Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Tio tips från en pedagog till föräldrar som vill medverka till en god förskola

Bild: Hasse Holmberg/TT
Hej förälder! Förmodligen har du skolat in eller har ditt barn på förskola. Du har gett ett förtroende till människor du inte känner med det värdefullaste du har och jag tror du många gånger känner dig osäker och sårbar. Jag tror också att du läser i sociala medier om hur förskolan fungerar, att det är stora barngrupper, stress och lite personal.
Får jag ge dig några tips och råd så att du kan medverka till att det finns pedagoger kvar som kan skola in ditt barn, till att pedagoger fortfarande kan brinna för sin utmaning och att vi kan behålla vår förskola i Sverige?
• Det är smärtsamt att skola in när jobbet eller utbildningen börjar, finns det en annan lösning för er familj? Om inte så hoppas jag att du tycker att vår förskola är det bästa! Annars blir det svårt för oss att hjälpa dig och ditt barn. Vi vill verkligen att ni ska känna er välkomna.
• Snälla, när vi säger korta avsked så menar vi det. Vi har ditt barns bästa i åtanke och ett utdraget avsked förlänger sorgen som en separation ger. Och ja, det är en separation men vi försöker fylla ditt barns tid hos oss med lekar, spänning och en bra start för framtiden.
• Maxtaxa betyder inte att du får lämna ditt barn hur länge du vill utan är ett kostnadstak för förskoleavgiften.
• Om du som förälder är ledig från ditt arbete så är ditt barn ledigt från förskolan.
• Märk ditt barns kläder och nappar, en bra hjälp för oss pedagoger vid vila och blöjbyte med ditt barn.
• Är du sen att hämta eller lämna så snälla ring! Vi är lika beroende av att veta när du kommer för att hämta ditt barn som frisören, doktorn och bankpersonalen är av att veta att du kommer till ett inbokat möte. Hos oss slipper du dock betala övertid, eller avgift för att inte komma på bokad tid. Om ni är sena på morgonen så stoppar ni kanske en hel barngrupp som är på väg mot nya spännande saker för att vi väntar in er. Är ni sena att hämta så kanske ni är några av de fem föräldrar som just den dagen är sena att hämta. Pedagogerna gör så gott de kan, men fem extra barn gör att personalen snabbt måste omplanera sina schema. Hur glad blir du när du är tvungen att jobba över på så kort varsel?
• Vi vet att du känner ditt barn bäst, men om vi ringer och säger att hen inte orkar med dagen på förskolan så betyder inte det att vi inte vill ha hen där! (Nej vi tar inte alltid feber, vi vet alla hur en förkylning känns de första dagarna.) Vi har ditt barns bästa i åtanke och vi är faktiskt experter på ett förskolegolv för att se om allmäntillståndet kräver en lugn dag hemma.
• Lämna inte ditt barn om det är sjukt! Vi vet om du gett det Alvedon och vi måste i nio fall av tio ringa vid lunch och säga att du får hämta. Det enda du lyckats med är att lämna ett sjukt barn, smitta andra på avdelningen och i värsta fall personalen.
• Och snälla lämna inte ditt barn om någon i familjen har vinterkräksjuka eller maginfluensa! Det sprids vidare snabbt hos oss och ni har bidragit till att fler föräldrar är tvingade att vara hemma.
• Ring oss om du är orolig. Men tänk också på att vid vissa tider på dagen så är vi fullt upptagna med bland andra ditt barn – som vid mat, vila, samling, tema. När en pedagog måste gå ifrån till ett samtal så är det en pedagog mindre i barngruppen. Hur viktigt var ditt samtal? Kan det vänta?
Förälder, du har något unikt i Sverige. Du lämnar ditt barn i en pedagogiskt utbildad miljö och betalar en summa som inte på långa vägar täcker vad ditt barn kostar. Så snälla, är detta värdefullt för dig så visa det.
Visa det för den personal som tar hand om ditt barn och som försöker på alla sätt att få ditt barn tryggt på förskolan. Vi vet att du som förälder lämnar det viktigaste du har och vi vill bara att ni alla ska känna er trygga.

Kristina Sjöberg

Kristina Sjöberg, 44 år, är förskollärare. Hon brinner för sina barn, sin särbo och sitt arbete som pedagog.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen