Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förort krockar med kulturelit

Can Demirtas är strålande i huvudrollen i "Måste gitt".Bild: Tri Art film

Måste gitt

BIO. DRAMAKOMEDI. Sverige, 2016. Regi: Ivica Zubak. Med: Can Demirtas, Jörgen Thorsson, David Nzinga. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.38.
”Det här blir större än Zlatanboken!”, utbrister förlagsredaktören Puma, ljuvligt mjukhårt spelad av Jörgen Thorsson. När han väl lagt vantarna på smågangstern Metins dagbok släpper han den inte, trots upphovsmannens desperata försäkringar om att han är dödens om dagboken publiceras. Inget slår en autentisk skildring inifrån en främmande förortsvärld, men är Metins roll i första hand författarens eller den exotiska representantens?
Frågan ligger i tiden – tankarna går exempelvis till den danske poeten Yahya Hassan – och kring den skapar Ivica Zubak både drama och komedi i sin film ”Måste gitt”. Det är en väloljad och ofta pricksäker historia som vill lite för många saker, och hade vunnit på att vässas en smula.
Med oförvägen ironi skriver Zubak in några av vår tids favorit-panik-teman. Visst bränner Metin bilar – för försäkringspengarna, det ju inte meningen att hetsa upp halva stan. Som om det inte var nog sköter ”ortens” kriminella sina konflikter i en egen domstol bestående av tuffa gubbar på turkiska föreningen.
Men Metin är trött på jakten på snabba pengar. Han blir trots allt sugen på bokprojektet, men inser att det innebär att byta värld, och att bryta med sådant han är fäst vid.
Konflikten är klassisk: kompisar från förr mot något nytt och okänt. Filmen skildrar fint den varma kompistrio som Metin ingår i. Mer pliktskyldigt introducerar den ett typiskt broderstema, där Metin vill hindra sin lillebror från att gå samma väg som han.
Mest komik utvinns ur Metins möte med Stockholms kulturelit, anförd av Puma och Lena Endre i rollen som Lena, lärare på teaterhögskolan. Många scener är verkligen roliga, men viljan att locka till skratt leder också filmen in i ett par klyschor för mycket.
Den är på väg att ta fatt i mer djuplöpande trådar om klassresor och skaparprocesser, men släpper dem. Ändå är filmen klart njutbar, och skådespeleriet imponerar in till minsta biroll. Inte minst är Can Demirtas strålande i huvudrollen. Han hittar Metin på kornet, och det hade varit spännande att se vad han gjort av rollen om manus hade utmanat lite till.
Gå till toppen