Staffanstorp

Över 90 lag när Bråhögscupen firar 30 år

För 30:e året i rad sparkades Bråhögscupen igång på onsdagen i Staffanstorp. Över 90 lag är med och spelar.
Det var mycket folk som hejade på fotbollsspelarna i hallen.Bild: Lars Brundin
Cupen i Staffanstorp anordnas av Kyrkheddinge IF och har funnits sedan 1987. På grund av att det varit stökigt med flera ungdomsgäng som härjat i Staffanstorps centrum, som Sydsvenskan tidigare rapporterat om, var det innan jul tal om att flytta hela turneringen till Hjärup. Så blev inte fallet.
Cupen sparkades igång klockan nio på onsdagsmorgonen med de yngsta spelarna födda -09 och -10. Jenny Conradsen-Städe är där med hela familjen och kollar på sonen Fabian som spelar.
– Det är första året vi är här och hela styrkan är med, morfar också, säger Jenny Conradsen-Städe.
Varken Jenny eller hennes man Tobias Städe visste om att man hade tänkt flytta cupen. Båda tycker att det varit lugnt här idag.
– Det sitter två väktare vid entrén. Men när små pojkar spelar brukar det inte bli några kravaller direkt, säger Tobias Städe.
Hela familjen Conradsen-Städe var på plats med morfar Jörgen Conradsen, lillebror Julian Städe, Pappa Tobias Städe, Mamma Jenny Conradsen-Städe och lillebror Theo Städe.Bild: Lars Brundin
Jonas Permbeck sitter med i styrelsen i Kyrkheddinge IF. Han har varit engagerad i föreningen i åtta år och tidigare varit ordförande.
– Det är mycket föräldrar som är och kollar idag. Det är trevligt för jag trodde inte det skulle vara så många här på en vardag.
Kyrkheddinge IF består idag av tretton lag.
– Det är första året som juniorerna är med och spelar. Vår förening har växt. Vi har tyvärr inga renodlade tjejlag som spelar i cupen men vi välkomnar tjejer att spela med pojklagen, säger Jonas Permbeck.
Angående stökigheterna innan cupen tycker Jonas Permbeck att det lugnat ner sig.
– Vi hade bra möten innan cupen med kommunen, polisen och väktare. Vi vill ju välkomna alla hit, alla ska få titta på fotboll.
Nytt för i år är att det inte finns något seriespel för spelarna som är mellan åtta och tolv år. Det vill säga att ingen spelar för att gå till final och vinna, utan bara för att ha roligt.
– Det är viktigt att alla ska få vara med. Barnen bryr ju sig inte vem som vinner, de springer runt och leker med varandra från olika lag efter matcherna,säger Jonas Permbeck.
Melvin Wåhlin, sju år, har spelat fyra matcher idag.
– Vi vann alla matcher förutom en. Jag var målvakt men då slog jag mig mest. Det är roligare att vara utespelare för då får jag springa.
Mamma Anna Wåhlin har varit med och hejat och hjälpt till med att stå i kiosken.
– Det är roligt att vara här och träffa folk, säger hon.
Melvin Wåhlin fick medalj efter att ha spelat fyra matcher. Mamma Anna Wåhlin var där och hjälpte till.Bild: Lars Brundin
Hans Rath och Ana Rath är också med i sporthallen och hjälper till. De har arbetat ideellt med Bråhögscupen i flera år. Ana sitter även med i styrelsen som kassör.
– Det är mycket förberedelser. Vi måste vara här halv åtta för allt ska vara klart till klockan nio, säger Hans Rath.
De är glada att cupen inte flyttades till Hjärup utan att den spelas i Bråhögshallen som alltid . Båda har ett stort engagemang för att hjälpa till ideellt.
– Det är roligt att vara med. Vi har sett barn spela här från att de var små tills de blivit sjutton år. Det behövs folk som hjälper till. Föräldrar har så mycket att göra idag, de engagerar sig inte lika mycket, säger Ana Rath.
– Jag är pensionär och har all tid till att hjälpa till. Det är bara roligt, säger Hans Rath.
– Vi får möta så många olika, båda unga och gamla. Det blir en bra gemenskap och det ideella arbetet är en viktig källa för föreningen, säger Ana Rath.
Paret Hans och Ana Rath har hjälpt till med cupen i flera år.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen