Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Lång dags färd mot vatten för Eslövsborna

Eslövsborna är långsamt på väg att få tillbaka sitt vatten, men trycket i ledningarna är dåligt och vattnet kommer att behöva kokas hela helgen ut. Ett dramatiskt dygn, där först 14 000 hushåll blev strömlösa och sedan 15 000 utan vatten, är över.

Lars Alm, enhetschef på VA Syd, jobbar med att tömma källaren vid Lapplandsgatan på vatten.Bild: Hussein El-Alawi
– Det går enligt planerna. Nu så är det en pump som snurrar i stationen. Det betyder att vi kör ut vatten nu. Men nätet ska fyllas ut innan alla ändar har vatten. De som är närmast har fått vatten men det tar lite tid innan det når ytterområdena, säger Lars Alm, enhetschef på VA Syd:s tryckstegringsstationen i Eslöv vid halv åtta-tiden på kvällen.
En timme tidigare konstaterade han försiktigt:
– Innan vi har ström på allt och vi ser att det fungerar vill jag egentligen inte säga något. Men nu är det bara de sista skruvarna och propparna som ska på plats. Så jag hoppas och tror att det kommer igång inom en timme, säger han.
En stort strömavbrott vid halv tre natten till fredagen orsakade en kraftig översvämning i VA Syds anläggning som förser Eslövsborna med dricksvatten. Ett läckage i anläggningens källare gjorde att vattnet nådde upp över elskåpen och stationen slutade att fungera. VA Syds personal har kämpat sedan klockan tre i morse med att få igång reservkraft. Men fukt i elektroniken har gjort att det dragit ut på tiden.
Vid halv två på fredagen hade VA Syd pumpat ut allt vatten från källaren på Lapplandsgatan i Eslöv. Ett arbete som försvårades av kylan. Vid samma tidpunkt tog det vatten som fanns lagrat i stadens vattentorn slut och det blev definitivt stopp i kranarna för över 10 000 hushåll.
Nödvattentankar kommer att placeras på de här platserna från klockan 19 ikväll, enligt VA Syd som dock uppmanar "till mycket sparsam användning av nödvattnet i nuläget".
Äldreboenden och andra känsliga verksamheter kommer att prioriteras. Eslövs kommun har under dagen valt ut sex sådana platser som ska prioriteras. Det kommer att finnas personal i närheten av alla vattentankar, enligt Magnus Ek, tillförordnad chef för dricksvattenavdelningen på Va Syd. Enligt honom är detta den största krisen för VA Syd på många år.
– Många är lediga nu och det blir så klart kännbart för många av våra kunder, men vi jobbar allt vad vi kan för att lösa detta, säger han.
Under eftermiddagen genomfördes misslyckade försök att starta upp stationen igen.
– Det är inte så lätt för det är stora pumpar som är svåra att starta, sa Lars Alm, enhetschef på VA Syd.
Klockan 16 stod det klart att försöket misslyckats. Lars Alm förklarar varför:
– Vi håller på fortfarande. Vi har problem med fukt i elektroniken. Det är lite rörigt som du förstår.
Använder ni inte dieselgeneratorer?
– Vi har kört hit sådana men det är inte bara att koppla in rakt upp och ner.
VA-anläggningen är under ombyggnad. Elskåpen ska lyftas från källaren till marknivå. Det borgar för att det här inte kommer att hända igen, enligt Lars Alm.
När vattnet väl kommer tillbaka dröjer det några dagar innan VA Syd återfår full pumpkapacitet. Eslövsborna uppmanas därför att använda vatten sparsamt, och dessutom koka vattnet innan förtäring de närmsta dagarna:
"Vi rekommenderar dig att koka det vatten du ska förtära då vi inte kan garantera tjänligt dricksvatten på grund av att ledningsnätet har varit utan vatten /.../ Så snart vi fått klartecken att dricksvattnet inte behöver kokas kommer vi att gå ut med information om detta".
Bild: Hussein El-Alawi
Det var vid elva-tiden på fredagsförmiddagen som VA Syd uppmanade alla boende i centrala Eslöv, Väggarp, Örtofta och Kungshult att inte använda dricksvattnet, eftersom det förväntades försvinna inom kort.
Karlsrobadet, som öppnade klockan 11 på fredagen, stängde igen strax efter klockan 12. Samtliga gäster fick lämna badet.
Bild: Hussein El-Alawi
Bild: Hussein El-Alawi
Bild: Hussein El-Alawi
Läs mer: Strömmen är tillbaka i Eslöv
Gå till toppen