Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

Tunga skadan fick karriären att lyfta för Simon Jeppsson

Dags för nästa skånska handbollsstjärna att presentera sig på den stora scenen. Lundasonen Simon Jeppsson ska få sitt internationella genombrott på VM i Paris. – Han är en utpräglad skytt med väldigt fin spelförståelse. Det är en rätt så unik kombination som gör honom väldigt svårstoppad, säger Lugitränaren Tomas Axnér.

Bild: Emil Langvad/TT
Vi strålar samman med Simon Jeppsson i Idrottshallen i samband med Lundaspelen i basket. För en kille som alltid har varit bland de längsta, och som nu mäter 203 centimeter, känns det som en lämplig sport, men för den här 21-åringen har det alltid varit mest fokus på handboll.
– Jag är väldigt intresserad av basket och kollar gärna på NBA. På somrarna brukar jag lira med kompisar, men handbollen har alltid funnits med mig eftersom min pappa också spelade på sin tid. Jag bestämde mig ganska tidigt för att jag ville bli proffs, berättar Simon Jeppsson.
Nu ligger vägen utstakad.
VM i Paris blir Simon Jeppsson första stora mästerskap med A-landslaget. Efter det vill han gärna hinna med en SM-final och ett SM-guld med Lugi innan det är dags skriva nästa kapitel efter sommaren med spel i Bundesliga för Flensburg.
– Det hade varit klart ganska länge innan det blev officiellt. Jag tränade med dem en del redan i somras och det kändes bra. Det är detta jag vill, säger Simon Jeppsson.
Inställning och målmedvetenhet har skapat handbollsstjärnan Simon Jeppsson.
Hans ungdomstränare Micke Dahlberg berättar om en kille som var lite av en "bölpelle" som ung, men det var en vinnarskalles tårar efter smärtsamma förluster och Simon Jeppsson hittade alltid en väg framåt.
Simon Jeppsson som 13-åringBild: Fredrik Rosengren
Till och med när hans slet sönder ena knäet i en JSM-final och tvingades till ett långt speluppehåll, så gjorde han det bästa av situationen och kom tillbaka som en bättre handbollsspelare.
En lång och lite tanig talang förvandlades till en stor och stark skytt som är nästan omöjlig att stoppa när han är inne i zonen.
– Killen är över två meter lång och har dessutom väldigt bra spänst. Lägg till armen uppsträckt och han är nästan fyra meter upp i luften, säger Micke Dahlberg
Simon Jeppsson under EM-kvalmatchen i handboll mellan Sverige och Montenegro oktober i Lund.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
– Sista biten för att bli komplett är att bli bättre på att titta på målvakten och hålla igen ibland. Simon har kapacitet att göra det.
Tomas Axnér ser Simon Jeppsson som nästa svenska superstjärna i handboll. Och det på en position där det länge har saknats riktigt vassa alternativ i landslaget.
Nu finns det plötsligt två unga framtidsmän på vänsternio i och med att Ystadprodukten Lukas Nilsson etablerat sig i Blågult steget före Simon Jeppsson.
– Båda är rätt så utpräglade vänsternior, men ingen av dem vantrivs i mitten heller. Jag kan mycket väl se dem på planen samtidigt framöver med Simon i rollen som playmaker centralt, säger Tomas Axnér.
Simon Jeppsson är inte där än. Inte ens i närheten mentalt. A-landslagsdebuten kom så sent som i höstas.
Simon Jeppsson i Lugi som 13-åring.Bild: Fredrik Rosengren
– I Lugi har jag en roll där jag spelar mycket och tar mycket avslut. I landslaget så kommer jag mer att komma in som en joker som kanske inte är så kartlagd som många andra spelare, säger Simon Jeppsson.
Han återkommer till våren 2014 som förändrade allt och blev början till Simon Jeppssons stora handbollsmässiga lyft, trots, eller kanske tack vare, motgångarna med en svår knäskada och missad SM-final.
Bara minuter återstod av JSM-finalen mot Guif och Lugi var i stabil ledning när Simon Jeppsson fick en knuff och hamnade snett så att knäet vek sig när han landade.
– Dagen efter fick jag beskedet att korsbandet var av och det var tungt såklart. Men jag hade hunnit etablera mig i elitserien och kände att det var det här jag ville göra. Det gjorde det enklare när man steg upp klockan åtta på morgonen för att ta sig till sjukgymnasten och hoppa på en studsmatta.
Simon Jeppsson under träningslandskampen mellan Sverige och Norge i Kristianstad.Bild: AVDO BILKANOVIC
Är skadeuppehållet rent av en av anledningarna till att det har gått så bra nu?
– Ja, men så är det. Jag fick ett helt år på mig att bygga upp min fysik och jobba upp min knäkontroll. Jag var ju lång och ranglig då, hade inte så mycket muskler som kan ta emot den typen av stötar.
– Sedan var det såklart trist att jag missade en jäkla massa roliga upplevelser med A-laget. Klart att man hade valet vara med i den där SM-finalen för att se om man hade kunnat göra någon skillnad.
Du får väl spela SM-final i år i stället?
– Ja, det är klart. Vi har ju visat att vi kan slå alla topplag. Sedan är ju grundserien och slutspelet nästan som två olika sporter, intensiteten höjs en nivå, så det gäller att våga träna på för att nå någon slags formtopp när slutspelet börjar.
Men först ska Simon Jeppsson försöka göra skillnad på allra högsta nivå.
– Jag ser jättemycket fram emot VM, det ska bli en sjukt häftig upplevelse.
Gå till toppen