Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon trodde att sex var något som skulle göra ont

När Vendela hade sex med sin första pojkvän i tonåren blev det en smärtsam upplevelse. Det sved mer och mer. Till slut fick hon veta att hon hade vestibulit, men kampen för att få rätt vård blev lång.

Vendela hoppas att hon en dag ska slippa vestibuliten: "Man tillåter sig inte att tänka att det inte kan gå bort, då skulle man bara ligga ner och gråta."Bild: Julia Lindemalm
− Som tonåring förstod jag inte att det stod fel till och fortsatte att ha sex, säger Vendela. Och då blev det värre. Det brände mera och höll i längre. Någon beskrev det som att man drar ut taggtråd därnerifrån och det tycker jag förklarar det väldigt bra.
Det tog ett tag innan Vendela fick svar på varför hon hade ont. Barnmorskan på ungdomsmottagningen misstänkte svamp eller urinvägsinfektion, men kunde inte konstatera något och Vendela fick gå hem. Ändå var Vendela säker på att något inte stod rätt till.
Lite sökande på nätet ledde henne till en sida om vestibulit. Vendela kände igen symptomen, skrev ut dem på papper och marscherade tillbaka till ungdomsmottagningen.
Hennes råd var att jag inte skulle ha sex på två månader och sedan skulle det bli bra. Men sexuppehållet gjorde ingen större skillnad.
Den här gången fick hon genomgå ett test där barnmorskan försiktigt tryckte runt slidöppningen med en tops för att pröva smärtkänsligheten. Det gjorde ont. Vendela hade vestibulit.
− Hennes råd var att jag inte skulle ha sex på två månader och sedan skulle det bli bra. Men sexuppehållet gjorde ingen större skillnad. Det gjorde mig irriterad, eftersom hon sa att det skulle bli bra.
Fler besök på ungdomsmottagningar och hos gynekologer följde. När den smärtstillande salvan, som Vendela oftast blev rekommenderad, inte fungerade tog idéerna slut. Det tog flera år innan Vendela upptäckte att ett besök hos en sjukgymnast kunde vara en möjlig hjälp.
− Jag hade aldrig hört att sjukgymnastik kunde hjälpa, men jag googlade "vestibulit Skåne" och då ploppade namnet på en sjukgymnast upp. Jag tänkte: "Varför inte?" Jag hade provat allt annat ju, kändes det som.
Vendela har lidit av vestibulit sedan tonåren.Bild: Julia Lindemalm
Sjukgymnasten föreslog akupunktur för att få bäckenbottenmuskulaturen att slappna av och få eventuella spänningar, som kan bidra till att nerverna runt slidöppningen blir överkänsliga, att släppa.
− De första tre gångerna hade det ingen effekt alls. Gud vilken besvikelse det var, jag hade ingen plan B.
Men efter det fjärde besöket började Vendelas kropp reagera. Hon blev matt, trött och avslappnad. Precis som hon hade hoppats.
Jag reflekterade inte över att det kunde vara något fel utan tänkte att det var så sex var, att det kunde göra ont.
Vendela går fortfarande till en sjukgymnast, men även till en sexolog för att kunna prata ut om sina tankar och bekymmer. Och hon töjer slidan med fingrar eller stav för att träna bort rädslan för att det som kommer in i kroppen ska göra ont.
− Jag vet att ryktet sade att sex gör ont, säger Vendela och tänker tillbaka på sin tid i grundskolan.
– Det var väl det som bidrog till att jag inte förstod att jag inte skulle ha ont. Jag reflekterade inte över att det kunde vara något fel utan tänkte att det var så sex var, att det kunde göra ont.
Denna missuppfattning är enligt experter en av de absolut vanligaste orsakerna till att vestibulit utvecklas. Därför hoppas Vendela att skolan ska lära elever inte bara om könssjukdomar utan även om svamp, vestibulit och hur viktigt samspel och förspel är för att inte skada kvinnors slemhinnor.
Vendela har förändrat mycket i sin vardag för att må bättre.Bild: Julia Lindemalm
Vendela har med åren inte bara ändrat sin syn på sex och sin kropp, hon har även gjort andra förändringar.
− Genom all samtalsterapi jag gick igenom på grund av vestibuliten som tonåring insåg jag att jag måste byta ut saker i vardagen också.
För att må bättre sållade hon bort de vänner som gav henne dålig energi, avslutade förhållandet med pojkvännen och flyttade till en annan stad. Och i dag är smärtan mindre.
− När jag träffade min nuvarande pojkvän bestämde jag mig för att vara öppen från början. Vi har ingen annan strategi än att ta det som det kommer och att försöka minska pressen man har på sig själv.
Det är jätteläskigt, tanken på att det kanske aldrig försvinner. Man tillåter sig inte att tänka att det inte kan gå bort, då skulle man bara ligga ner och gråta.
Även om Vendela mår bättre, måste hon fortfarande arbeta med sin sjukdom, ofta tillsammans med pojkvännen.
− Vi kan verkligen inte vara spontana. En snabbis för oss är en och en halv timme. Jag måste vara bekväm och inte ha något som stör.
Nu hoppas Vendela att hennes vestibulit en dag ska försvinna.
− Men det är jätteläskigt, tanken på att det kanske aldrig försvinner. Man tillåter sig inte att tänka att det inte kan gå bort, då skulle man bara ligga ner och gråta.
− Ibland känns det inte som att vestibuliten tar över ens liv, andra gånger vill man stänga in sig och gråta. Känslan att man är onormal, att jag kopplar vestibuliten direkt till mitt självvärde, det är det jag kämpar med nu.

Smärtan kan bero på spänd muskulatur

Sofia Rydhög, sjukgymnast.Bild: Katharina Rumpf
En spänd bäckenbotten kan bidra till att kvinnor utvecklar vestibulit. Sjukgymnasten Sofia Rydhög hjälper drabbade kvinnor med bland annat stretchövningar och akupunktur.
Sofia Rydhög är tjänstledig från kvinnokliniken i Malmö och läser en master i sexologi. Hon arbetar extra på olika ungdomsmottagningar och Hälsomedicinskt center i Lomma.
− Det känns himla bra att träffa tjejer med samlagssmärtor när de är femton–sexton år och inte har hunnit gå så länge med smärtan, säger hon. Får de en logisk förklaring till varför det gör ont förstår de att deras problem inte bara sitter i huvudet.
Alla kvinnor med vestibulit som jag träffat har också en mer eller mindre spänd bäckenbottenmuskulatur. Jag tror att detta vidmakthåller smärtan.
Tar man tag i problematiken tidigt, innan smärtorna blivit kroniska, kan risken för vestibulit förebyggas, förklarar hon. På kvinnokliniken är patienterna ofta något äldre. Där samarbetar hon med en sexolog som remitterar en stor del av sina patienter till henne.
− Alla kvinnor med vestibulit som jag träffat har också en mer eller mindre spänd bäckenbottenmuskulatur. Jag tror att detta vidmakthåller smärtan.
Regelbundna stretchövningar tillsammans med bäckenbottenträning och avslappning minskar spänningarna. Är hela området avslappnat gör det att muskulaturen inte spjärnar emot. Det blir lättare att ha penetrerande sex som inte gör ont.
"Sex ska inte göra ont", poängterar Sofia Rydhög.Bild: Katharina Rumpf
I kombination med detta kan akupunktur fungera som behandling.
− Akupunktur ökar avspänningen och blodgenomströmningen i området där nålarna sitter. Vid akupunktur får du en ökning av endorfiner som är kroppens eget smärtlindrande hormon, förklarar Sofia Rydhög och tillägger att det brukar krävas ungefär tio möten på fyrtio minuter för att få rätt effekt.
Vad är ditt råd till tjejer med samlagssmärtor?
− Först och främst att sluta ha sex. Sex ska inte göra ont. Sedan ska de söka hjälp hos en bra gynekolog. Bor de i en större stad där det finns ett vulvateam ska de boka tid till en gynekolog eller hudläkare som är specialiserade på vulva. De ska inte känna skam för sin smärta. Detta är ett oerhört vanligt problem.
FAKTA

Vestibulit

Sjukdomen kallas också vestibulodyni. Drabbar främst kvinnor under trettio år. Runt var tionde kvinna i åldern 18–25 år är drabbad.
Överkänsliga nerver i slemhinnorna runt slidöppningen resulterar i en brännande känsla vid tryck eller beröring. Orsaken är inte klarlagd, men för många samlag utan tillräcklig upphetsning, spänd bäckenbotten, svampinfektioner och hormonella preventivmedel kan vara bidragande faktorer.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen