Lomma

Kommunpolisen: ”Det har varit ett mycket intressant år i Lomma”

För ett år sedan tillträdde Håkan Persson posten som kommunpolis i Lomma. Sedan dess har brottsligheten minskat med mellan 15 och 20 procent i kommunen.

Under året har Håkan Persson bland annat hållt i möten där han har informerat om fördelarna med grannsamverkan.Bild: Hussein El-alawi
Efter 14 år som polis i de östra delarna av Lunds kommun tog Håkan Persson för ett år sedan på sig polismössan och begav sig till Lomma. Och tiden som gått sedan dess har varit hektisk.
Vilka förväntningar hade du på jobbet som kommunpolis i Lomma?
– Jag trodde att det skulle bli intressant. Jag hade jobbat väldigt länge i Lund och tyckte att det skulle bli spännande att se ett annat område och lära känna de som bor och arbetar där, säger Håkan Persson.
Nu när ett år har gått, vad har varit roligast?
– Att jag har kunnat konstatera att det bor fantastiska människor i Lomma kommun. De bryr sig, är engagerade och vill att bra saker ska hända. Det har varit ett mycket intressant år i Lomma.
Och svårast?
– Att hinna med allt jag har velat göra. Fram till för någon månad sedan har jag också agerat inhoppande kommunpolis i Burlövs kommun eftersom det inte har funnits någon där. Vi har dessutom saknat personal i receptionen i Lomma, så där har jag fått sitta en del och det har tagit tid från de sakerna som är tanken att man ska göra som kommunpolis.
Vad är det för saker?
– Tanken är att man ska jobba mycket med samverkan för att minska brottsligheten tillsammans med medborgare, företagare, ungdomar och föräldrar. Det är något jag lärt mig under mina år som polis, att gör man det tillsammans så blir det alltid bättre. Jag har gjort en del sådana här samarbeten under året, men jag önskar att de var fler.
Har ni fått mer personal nu?
– Ja, nu har vi bemanning i receptionen och en kommunpolis på plats i Burlöv. Planen är dessutom att vi ska få in fler områdespoliser som framförallt ska fokusera på Lomma, men det råder polisbrist i hela landet så det är oklart när det blir verklighet.
Finns det något som polisen i Lomma har åstadkommit i år som du är extra nöjd med?
– Jag har tittat på statistiken och vi kan se en minskad brottslighet. Siffrorna är inte helt klara än, det kan fortfarande tillkomma anmälningar för brott som begåtts under förra året, men vi landar ändå på 15 till 20 procent färre anmälda brott under 2016 än året innan.
– Jag tror att den här minskningen till stor del kan bero på att folk tipsar polisen betydligt oftare idag än man gjorde tidigare. Vi har ju hela tiden patruller ute, men sannolikheten att de ska vara på rätt plats vid rätt tillfälle är inte så hög. Men får vi veta var brott begås kan vi fördela våra resurser på ett bättre sätt.
Vad ser du fram emot under 2017?
– Att fortsätta samarbeta med olika parter i kommunen för att öka tryggheten och minska brottsligheten.
Gå till toppen