Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Annika Stenberg avgår som polischef för region syd

Beskedet kommer efter att Annika Stenberg suttit i samtal med rikspolischefen Dan Eliasson och gäller med omedelbar verkan. Klas Friberg, idag regionpolischef i region Väst, kommer att träda in som tillförordnad regionpolischef i syd.

Annika Stenberg och Klas Friberg.
Beskedet ska ha kommit klockan 12 på måndagen. Klas Friberg, idag regionpolischef i region Väst, kommer att träda in som tillförordnad regionpolischef i syd.
– Under de senaste två åren har region Syd genomgått ett stort reformarbete. Det har varit två år fyllda med både utmaningar och glädje, men de har också varit oerhört slitsamma. Därför har jag nu kommit till en punkt där jag väljer att lämna över det pågående förnyelsearbetet i regionen för att istället ägna mig åt det område som ligger mig närmast om hjärtat – service till medborgarna, meddelar Annika Stenberg via ett pressmeddelande.
Annika Stenberg har under lång tid varit utsatt för kritik, bland annat från fackligt håll, och uppmanades tidigare i år att avgå från sin tjänst.
Läs också Polisförbundet kräver högsta polischefens avgång
Enligt tidigare uppgifter till Sydsvenskan ska missnöjet även ha varit spritt i chefsleden. Kritiken har kommit under en period då polisen i Sydsverige har varit extremt belastad av grova brott och bristande pesonalresurser.
Läs också Annika Stenberg om avgångskravet: ”Jättetråkigt”
Även rikspolischefen Dan Eliasson kommenterar avhoppet i pressmedelandet:
– Annika Stenberg har, efter samtal med mig, nu valt att lämna över arbetet i regionen till en ny kraft att fortsätta utvecklingsarbetet för att komma åt den grova gängbrottsligheten, vända utredningsresultatet och öka tryggheten. Det kommer att vara ett fortsatt utmanande uppdrag och jag kommer att följa arbetet noggrant.
Polisledningen i Malmö satt i ledningsmöte under förmiddagen med anledning av beskedet. Rekryteringen av chefstjänsten för regionen är redan igång, uppger polisen.
– Jag känner Klas Friberg väl, sedan jag var på länkriminalen och han var rikskriminalchef. Jag har bara gott att säga om honom. Har har säkert en hel del erfarenheter som vi kan ha nytta av med vår problematik i Malmö. Så det kommer väl til pass, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.
Hur nöjd har du varit med Annika Stenbergs ledarskap?
– Det vill jag inte kommentera. Nu ser vi framåt.
Från fackets sida är man nöjd med måndagens besked och ser positivt på den kommande förändringen.
– Det här är ett beslut som är välkommet efter kravet som vi ställde i november. Vi har förhoppningen att man hittar en chef som har grundläggande verksamhetserfarenhet och som kan skapa förtroende hos personalen. Det är det som Annika har haft svårast med, säger Fredrik Brokopp, presstalesperson på polisförbundet.
Utöver önskemålet om en chef med erfarenhet av polisarbete ser han gärna någon med en bra ledningsförmåga, något som han menar nu har saknats.
– Man behöver ha medarbetarna med sig för att få till en förändring i rätt riktning, säger Fredrik Brokopp.
Läs också Annika Stenberg blir ny polischef
När Annika Stenberg tillträdde sin tjänst 2015, i samband med polisens stora och kritiserade omorganisation, kom hon närmast från ledande befattningar inom Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Hon blir nu kvar inom polisen och kommer att leda arbetet med strategier för polisens möte med medborgarna.
Klas Friberg har tidigare varit chef för länskriminalen i Västra Götaland samt för rikskriminalpolisen.
Gå till toppen