Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Hedenmo om Reinfeldt: "Inte bra för SVT"

Var är de kritiska frågorna i Fredrik Reinfeldts intervjuprogram "Toppmötet", frågar sig SVT-programledaren Anna Hedenmo. – Det här är inte bra för SVT, säger hon.

Anna Hedenmo. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
"Vill han inte? Törs han inte?"
Så skrev Agendas programledare Anna Hedenmo i ett Facebookinlägg efter det senaste avsnittet av "Toppmötet", enligt Expressen.
– Jag är inte emot att programmet görs, utan hur det görs. Som erfaren intervjuare, och eftersom jag är van att intervjua just makthavare, är det frustrerande att uppleva hur många frågor som inte ställs, säger Anna Hedenmo till TT.
I "Toppmötet" intervjuar den före detta svenska statsministern Reinfeldt (M) kända internationella makthavare. I det första avsnittet träffade han USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice, och senast Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair. Men de kritiska frågorna uteblev, anser Hedenmo.
– Det är enormt frustrerande, tycker jag som tittare, att se att man missar möjlighet efter möjlighet när man nu har dessa fantastiska, intressanta gäster, säger hon.
Anna Hedenmo saknade särskilt frågor om kriget i Irak.
– Det är ju vår tids stora fråga. Det var väldigt ifrågasatt när det fördes, och framför allt är ju kritiken enorm mot det här kriget i dag. Det beskrivs av nästan alla som ett enormt misstag.
– Condoleezza Rice och Tony Blair är otroligt viktiga för historien när det gäller Irakkriget. De hade nyckelpositioner. Här finns de, en timme i Sveriges Television. Och just där och då vill jag ha kritiska frågor. Jag sitter ju och hoppar i stolen.
Idén bakom "Toppmötet" är intressant, säger Anna Hedenmo och tillägger att det kanske hade varit svårt att få tillgång till den typen av makthavare utan Fredrik Reinfeldt. Därför tycker hon att SVT missar en gyllene möjlighet.
– Han (Reinfeldt) hade inte alls behövt bli aggressiv, det hade inte behövt bli dålig stämning. Jag gissar att de här personerna blev förvånade över att det inte ställdes några kritiska frågor.
SVT:s programbeställare Helena Olsson anser dock att Fredrik Reinfeldt inte har ett journalistiskt uppdrag i "Toppmötet", utan att han medverkar som sig själv, som före detta statsminister. Det ger samtalen andra kvaliteter än om intervjuerna hade gjorts av en journalist.
– Det här har blivit ett politiskt samtal av en annan karaktär, som ger värden som inte uppstår i ett samtal mellan en ansvarsutkrävande journalist och en som är granskad, säger Helena Olsson till TT.
Hon påpekar att journalister varit knutna till produktionen av programmet, för att säkra uppgifter och göra reportagen som syftar till att komplettera bilden av det som sägs i samtalen.
– Men SVT har inte försökt att göra en fullfjädrad journalist av Reinfeldt, säger Helena Olsson.
– Han gör intervjun utifrån den han är.
Just det är problemet, enligt Anna Hedenmo.
– Därför kanske han hade behövt mycket mer stöd och coachning från SVT, där ju kompetensen finns, säger Anna Hedenmo.
– Hur inställsamt kan vi acceptera att ett sådant här program blir?

Fakta: Hedenmo, Reinfeldt och "Toppmötet"

• Anna Hedenmo, 55 år: Programledare för Agenda och "Min sanning" i Sveriges Television. Har tidigare bland annat varit nyhetsankare för Aktuellt och Rapport och programledare i Sveriges Radio.
• Fredrik Reinfeldt, 51 år: Före detta partiledare för Moderaterna och Sveriges statsminister 2006–2014. Aktuell som intervjuare i SVT:s "Toppmötet", där han intervjuar kända internationella makthavare.
• "Toppmötet": Program i SVT. Tre avsnitt har sänts, där Reinfeldt träffat USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice, Danmarks före detta statsminister Anders Fogh Rasmussen samt Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair.
Gå till toppen