Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Efter Stenberg kan det bli Dan Eliassons tur att få sparken

Regionpolischefen Annika Stenbergs avgång löser inte polisens kris i ett trollslag. Men den lär höja arbetsmoralen bland södra Sveriges poliser.
Grundproblemet kvarstår dock: För många mord – för få erfarna mordutredare och rutinerade poliser på fältet.
Det gäller i Skåne med 27 mord det senaste året. Och det gäller i synnerhet Malmö, som drabbats av en våldsvåg med tolv mord och över hundra skottlossningar.
Beskedet om att Annika Stenberg lämnar sin post kom efter ett enskilt samtal med rikspolischefen Dan Eliasson. Enligt båda går hon frivilligt.
Det är en sanning med modifikation.
I praktiken hade Stenberg inget val. Kritiken mot henne var massiv – från poliser på gatan ända upp i högsta ledningen.
Så sent som i helgen talade jag med poliser både "på fältet" och i regionledningen som gav samma bild: Krisen i den svenska poliskåren har blivit särskilt djup i Region Syd på grund av Annika Stenberg – som när hon tillträdde i fjor från ett jobb på Skatteverket inte hade någon polisiär erfarenhet alls.
Kritiken mot Stenberg kom i öppen dager i november när Sophia Willander, fackordförande i Polisförbundet Syd, i en intervju med HD och Sydsvenskan krävde hennes avgång.
Willander anklagade Stenberg för extrem toppstyrning och för att genom ett klåfingrigt ledarskap ha förlamat organisationen.
Nu går Klas Friberg, regionpolischef i Region Väst, in som tillförordnad chef medan rekryteringen av en ordinarie pågår. Från polisleden är trycket hårt på att Stenbergs efterträdare blir "en riktig polis".
Men även om poliser på alla nivåer i södra Sverige skrikit efter en ny chef så kan ingen göra underverk. I grunden är poliskrisen nationell. För två år sen sjösattes en stor omorganisation som skapat kaos.
Syftet var att föra polisen närmare medborgarna. I praktiken har det blivit tvärtom.
Runt om i landet vittnar frustrerade poliser om hur välfungerande arbetslag slagits sönder. Om hur erfarna poliser tvingas vända papper istället för att jaga brottslingar. Om hur man inte ens har tid att åka ut på larm vid villainbrott.
Missnöjet har lett till att niohundra poliser slutade under förra året, fler än vad som tillfördes från polishögskolorna.
Och värst av allt: Polisen klarar upp allt färre brott. På bara fem år har andelen rasat från 18 till 14 procent.
Ritningarna till polisens nya organisation drogs upp av en arbetsgrupp som tillsattes av alliansregeringen. Dan Eliasson fick uppdraget att genomföra den. En socialdemokratisk statstjänsteman, vars enda poliserfarenhet var en kort sejour på Säpo.
Två år efter att projektet drogs igång är det tydligt att regeringens tålamod är på upphällning. Strax före jul sade inrikesminister Anders Ygeman (S) att han ville se resultat efter årsskiftet.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra har krävt Eliassons avgång. Det skulle inte förvåna om han inom kort går samma öde till mötes som Annika Stenberg.
Gå till toppen