Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Efter mordvågen: Malmöpolisen tvingas dra in knarkspanare från gatan

Polisledningen i Malmö har beordrat in sina mest erfarna knarkspanare från gatan till polishuset för att utreda brott. Det ger ökat svängrum för langare och revolvermän på stan, hävdar kritiska poliser. ”Det är ingen optimal situation” medger polismästare Stefan Sintéus.

Polismästare Stefan SintéusBild: Drago Prvulovic
Mordvågen i Malmö har tvingat polisledningen att fatta ett drastiskt beslut: De mest erfarna spanarna i stadens tre "fokusgrupper" (tidigare gatulangningsgrupper) ska nu ägna mindre tid åt att jaga langare och illegala vapen – och mer åt att sitta inne på polishuset och utreda ärenden.
– Det är helt vansinnigt. Polisledningen säger att vi ska öka närvaron i brottsutsatta områden och jaga kriminella. Och så drar man i praktiken in de enda som är riktigt effektiva när det gäller att jaga upp buset, säger en erfaren Malmöpolis.
– Visst, det kommer att se bra ut i statistiken för nu kommer ju antalet ärenden att minska när vi griper färre. Men det blir ju fritt fram för de kriminella på stan.
Polisen larmades vid 20.44 till en skjutning i ett grönområde vid Docentgatan i Malmö.Bild: Patrick Persson
I grunden är det mordvågen som tvingat polisledningen i Malmö till det svåra beslutet. I fjor inträffade elva mord i staden. Och det nya året inleddes med att en ung man sköts ihjäl på Docentgatan på Hermodsdal.
Läs också Misstänkt i mordet på Hermodsdal släppt på fri fot – kommer troligen avföras från utredningen
Efter det senaste mordet får Malmöpolisen från måndag förstärkning med en handfull utredare från bland annat Jönköping och från NOA (Nationella operativa avdelningen). Enligt Stefan Sintéus jobbar då runt 70 poliser med de tolv morden plus ett stort antal mordförsök. 40 poliser är ordinarie på Malmös avdelning mot "grövre våld", resten förstärkning. Vissa utredare är helt fokuserade på ett visst mord. Andra, exempelvis analytiker, supportar flera förundersökningar samtidigt.
Sintéus tycker att antalet utredare är för litet.
– Det hade inte gjort ont om vi hade varit fler med den kompetensen, säger han.
Men för att överhuvudtaget få ihop så många mordutredare har polisledningen tvingats flytta över poliser som normalt utreder de narkotika- och vapenbrott som fokusgrupperna fångar upp på gatan.
– Det är sådant tryck på mord och mordförsök att vi måste prioritera det, säger Stefan Sintéus.
Nästa steg i rockaden blir alltså att polisledningen nu måste beordra poliserna i fokusgrupperna att utreda "sina egna" ärenden.
I Jesusparken vid Ystadgatan pågår knarklangning. Kritiska poliser befarar att langarna nu får friare händer.Bild: Patrick Persson
Stefan Sintéus förklarar:
– Säg att en fokusgrupp spanar på individen X. Så griper man honom med narktika eller ett vapen. I ”läge lugnt” hade man avrapporterat ärendet till en utredare som skött utredningen och sen och skickat ärendet till åklagare. I dag får fokusgruppen själva följa ärendet.
Stefan Sintéus medger att beslutet är en nödlösning.
– Det är inte optimalt. Visst tar man bort en polis från gatan.
Men att det skulle bli fritt fram för knarklangare och gängkriminella att bära vapen på Malmös gator och torg förnekar han bestämt.
Enligt Sintéus är den nya ordningen nödvändig i dagsläget. Om inte fokusgrupperna själva utreder sina knark- och vapenbeslag skulle man riskera att ärendena staplades på hög – och att gärningsmännen gick fria.
– Det här är ett sätt att se till att individerna snabbt blir lagförda, säger Stefan Sintéus.
Gå till toppen