i film. Nu skriver hon manus till sitt nya filmprojekt om en livsmedelsbutik.

Hanna Sköld.Bild: Emma Larsson
I sju år höll den skånska filmaren Hanna Sköld på med sitt filmprojekt ”Granny’s dancing on the table” och den 8 mars förra året var det dags för biopremiär. Nu står det klart att filmen guldbaggenomineras för bästa regi (Hanna Sköld) och bästa manliga huvudroll (Lennart Jähkel).
Filmen blandar animation och skådespeleri och därav den långa inspelningstiden. ”Granny’s dancing on the table” handlar om 13-åriga Eini som bor i skogen med sin våldsamme far och tar till fantasin för att klara sig.
Hanna Sköld är uppvuxen i Kristianstadstrakten, men bodde och arbetade med filmen i Malmö i många år innan hon för ett år sen flyttade till Göteborg där hon bland annat undervisar i film på Akademin Valand.
Det är dubbla känslor för henne att bli nominerad till en guldbagge. För egentligen tycker hon inte om att tävla i film.
– Det är såklart jätteroligt att bli nominerad för det är en film som det ligger så otroligt mycket arbete bakom. Men det är problematiskt och märkligt att tävla i film och i konst i allmänhet, säger Hanna Sköld.
– Med det sagt så tror jag att en sådan här nominering kan hjälpa mig som filmare att exempelvis få finansiering.
Men är ”Granny’s dancing on the table” ett helt avslutat kapitel nu?
– Relativt avslutat. Den susar runt på lite festivaler fortfarande, men jag har haft ett behov av att avsluta det och gå vidare med nästa projekt.
Nästa projekt håller Hanna Sköld på att skriva manus till nu och det ska handla om en livsmedelsbutik.
– Den handlar om vinstmaximeringen i en lågprisbutik och hur kapitalism som förtryckande struktur kan skapa förtryck människor emellan. I det här fallet leder vinstmaximeringen till rasism, säger Hanna Sköld.
Även den filmen ska innehålla både animation och skådespeleri.
– Jag jobbar med manuset nu, men kommer inte att skriva klart det innan vi går till inspelning utan jag vill jobba mer processrelaterat. Med guldbaggenomineringen i ryggen kanske jag kan få förtroende att jobba så och få delfinansiering utan ett klart manus, säger Hanna Sköld.
Håll koll på Malmös filmscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen