Lomma

Lommabor älskar Lomma – men känner inte att de kan påverka så mycket

Lommaborna gillar verkligen sin kommun. Det är slutsatsen man kan dra av SCB:s senaste medborgarundersökning. Nöjdast är kvinnor mellan 25 och 34 år, som till exempel Emma Köster: "Men jag kan förstå om tonåringar inte tycker det är så roligt här", säger hon.

Bor du i Lomma kommun? Skulle du i sådant fall rekommendera en vän eller bekant att flytta dit?
Chansen att du svarar ja är hela 81 procent. Det visar Statistiska centralbyråns (SCB) senaste medborgarundersökning, som genomfördes i Lomma kommun i höstas.
Det sammanfattande indexet över hur nöjda invånarna är med sin kommun, landade på 79 av 100. Det är bra, med tanke på att värden på 75 och uppåt räknas som att kommuninvånarna är "mycket nöjda". Dessutom är Lommaborna generellt nöjdare än folk som bor på andra ställen: Bland de 136 kommuner som genomfört samma undersökning ligger nöjdhetsindexet i genomsnitt på 60.
Emma Köster kommer inte på särskilt mycket att klaga på i Lomma. Men visst, hon håller med om att det kanske inte är den mest spännande kommunen för tonåringar.Bild: Julius Viktorsson
Så är allt frid och fröjd? Tja, så värst mycket finns det inte att klaga på, enligt Emma Köster, 29 år. Hon är född och uppvuxen i Lomma, och bor i samhället med sin man och tre barn.
– Jag har alltid trivts jättebra här, men jag har också haft flyt och kunde köpa en lägenhet när jag var ung. Så då bodde jag här medan jag pluggade i Lund, säger hon.
Emma Köster tillhör den grupp personer som statistiskt sett trivs allra bäst i Lomma. Kvinnor ger bättre betyg till kommunen än vad män gör, och åldersgruppen som generellt trivs bäst är personer mellan 25 och 34 år.
– Det måste ju ha med barnen att göra. Här finns bra skolor, ett rikt föreningsliv, fin natur och framförallt så är det tryggt. När man är förälder så är tryggheten för ens barn det allra viktigaste, säger Emma Köster.
Den grupp människor som är minst nöjda med Lomma är personer mellan 18-24 år. Det förvånar inte Emma Köster.
– Många unga tycker ju att Lomma är dött, och det tyckte jag också när jag var tonåring. Det trygga blir tråkigt för dem. Och det är svårt att få bostad här, om du inte har lyckats spara ihop en hel del pengar eller har föräldrar som kan hjälpa dig. Så jag kan absolut förstå dem på det sättet, säger hon.
En märklig detalj i undersökningen är att trots att Lommas kommuninvånare är så nöjda med sin tillvaro, så känner de ganska lågt förtroende för politikerna, och upplever att de inte har inflytande över de politiska beslut som tas. Snittet över hur medborgarna bedömer möjligheterna till inflytande i kommunen ligger på 52 av 100. Gränsen för "nöjd" går vid 55.
– Konstigt. Jag upplever att det finns ett starkt engagemang bland folk här. Många är aktiva i föreningslivet och valdeltagandet är högt. Samtidigt tror jag också att många är upprörda över vissa saker, till exempel utbyggnaden av simhallen, som man har diskuterat hur länge som helst men aldrig kommit till skott med.
Läs mer:Nämnd i Lomma har funderat på ny bassäng i 18 år
Vad tycker du borde förbättras i kommunen?
– Bjärreds centrum hade behövt rustas upp, det är lite tråkigt nu. Och så bygga ut simhallen i Lomma då! säger Emma Köster och skrattar.
Fakta SCB:S medborgarundersökning:
Undersökningen genomfördes mellan den 5 september och den 8 november 2016. Ett urval på 1200 personer i åldrarna 18-84 år tillfrågades och 52 procent besvarade enkäten. Jämförelser med resultat för samtliga kommuner avser de 136 kommuner som var med i undersökningen våren eller hösten 2016.
Gå till toppen