Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lund – för tillfället Sveriges tredje vackraste stad utanför Stockholm

Gatuhus bland kullerstenar, växthuset i ett blommande Botan, anrika universitetshus och kanske Lunna pågar. Listan över saker som gör Lund vackert kan göras lång och staden är för stunden topp tre i en lista över vackra svenska städer.

Vackert i Lund.Bild: Sydsvenskan
Det är nätverket Arkitekturupproret som har startat en omröstning på Facebook för att kora landets vackraste stad utanför Stockholm. I skrivande stund (söndag kväll 8 januari) ser pallplatserna ut som följer:
1. Visby
2. Karlskrona
3. Lund
Trots avsaknaden av vatten, som de två andra toppkonkurrenterna i allra högsta grad kan stoltsera med i sina stadsbilder, är andraplatsen inom räckhåll för den skånska universitetspärlan. Lund ligger med sina 105 röster bara 19 röster efter Karlskrona (som har 124).
Upp till den gotländska ettan är avståndet dock längre (Visby har 320 röster).
Andra skånska inslag på den övre delen av listan består bland annat av Ystad, som ligger fyra, Helsingborg på plats 15 och Malmö på plats 17.
Noterbart är att Stockholm, trots att huvudstaden uttryckligen inte får vara med i omröstningen, ligger på en femteplats.
Enligt Arkitekturupproret kommer Stockholmsrösterna att tillfalla Hässleholm, eftersom de inte tror att just den staden kommer att få in så många röster av egen kraft.
• Uppdatering tisdag 10 januari: Omröstningen pågår fram till i sommar. Vinnaren kommer att prisas under Almedalens arkitekturvecka. De städer som hamnar topp fem kommer även att få en utmärkelse.
Lund har tagit sig förbi Karlskrona i omröstningen och ligger nu på en andraplats, fortfarande en bra bit efter Visby.

Fakta Arkitekturupproret:

Enligt egna sajten arkitekturupproret.se så är syftet med nätverket bland annat att ”verka för vackrare nybyggnation i Sverige och samtidigt värna om vårt kulturarv.”
Arkitekturupproret startade som en grupp på Facebook 2014. Idag finns flera lokala grupper och totalt har nätverket enligt egen utsago runt 15 000 medlemmar.
Vad tycker du är vackert med Lund? Lämna en kommentar i fältet nedan!
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen