Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö stad gjorde fel - elever kan tvingas byta skola

När barnen inte fick plats på Risebergaskolan överklagade föräldrarna. Nu har de fått rätt i domstol. Alla placeringar i förskoleklassen rivs upp. I själva verket kan hela Malmö stads system vara fel.

I våras fick Bodil Jeppsson och hennes sambo beskedet. Sonen fick inte plats på skolan i området där alla kompisarna skulle gå. Trots att de gått på samma förskola sedan de var ett år skulle de inte få fortsätta tillsammans.
– Han var väldigt ledsen. Alla barn på vår gata går på den skolan, säger hon.
Bodil Jeppssons son fick inte gå på Risebergsskolan tillsammans med sina vänner från förskolan. Men Malmö stads beslut kan ha varit felaktigt.Bild: Hussein El-alawi
Skolan hänvisade till att andra hade syskonförtur och bodde närmare den aktuella Risebergaskolan. Elever som blev över fick istället plats på Videdalskolan.
Bodil Jeppsson kunde inte tro att det var sant. En del barn hade närmare till andra skolor och skolvägen för hennes egen son till Videdalsskolan var direkt farlig. När hon undersökte regelverket mer noga kunde hon inte förstå hur det var möjligt.
Hon kontaktade Malmö stad och begärde en överprövning av beslutet. Men begäran avslogs. Då överklagade hon till förvaltningsrätten i Göteborg. Fler föräldrar gjorde det samma.
Nu har domen kommit. Den kan få stora konsekvenser. Domstolen menar att Malmö stad fördelat elever till de olika skolorna på ett olagligt sätt och upphäver alla beslut om placeringar i förskoleklass på Risebergaskolan som gjordes i höstas.
Hur har det då kunnat bli fel? Jo, i Malmö finns ett system med hemskolor. Alla elever som bor inom ett visst område tillhör en viss skola. Om det finns för många elever tilldelas platsen den som bor närmast den utsedda hemskolan.
Men domstolen dömer ut arbetssättet. Kommunen måste enligt lag tillämpa så kallad relativ närhetsprincip och även titta på hur eleverna bor i förhållande till andra skolor. En placering på en skola får inte åsidosätta en annan elevs krav på en skola nära hemmet.
Tillförordnande grundskoledirektör Hans Nilsson medger att Malmö stad bara har sett till avståndet till den hemskola man tillhör.
– Man har inte använt den relativa närheten och det kritiseras nu. Vi måste titta på det och se hur vi kan hantera det, säger han.
Jurister på Malmö stad håller på att gå igenom domen och ska bedöma vad som behöver göras. Dels i det aktuella fallet på Risebergaskolan, dels generellt i Malmö stad.
– Det pågår redan ett arbete med att se över det här, men det är inte planerat förändringar förrän 2018. Utifrån detta måste vi kanske redan nu titta på den relativa närheten, säger Hans Nilsson.
Totalt fick tio barn först inte plats i förskoleklass på Risebergaskolan.
Malmö RisebergaskolanBodil JeppssonBild: Hussein El-Alawi
Även Hanna Andersson Granström överklagade beslutet.
– Fyra barn från vår förskola fick istället plats på Videdalskolan. Fast de kände inte varandra för de hade gått på olika avdelningar. Så under sommaren jobbade vi föräldrar hårt för att de skulle lära känna varandra. Men på fredagen innan skolan började fick de andra tre ändå plats på Riseberga. Så då var det bara vi kvar. Jag tycker att det är otroligt dåligt skött.
I dag går hennes son på Videdalskolan. Domen innebär att beslutet om den placeringen också är olaglig, men Hanna Andersson Grönström förstår inte vad det innebär och efterlyser nu information från skolan.
Det gör även Bodil Jeppsson. I princip har ju ingen elev i förskoleklassen i nuläget en plats, eftersom alla placeringsbeslut är upphävda. Och på onsdag börjar skolan.
Hennes familj löste problemet med att låta sonen istället börja direkt i första klass Riseberga. Där fanns nämligen plats. Ytterligare två elever valde samma lösning. Med domen i ryggen ska hon överväga om sonen ska byta till förskoleklassen.
– Det är klart att jag blev glad över domen. Men det är lite sent. Nu har de ju gått ett halvår i skolan. Det borde ha kommit i augusti, september, säger Bodil Jeppsson.
Men Hans Nilsson på Malmö stad har inga konkreta besked att ge än.
– Vi fick det här beslutet den 23 december. Juristerna behöver några dagar på sig för att läsa domen och ta ställning till hur vi ska agera, säger han.
Sydsvenskan har sökt rektorn för Risebergaskolan
Gå till toppen