Svedala

Ny bok berättar om dold ondska i Svedala

Ett blodtörstigt monster väntar någonstans i Svedala på att släppas lös ur sin fångenskap. Åtminstone i Håkan Tingséns debutroman "Kyrkogården" där handlingen utspelar sig i kommunen.

Håkan Tingsén har skrivit en rysare som utspelar sig i Svedalatrakten.
– Jag skrev den egentligen redan på 1990-talet när jag var i tjugoårsåldern och bodde i Svedala. För ett år sedan tog jag fram berättelsen igen och bearbetade och redigerade den, berättar Håkan Tingsén som numera är bosatt i Malmö.
Boken kom ut i november och handlar om en familj från Stockholm som flyttar till Klostrup, en påhittad småstad i Svedala kommun.
– Det började med att jag fick en inre bild av ett vattendrag som är strömt och påminner om en norrländsk älv med stenar och klippor. Ett vattendrag där man varken kan vada eller ens ta sig fram med båt. Där skulle finnas en ö där något ligger begravet eller gömt, säger Håkan Tingsén.
Bilden känns fjärran från den smala och långsamflytande Sege å som rinner genom verklighetens Svedala.
– Ett sådant vattendrag är ju svårt att tänka sig i Svedala kommun, men det passade alldeles utmärkt i den fiktiva berättelsen.
På ön, som kallas Kyrkogården, har hemvändande svenska soldater under trettioåriga kriget gömt en ondskefull varelse som de råkat få med sig i det krigsbyte som tagits.
När sonen i den nyinflyttade familjen kommer i konflikt med klassens värsting inleds händelser som leder till att varelsen så småningom släpps lös över småstaden och dess invånare.
Den som läser om romanens Klostrup kommer inte att känna igen sig i Svedala tätort. Det är snarare omgivningarna som fått ge inspiration.
– Jag var mycket ute i skog och mark på den tiden och fascinerades av naturen och skogen som finns i delar av kommunen. Det var mycket där jag hämtade inspirationen.
– Själva Svedala känner man kanske inte igen. Det är mer att Klostrup är lokaliserad i den nordöstra delen av kommunen. Men jag har lagt in vissa småblänkare till till exempel Sturups flygplats, Sommarrocken och E65:an, säger Håkan Tingsén.
Gå till toppen