Huvudledare

Ledare: Raketförbud är inte en enkel lösning. Det är istället för en lösning.

Vad är en nyårsafton utan fyrverkerier?Bild: Johan Nilsson / TT
Efter nyårshelgens "fyrverkerikaos" runt om i landet överväger nu branschen att sluta sälja klassiska raketer på pinne.
På grund av oförmåga – eller möjligen ovilja – att ingripa mot dem som bryter mot lagen ska nu någras brott gå ut över alla. Även de gissningsvis 98 procent av nyårsfirarna som sköter sig.
Kanske är det enklare att backa undan än att konfrontera orosmakarna? Kanske behöver en underbemannad och med ärenden överbelastad poliskår slippa alla de larm som fyrverkerianarkin för med sig?
I Landskrona överväger den styrande treklövern (M, L och MP) att stoppa all fyrverkeriförsäljning i kommunen. Liknande diskussioner lär föras framöver i många kommuner. Och på riksplanet.
Farorna med raketer ska inte negligeras. En tolvårig pojke i Klippan skadade ena handen svårt när han försökte skicka iväg en kvarglömd fyrverkeripjäs som han och hans kompisar hittat.
"Vi har sett att dessa raketer kan orsaka stora skador och när de slutade säljas i Norge minskade skadorna drastiskt", säger Erik Nilsson, ordförande för Sveriges fyrverkeribranschförbund.
Men för att vara ärlig: att förbudet aktualiserats nu beror inte på att människor skadar sig själva i olyckor, utan på att raketer medvetet används för att skada och terrorisera både människor och djur.
Av en vida spridd inspelning från Möllevångstorget i Malmö framgår också tydligt att det inte bara är klassiska raketer som kan användas som vapen mot andra, utan även de "bombtårtor" som branschen tydligen vill ha kvar.
Från otaliga platser rapporteras hur ungdomsgäng angripit polis, brandkår och ambulanspersonal med raketer.
Veckan före jul beslöt stadsbiblioteket i Ängelholm att stänga två timmar tidigare på kvällarna fram till den 9 januari på grund av ett bråkigt ungdomsgäng som bland annat kastat smällare.
I Gävle kastade maskerade ungdomar smällare i en barnvagn där en bebis låg och sov.
Smällare är för övrigt förbjudna i hela landet sedan 2002, värt att påminna om när förbud mot raketer nu diskuteras.
I Malmö råder enligt den lokala ordningsstadgan förbud mot att använda fyrverkerier – "pyrotekniska varor" – på offentlig plats utan polistillstånd, undantaget nyårsafton klockan 18–02. Liknande förbud finns i de flesta kommuner.
Det är i hela landet förbjudet att sälja fyrverkerier till personer under 18 år och det är förbjudet att "langa" raketer till någon under 18.
Det är med andra ord si och så med efterlevnaden av de regler som redan finns. Kommer strängare regler att följas av andra än de redan skötsamma?
De individer och gäng som nu hänsynslöst riktar raketer mot andra nyårsfirare, som beskjuter poliser, brandmän och ambulanspersonal, de som smäller av raketer i skolor och i andra byggnader, kommer – för att uttrycka det rakt på sak – inte att sluta jävlas för att raketer bannlyses.
Ett förbud löser i bästa fall problemet med raketer. Men det löser inte problemen.
Gå till toppen