Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ridklubbar oroliga över storsatsning på ny ridanläggning

Hästalliansen i Lunds kommun har inte blivit tillfrågad om den planerade nya ridanläggningen – trots att kommunen påstår det. Det hävdar två av kommunens ridsportsklubbar, som är oroliga för att satsningen ska drabba dem.

Annika Torstensson är ordförande i Östra Torns ryttarsällskap.Bild: Sandra Henningsson
Lunds nya ridanläggning ska enligt planerna byggas norr om Norra Fäladen och ersätta Lunds civila ryttarförenings, LCR, nuvarande ridhus på Smörlyckan.
Sydsvenskan kunde i höstas avslöja att de beräkande kostnaderna för ridanläggningen skenat och enligt en kalkyl landar på 140 miljoner kronor – trots att budgeten ligger på 66 miljoner kronor.
Kommunen har hävdat att Hästalliansen i Lunds kommun, Halk, har varit involverad i arbetet med den nya ridanläggningen. Kristdemokraten Zoltan Wagner har tidigare dock sagt att det påståendet inte stämmer.
– I de kontakter som jag har med hästfolket så har de sagt att de inte har haft inflytande över detta, sa han till Sydsvenskan i våras.
Nu tar två av kommunens ridföreningar bladet från munnen – och ger Wagner rätt.
"I tidigare tidningsartiklar har vi med förvåning kunnat läsa att Halk, Hästalliansen i Lunds kommun, varit tillfrågad om satsningen på LCR, men det stämmer inte", skriver representanter för Östra Torns ryttarsällskap och Dalby ryttarförening i ett brev till kommunens toppolitiker.
– Vi välkomnar givetvis en satsning på ridsporten. Det är fantastiskt positivt om man kan tänka sig att satsa så mycket pengar på en ny anläggning. Samtidigt är vår farhåga att vi blir bortglömda i detta, säger Annika Torstensson, ordförande i Östra Torns ryttarsällskap.
– Vi driver mindre ridskolor som är ganska unika i sitt slag och vi är också i behov av renoveringar och stöd från kommunens sida. Det får vi idag, men vi undrar hur det blir i framtiden med fördelningen. Kommer man att säga: "Nu är den säcken tom – ridsporten får inte mer pengar"?
Annika Torstensson, som säger att all information som de har fått har varit via tidningar, betonar att de andra föreningarna inte missunnar LCR en ny anläggning.
– Vi har ingenting emot LCR – tvärtom har vi haft ett gott samarbete med dem. Men vi är oroliga över vår existens eftersom vi är många småklubbar i kommunen som jobbar på i det tysta och det är tungt emellanåt.
Läs alla artiklar om: Lunds nya ridhus
Gå till toppen