Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eliasson: Det behövs en ny kraft i syd

Polisfacket har krävt hennes avgång och nu lämnar chefen för polisens Region Syd, Annika Stenberg, sitt uppdrag. Men hon har inte fått sparken, hävdar rikspolischefen.

Annika Stenberg lämnar uppdraget att leda polisens södra region. Enligt rikspolischefen har hon inte fått sparken. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani / TT
Beskedet om avgången kommer efter att Stenberg suttit i samtal med rikspolischef Dan Eliasson.
TT: Fick Stenberg sparken?
– När sådana här situationer uppstår så får man inte sparken, utan man för samtal om framtida arbetsuppgifter. Om hon är rätt person att ha jobbet eller inte. Så jämför man intryck och kommer till en slutsats. Vi har konstaterat att hon ska jobba med det som har att göra med våra medborgarkontakter och att det behövs en ny kraft i Syd, ny energi. Det har varit två tunga och svåra år där nere, säger Dan Eliasson till TT.
TT: Orsaken är inte att uppklarningsprocenten för de grova våldsbrotten varit för dålig?
– Nej det är ett problem som region Syd har med andra delar av Sverige. Det är svårutredd brottslighet, säger Dan Eliasson.
Rikspolischefen säger att Stenbergs arbete har "slitit hårt på henne".
Annika Stenberg själv kommenterar sin avgång i ett pressmeddelande: "Under de senaste två åren har Region Syd genomgått ett stort reformarbete. Det har varit två år fyllda med både utmaningar och glädje, men de har också varit oerhört slitsamma. Därför har jag kommit till en punkt där jag väljer att lämna över det pågående förnyelsearbetet i regionen."
Stenberg stannar kvar inom polisen och kommer att fortsätta att leda arbetet med att förenkla medborgarnas kontakt med polisen.
Annika Stenberg, som tillträdde sin tjänst 2015, kommer att efterträdas av Klas Friberg, som blir tillförordnad regionpolischef i polisens Region Syd. Han har fram till nu varit regionpolischef i polisens Region Väst. Samtidigt träder Carina Persson, i dag biträdande regionpolischef i Region Väst, in som tillförordnad regionpolischef där.
TT: Kommer det att märkas att Friberg blir chef i Syd?
– Ja det tror jag. Jag tror att alla regionpolischefer märks och Friberg är kanske den som har mest erfarenhet när det gäller organiserad brottslighet. Men nu vill jag att han ska vara ett inter regnum där. Han ska vara så kort tid som möjligt där nere, för han ska jobba i Väst, de har också sina problem. Men han kan hjälpa oss att skaffa en bild på hur profilen ska se ut för den som ska vara chef där långsiktigt. Det måste naturligtvis också de som jobbar i region Syd ha synpunkter på, säger Dan Eliasson.
Region Syd omfattar Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne län.
Gå till toppen