Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bropendlarnas talesman funderar på att sluta pendla

Sedan fem år bor Ture Ertmann i Malmö. Sedan ett år är han talesman för alla som tågpendlar över Öresund. Nu funderar han allvarligt på att flytta hem till Danmark. "Id-kontrollerna ger för långa restider. Så lär det förbli länge än", säger han.

Sedan flera månader är det kris för Öresundsintegrationen. Gränskontroller, id-kontroller och långa restider har lett till att Skånetrafiken förlorat 17 procent av sina bropendlare. För bara ett år sedan trodde länstrafikbolaget på en femprocentig ökning.
"Svensk polis saknar resurser att utreda mord. Samtidigt står det ibland tjugo poliser på Hyllie för att kontrollera asylsökande som inte kommer. Då funderar man på om gränskontrollerna behövs", säger Ture Ertmann, pendlartalesman som nu funderar på att flytta hem till Danmark.Bild: Patrick Persson
Bakom de dalande siffrorna döljer sig inte bara att fler tar bil, buss eller motorcykel till jobbet på andra sidan Öresund. Många svenska pendlare har dessutom sagt upp sin anställning i Danmark. Och därutöver har en hel del danskar sålt sin bostad i Skåne för att flytta tillbaka över Öresund.
Läs också Ett år med id-kontroller har minskat både invandring och resande
Också Ture Ertmann funderar på att återvända till Danmark. Och han är inte vilken bropendlare som helst.
Under det senaste året har han för bropendlarnas räkning suttit i långa förhandlingar med Skånetrafiken, DSB och det danska transportministeriet i en strävan att göra tidtabellerna och id-kontrollerna så smidiga som möjligt för sundspendlarna.
– I ett år har jag varit involverad i att göra pendlingen bättre. Jag har suttit i otaliga möten. Det säger att de lyssnat på oss, att de tagit våra synpunkter på allvar. Men fortfarande tar resan för lång tid. Man är aldrig säker på att komma fram i tid. Och tågen är fullpackade trots att resenärerna blivit färre, säger han.
– Det har gått ett år. Man känner sig lätt uppgiven!
Ture Ertmann tonar ner de egna flyttplanerna. Han säger att det knappast kan vara en stor sensation att en dansk bropendlare funderar på att flytta hem.
Familjens flyttplaner beror på att hustrun snart är klar med sin sjuksköterskeexamen i Göteborg och på att dottern Victoria just har fyllt fyra år.
Ture Laceda Ertmann funderar på att flytta tillbaka till Danmark på grund av tågstrulet.Bild: Patrick Persson
Ture Ertmann betonar att det just nu finns minst fem skäl för honom och andra danskar att flytta från Skåne till Själland:
• Restiderna över Öresund är främsta skälet. Det tar 80 minuter för Ture Ertmann att resa från bostaden till jobbet i Ballerup med buss, Öresundståg och S-tog, och 20 minuter längre tid att åka hem på eftermiddagen med S-tog, metro, Öresundståg, pågatåg och lokalbuss.
• Den ökande kriminaliteten i Malmö är ytterligare ett skäl. "En man blev ihjälskjuten på en parkeringsplats rakt nedanför vår bostad. Samtidigt sköts en polisman ihjäl hemma i ett lugnt bostadsområde som Albertslund. Jag vet inte var det är värst, i Malmö eller Köpenhamn", säger Ture Ertmann.
Läs också Malmöpolisen förstärks efter mordvågen
• Bostadsbristen i Malmö är ännu ett argument för en flytt hem till Danmark. Det är svårt att byta till sig en större hyreslägenhet i Sverige. Och just nu är bostadsrätter hiskeligt dyra. "Det är inte längre så mycket dyrare att köpa lägenhet i Köpenhamn", säger Ture Ertmann.
• Den dåliga skolresultaten i Sverige oroar. "Vi förstår att det här i Malmö finns många omotiverade elever. Hur går det för vår dotter i en sådan miljö? Samtidigt finns det bra och dåliga skolor både i Malmö och Köpenhamn."
• Skatterna är ytterligare ett skäl. För en dansk bropendlare som bor i Skåne, men betalar inkomstskatt i Danmark, finns det inga skattevinster att hämta på att bo i Sverige.
– Till sommaren måste vi fatta ett beslut om var vi ska bo framöver. Tankarna flyger och far. Det är inte lätt att avgöra var det är bäst att bo, i Malmö, utanför Malmö, i Köpenhamn, utanför Köpenhamn?
– Vi uppskattar Malmö väldigt mycket. Det är en fin och vänlig stad. Vi har träffat många välkomnande människor. Vi har besökt nallekonserter i Malmö Live och varit på andra evenemang i Malmö arena. Det finns mycket vi gillar, säger Ture Ertmann.
När allt kommer omkring visar det sig att det är de långa och dryga restiderna från jobbet på eftermiddagarna som är huvudargument för att återvända till Danmark.
– Vi vaknar vanligtvis klockan sex på morgonen. Och jag kommer sällan hem före klockan halv sju. Det blir en timme på morgonen och en timme på kvällen med min dotter. Det skulle en flytt över Öresund kunna ändra på, säger Ture Ertmann.
Gå till toppen