Svedala

Efter radhusbranden: ”Man har inget val. Man måste vidare”

Lågorna tog hennes hem, men inte hennes livslust eller starka vilja. Fem månader efter radhusbranden i Svedala kämpar Ingrid Pedersen, 78 år, för att komma vidare. "Mitt liv försvann i lågorna, men jag bygger ett nytt".

"Det är fortfarande overkligt på något sätt", säger Ingrid Pedersen om natten när hennes hem brann ner.Bild: Micaela Landelius
Av det som var Ingrid Pedersens liv i 30 år finns inget kvar. Allt försvann i branden som härjade i radhuslängan på Klockarevägen i augusti. De få ägodelar och minnessaker som kunde räddas från elden var vatten- och rökskadade.
– Det är fortfarande overkligt på något sätt. Det var saker som jag skaffat för livet. Bit för bit som jag ville ha det, säger Ingrid Pedersen.
Hösten har handlat mycket om det som hände efter branden. Hon berättar i minnesbilder. Om ryktena att råttor invaderat köket, om frosten och vätan som letade sig in genom hålet där taket säckat ihop.
"Det var saker som jag skaffat för livet. Bit för bit som jag ville ha det", säger Ingrid Pedersen. Bilderna på det gamla hemmet är en kär ägodel.Bild: Micaela Landelius
Och om regnet som föll samma morgon som arbetarna tömde garderoberna i hennes gamla sovrum, som gjorde alla kläder till tunga oformliga bylten som ett efter ett bars ut och förpassades till den växande skräphögen.
Läs mer:Hennes liv försvann i lågorna
– De hävde ut allt jag ägde i fyra containrar. Jag orkade bara stanna en stund, jag orkade inte se när det slängdes, säger Ingrid Pedersen.
Ett annat sårigt minne är den stora folkmassan som samlades under brandnatten för att se radhusen försvinna i lågorna. Själv berättar Ingrid Pedersen hur hon satt utanför på sin rullator hela natten, och trodde att hennes hem skulle räddas.
Ända fram till ögonblicket när elden bröt igenom taket.
– Vad är det man tittar på? Hur tänker en person som står och stirrar på andras elände? Det har jag alltid lärt mina barn. Kan ni inte hjälpa, bara gå därifrån. Det gör fortfarande ont att tänka på.
Veckorna innan jul jämnades den eldhärjade längan slutligen med marken. Nu är allt utom förråden borta. I måndags var Ingrid Pedersen och tittade på ritningarna för det nya huset som Länsförsäkringar tagit fram.
Länsförsäkringar har tagit fram ritningar över hur Ingrid Pedersens nya radhus ska se ut. Förhoppningen är att det ska stå klart under 2017.Bild: Micaela Landelius
– Det känns bättre än när ruinerna stod där. Det är ett steg på vägen, men samtidigt mycket ändringar. Jag vill ju ha det som det var. Jag vet ju var precis var alla mina saker ska stå.
När fingrarna löper över skissen är det inte det nya huset hon ser – i minnet framstår alla detaljer i hennes gamla hem lika klart som om de fortfarande var på plats. Där stod tv:n, där stod sängen, där... men inte mer.
Det är andra gången Ingrid Pedersen förlorar allt. Skärtorsdagen den 15 april 1965 brann gården i Komstad på Österlen ner till grunden.
På frågan hur man hittar styrkan att börja om, inte en gång utan en andra, kommer svaret kort och snabbt.
– Man har inget val. Man måste vidare, säger hon.
Läs mer:Radhusbranden har satt djupa spår i Svedala
Ingrid Pedersen är också oroad över säkerheten i det nya huset. Trots dubbla gipsväggar som ska stå emot en brand i sextio minuter ligger minnet av brandnatten nära till hands.
– Det har brunnit så mycket på olika håll i landet i höst. Jag känner med dem som drabbats och det minner om allt som gått förlorat. Huvudsaken är ju att folk kommer ut, men det finns saker som inte går att ersätta.
Läs mer:Boende hårt drabbade av branden i Svedala
Men hösten har inte bara handlat om branden. Med försäkringspengarna har hon köpt en del nya möbler. De senaste månaderna har också kantats av resor, fina vänner och mycket kärlek från den stora familjen.
– Och det finns stöd i Svedala. Det är många som kommit fram och frågat hur det är. Någon har skänkt saker.
Hon tror att det nya radhuset kommer att stå klart någon gång under 2017.
– Jag kommer aldrig att ha ork att skaffa det hem jag hade, men jag vill stanna i Svedala just nu. Framtiden ligger lite öppen.
Fler nyheter från Svedala hittar du på Här i Svedala.
Läs alla artiklar om: Radhusbranden i Svedala
Gå till toppen