Vellinge

Kraftig ökning av inbrotten – men bara i Skanör

Inbrottskurvan sjunker i hela kommunen – förutom i Skanör. Där anmäls nästan fyra gånger fler inbrott än för fem år sedan. Förra året toppade den lilla orten på Näset kommunstatistiken.

Polisen har sammanställt siffrorna över det senaste årets bostadsinbrott och försök till inbrott – och statistiken visar stora skillnader mellan orterna i Vellinge kommun.
I Höllviken och Vellinge har anmälningarna närmare halverats sedan 2012 – i Skanör anmäls nästan fyra gånger fler inbrott. 2016 är också året när lilla Skanör för första gången har gått om betydligt större Höllviken och är den ort i kommunen där flest brott anmäls.
– Skanör har vuxit mycket de senaste åren. Det kan vara en del av förklaringen till den stora ökningen, säger kommunpolis Jörgen Sjåstad.
Topparna 2016 ligger i februari och november. Under årets två sista månader gjordes 17 anmälningar i Skanör – närmare hälften av totalen för hela året.
– Det här kan röra sig om ligor, men lika ofta om en ensam gärningsman. För några år sedan hade vi till exempel en man som kallades ”Cykeltjuven” som låg bakom en massa inbrott i Höllviken, säger Jörgen Sjåstad.
–Efter den senaste tidens inbrott har vi säkrat DNA-spår och har en misstänkt person.
Jasmine Hughes är uppväxt på Näset. I början av december försökte tjuvar bryta sig in i hennes föräldrahem i Skanör.
Gärningsmännen hade lagt en sopkvast utanför ytterdörren för att kontrollera om någon var hemma, och sedan försökt ta sig in genom en dörr på husets baksida. Jasmine Hughes har sedan hört att ett liknande tillvägagångssätt använts vid flera andra inbrott.
Hon menar att det finns en bra grannsamverkan på Näset och att folk håller sig uppdaterade genom olika grupper på sociala medier.
– Folk reagerar på minsta lilla sak och är observanta. Det är ju väldigt litet där nere. Alla är medvetna om problemet och hjälps åt att hålla koll på grannarnas hus när man är borta.
Hon tror att ökande klyftor i samhället har bidragit till brottsutvecklingen.
– Det har alltid hetat att människor som bor i Skanör-Falsterbo är välbärgade – det är inget nytt. Men vi har ett annat samhälle nu än vi hade för tio år sedan.
Jasmine Hughes.
Skanörs granne har lägst brottstrend i hela kommunen. Under hela året har bara sju anmälningar gjorts i Falsterbo.
Flertalet anmälningar kommer istället från områden med permanenta bostäder, vilket går emot polisens allmänna varningar att tjuvar ofta riktar in sig på tomma villor och fritidshus.
– När jag var yngre hörde man om jämngamla busar som stod för inbrotten på Näset. De gjorde det för att hitta sprit eller någonstans att festa och siktade in sig på tomma sommarstugor, säger Jasmine Hughes.
– Men i dagsläget ser det annorlunda ut. Tjuvarna som håller på i Skanör nu är ute efter pengar och smycken. De gör inbrott i områden där folk bor hela tiden. Det är riskabelt och märkligt.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen