Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hopplöshet och svart humor i sista gästserien

Med ”Psyket” vill Siri Lo Lidbeck väcka uppmärksamhet kring psykisk ohälsa. Serien avslutar gästspelet från serieeleverna på Kvarnby Folkhögskola.

Sjunde avsnittet av serien "Psyket", av Siri Lo Lidbeck. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag. (Klicka på bilden för att se hela).
Sjätte avsnittet av serien "Psyket", av Siri Lo Lidbeck. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag. (Klicka på bilden för att se hela).
Femte avsnittet av serien "Psyket", av Siri Lo Lidbeck. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag. (Klicka på bilden för att se hela).
Fjärde avsnittet av serien "Psyket", av Siri Lo Lidbeck. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag. (Klicka på bilden för att se hela).
Tredje avsnittet av serien "Psyket", av Siri Lo Lidbeck. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag. (Klicka på bilden för att se hela).
Andra avsnittet av serien "Psyket", av Siri Lo Lidbeck. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag. (Klicka på bilden för att se hela).
Första avsnittet av serien "Psyket", av Siri Lo Lidbeck. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag. (Klicka på bilden för att se hela).

Hopplöshet och svart humor i sista gästserien

Serieskoleleven Siri Lo Lidbeck gör ingen hemlighet av att hon själv har haft mycket kontakt med vården. Just nu håller hon på med en serieroman om att leva med anorexia.
Men även om det råder hopplöshet och förtvivlan i strippserien ”Psyket” så finns det också en befriande dos svart humor som gör det lättare att svälja den beska medicinen. Stilen är medvetet krafsig och brutal, i samklang med ämnet.
– Det finns många frågor jag vill lyfta om den psykiatriska vården och strippformen är ett tacksamt format eftersom det är så lättillgängligt. Och det är viktigt med ett element av humor så att man kan ta till sig ett så tungt ämne.
En del av händelserna i ”Psyket” är självupplevda.
– Men det är också historier som jag hört från vänner och bekanta. Många fler än man tror har haft erfarenhet av psykisk ohälsa.
Siri Lo Lidbeck är från Lund och har utbildat sig till konstnär i fotografi på Valand i Göteborg. Där ägnade hon sig mycket åt performance med feministisk vinkel och med fokus på kroppen.
– Jag har alltid ritat mycket, men när jag blev vuxen tog foto och film över. Sedan ett par år har jag hittat tillbaka till tecknandet, och serier är något nytt för mig. Men jag känner att jag har något att berätta.
Vad är skillnaden mellan Valand och Serieskolan?
– Det är mer lekfullt här på Serieskolan, man har tillåtelse att experimentera. Rent kreativt är det mer förlösande. Man blir nog lite hämmad på en skola som Valand, där det finns vissa ideal att leva upp till.
Hon tycker att det är enklare att teckna än att fotografera.
– Det lättare eftersom jag inte känner samma prestationskrav, jag har ett mer avslappnat förhållande till teckningen. Att rita är mer intuitivt, det finns större möjligheter att skapa en bild helt från grunden. Visst kan man det med foto också – åtminstone i teorin – men i tecknandet är det bara fantasin som kan begränsa en.
Siri Lo Lidbeck tillhör en liten våg av svenska serietecknare just nu som ritar med blyerts, som är lättare att trycka idag då man enkelt kan dra upp kontrasterna i datorn. Som förebilder nämner hon bland annat Klara Wiksten och Hilding Sandgren – båda feministiska serietecknare som främst ritar i blyerts.
Vad vill du att läsarna ska känna när de läser ”Psyket”?
– Jag vill att de ska ta till sig ämnet och få upp ögonen. Även om situationerna är tillspetsade så är de inte så långt från verkligheten.
Siri Lo Lidbeck.

Gästserien

Eleverna på Serieskolan på Kvarnby folkhögskola i Malmö får varje år en chans att publiceras i Sydsvenskan. En jury på tidningen väljer ut tre bidrag. I årets jury ingick Sydsvenskans Martin Andersson, Annika Harlegård, Mattias Oscarsson och Jenny Rydqvist. Serierna publiceras på sydsvenskan.se.
Siri Lo Lidbecks "Psyket" är den tredje gästserien, efter Johanna Larsson Pinedos "Den ofrivilliga läraren" och Ellinor Richeys ”Näpet vemod”.
Läs också Ofrivillig lärare först ut bland årets gästserier
Läs också Manga i 1800-talskostym i den andra gästserien
Gå till toppen