Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon kräver mer pengar till kultur och fritid i Lund

Hotade bibliotek och brist på vettiga kulturlokaler och idrottshallar. Kulturaktörer som kräver vitalare kulturliv och idrottsföreningar som vill bli sedda. Det är några av förutsättningarna för kommunalråd Elin Gustafsson (S) som vid årsskiftet tar över ordförandeskapet i kultur- och fritidsnämnden.

Elin Gustafsson (S) kommunalråd och ny ordförande i kultur och fritidsnämnden.Bild: Sandra Henningsson
När 27-åriga Elin Gustafsson flyttade in i rummet högst upp i Rådhuset, som tillhört liberalernas "Grand Old Lady" Tove Klette, lät hon möblerna och kristallkronan vara kvar men bytte ut alla tavlor. Väggarna pryds nu av konstverk från Lunds konstsamling av den politiskt medvetne målaren Albin Amelin, som ofta målade motiv relaterade till arbetarrörelsen.
Avståndet mellan arbetarklassen och en akademisk tillvaro i Lund kan vara stort och för Elin Gustafsson, som trivdes med jobbet som kock i Alvesta och vars pappa var lastbilschaufför och mamma barnskötare, var det aldrig självklart att ta dubbla kandidatexamina i genusvetenskap och statskunskap vid Lunds universitet.
- Men jag ville få utlopp för mitt stora intresse för politik och samhälle. Vad kunde jag göra av det? Jag läste på hotell- och restaurangprogrammet och tog dubbla kurser för att få högskolebehörighet, berättar Elin Gustafsson.
2017 är det hon som håller i ordförandeklubban under kultur- och fritidsnämndens timslånga möten. Budgeten spänner över 330 miljoner kronor och för pengarna ska hon och övriga politiker i nämnden se till att Lundaborna får ett rikt och varierat kultur-, fritids- och idrottsliv.
Det är en grannlaga uppgift och det mullrar i många led: Paraplyorganisationen för idrottsföreningarna i Lund, PIL, klagar på osynliga politiker och kräver en delad nämnd. Tretton olika aktörer inom kulturområdet framförde i höstas krav på ett vitalare kulturliv.
Därtill sparkrav som kan medföra att friluftsbad och stadsdelsbibliotek läggs ned och minskad budget för Kulturskolan.
Och som om detta inte vore tillräckligt pågår en ständig diskussion om brist på vettiga lokaler för verksamheterna.
När ska Teater Sagohuset, Stenkrossen och föreningar inom idrottsrörelsen som Lugi Gymnastik få permanenta och ändamålsenliga lokaler och hallar? Vad ska hända med Stadshallen, Folkparksbyggnaden och stadsdelsbiblioteken som det på Väster?
Elin Gustafsson konstaterar att kommunen har misslyckats med uppgiften att rusta upp och bygga nya hallar och lokaler.
– Det är ju tydligt. Och samtidigt växer Lund, på Brunnshög, i Öresundsvägsområdet och på Råbylund. Men nu är vi i ett läge där många bitar håller på att falla på plats. Det är ett stort generellt lokalpussel som ska läggas och som även inkluderar de östra kommundelarna. För självklart behöver vi fler lokaler och hallar. Och de vi har måste vi använda på ett smartare sätt så att de används maximalt, det gäller även för de som byggs. Det råder ingen tvekan om att vi har stora investeringar framför oss.
Stadshallen har en "enorm potiential" som kulturhus menar Elin Gustafsson, liksom Folkparksbyggnaden i vilken hon på sikt vill se bibliotek Väster. Vart verksamheten på Stenkrossen ska ta vägen när kontraktet löper ut vet hon inte.
– Men Stenkrossens koncept är viktigt och den tanken måste vi tillvarata.
Elin Gustafsson betonar att hon tar över ansvaret från en partikollega och att hon inte kommer att styra verksamheten i en ny riktning. Men redan nu slår hon fast, i likhet med föregångaren Joakim Friberg, att pengarna tryter och att mer måste till. I dagarna begärde hon och partikollegorna tillsammans med Miljöpartiet fyra miljoner kronor från kommunstyrelsens post för reserverade medel.
Elin Gustafsson menar att kommunfullmäktige har gett nämnden många riktade "pekpinnar" eller nya arbetsuppgifter samtidigt som de ekonomiska ramarna har minskat.
- Vi har nått en gräns trots att nämnden gick med plus förra året. Vi hade blocköverskridande diskussioner om detta men vi fick inget stöd av alliansen. Nu för vi själva fram kravet tillsammans med Miljöpartiet.
Vad ska pengarna användas till?
– Jag vill inte peka ut något särskilt område. Men pengarna behövs. Kultur- och fritidsnämnden har dragits med nedskärningar under många år.
Vilken är din vision för Lund som idrottstad?
– Lund är redan i dag en stark idrottstad med ett rikt föreningsliv. Handbollen lyfts ofta fram men här finns också en fantastisk bredd. Det vill jag bygga vidare på. Att ge förutsättningar för ännu mer samarbete mellan de olika föreningarna.
Vilken är din vision för Lund som kulturstad?
– Att den ska vara tillgänglig för ännu fler. Lund ska ha en kultur som utmanar gränser och den ska vara närvarande, inte bara i lokaler utan även i det offentliga rummet. Vår tidigare kulturchef Chris Schenlaer var bra på att utmana och bredda perspektivet på vad kultur är.
Hur långt fram ligger kultur- och fritidsnämnden i frågor som gäller jämställdhet, jämlikhet och genusfrågor?
– Nämnden är ett inspirerande exempel på hur man kan jobba mer normkritiskt. Chris Schenlaer gjorde ett bra jobb när det gäller frågan hur fler kan ta del av kultur och i det nya systemet för föreningsbidrag ingår ett värdegrundsarbete utifrån vilket det tilldelas bidrag. Lunds föreningar har visat på ett otroligt engagemang när det gäller integrationsprojekt för nyanlända.
Så du är nöjd?
– Nej, men jag är glad över det som görs. Det finns en god grogrund att jobba utifrån. För oss politiker handlar det om att se till att det finns goda förutsättningar. Ett klassiskt exempel är flickor som hoppar av sina fritidsintressen. Att påskynda arbetet med Bollhuset så att Lugi gymnastik, som är kvinnligt dominerat, kan få vettiga lokaler är på så vis viktigt ur ett genusperspektiv.
Vad hoppas du av den nya kulturchefen Annika Eklund som ju tillträder ungefär samtidigt som du?
- Att hon tar sig an uppgiften med kraft och energi. Detta ska bli jätteroligt! Nu är vi två nya som ska leda det hela.
Nästa år ska en konsultrapport om hur Konsthallen kan utvecklas som mötesplats diskuteras i nämnden. Bland annat föreslås att lokalen kan hyras ut till barnkalas och nattklubb.
– Rapporten pekar på hur Konsthallen ännu mer kan bidra till ett brett kulturliv i Lund, bland annat som mötesplats. Jag ser inte barnkalas som ett exempel på det. Men jag vill invänta den nya kulturchefen innan jag uttalar mig mer.
Vad tycker du om Lunds konsthall?
– Den är en viktig del av Lunds kulturliv och jag går dit så ofta jag kan.
Elin Gustafsson säger nej till inträdesavgift till Konsthallen och nej till kulturcheck som hon befarar skulle urholka Kulturskolan som varit "hårt ekonomiskt ansatt" under många år.
Hon konstaterar att året som gått har varit turbulent inom fritidssektorn sedan skolan fick överta ansvaret för den öppna fritidsverksamheten.
– Det är för tidigt att säga något om utfallet. Men omorganisationen ger oss en möjlighet att arbeta på ett nytt sätt, vuxna kan röra sig mer på stan där de unga är.
Stadsdelsbiblioteken hotas när kultur- och fritidsnämnden måste spara. Vad tänker du om det?
– Jag tycker att vi ska ha kvar de lokala biblioteken och det är en anledning till att nämnden behöver mer pengar.
Vad tänker du om ett bibliotek på ett köpcentrum i nordvästra Lund?
– Vi måste se över strukturen i sin helhet. Det är viktigt att våga tänka nytt så att fler läser böcker. Meröppet, bokpåsar, pop-up-bibliotek är andra exempel på hur man kan bredda uppdraget.
Hur ser din egen kulturkonsumtion ut?
- Jag lyssnar på Bruce Springsteen och Laleh. Jag är mitt uppe i JK Rowlings spin-off bok om Harry Potter. Och så läser jag en bok om Vasadöttrarna. Jag har testat en massa olika sporter, numera blir det mest joggingturer och promenader.
Gå till toppen