Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

10 tips för bättre privatekonomi

För att skaffa sig en sund ekonomi krävs det framför allt två saker, enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.– Jag brukar säga att det är 20 procent planering och 80 procent disciplin. Här är hans checklista – 10 tips som på sikt ger mer pengar över.

Bild: Fredrik Sandberg/TT
1. Säkra upp dina inkomster
Som löntagare – gå med i a-kassan och skaffa en inkomstförsäkring.
2. Känslighetsanalysera stora utgifter
Ringa in dina stora utgifter. Vilka av dem är mest känsliga för förändringar? Ta reda på vad som händer med din hushållsekonomi om exempelvis räntan går upp.
3. Buffertsparande
Alltifrån triviala överraskningar som en trasig tvättmaskin till skilsmässa eller långvarig sjukdom kräver en buffert. En bra utgångspunkt, oberoende av vilken familjetyp du tillhör, är två månadslöner efter skatt.
4. Spara framför allt
Oavsett inkomst, sätt sparandet främst – efter hyra och räkningar. Anpassa sedan konsumtionsbeteendet därefter.
5. Ta till enkla hjälpmedel
Använd dig av appar som håller koll på utgifter.
6. Se över dina försäkringar
En genomgång av försäkringsläget är en god idé. Jämför priser, se till att försäkringar som rör hem, hus, bil, olycks- och dödsfall är uppdaterade. Ibland kan det löna sig att byta bolag.
7. Spara halva löneförhöjningen
Öka ditt sparande med hälften av nästa löneförhöjning. Då märker du inte av någon skillnad, men pengarna växer.
8. Låna aldrig till konsumtion
Snabblån och privatlån med ofördelaktiga villkor är vanliga lösningar för att ha råd med konsumtion. Men konsumtion är motsatsen till investering. En tumregel är att inte låna till konsumtionsvaror och -tjänster.
9. Sätt upp nya mål
Nya mål blir nya vägar till sparande. Planera för vad du vill kunna göra i år. Likadant i framtiden, om fem år, om tio år. Vilka utgifter kan du kapa för att förverkliga din dröm?
10. Sälj saker som du inte använder
Vittja din garderob, gör avkall på möbler, tv-spel, teknikprylar och liknande. Det kan rädda en situation och i bästa fall omsätta pengar snabbt, på ett par dagar.
Gå till toppen